Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pigwa - co to jest i jak się to je? Co można zrobić z Pigwy? Nalewka, syrop konfitura z pigwy. Przepisy wideo

red
Co to jest pigwa i z czym to się je? Ostatnio coraz popularniejsze w Polsce są owoce pigwy - rośliny wieloletniej z rodziny różkowatych, pochodzącej z Azji: Zakaukazia, Iranu, Turkiestanu, południowo-wschodniej Arabii, Azji Mniejszej. Pigwa jest uprawiana także w Polsce. A co można z niej zrobić? Z pigwy robi się m.in. nalewki, syropy, wina i konfitury. CZYTAJ WIĘCEJ O PIGWIE
  • Owoce pigwy nie nadają się do bezpośredniego spożycia, gdyż są twarde i bardzo kwaśne (nazywane bywają nawet polską cytryną). Są jednak bardzo aromatyczne.
  • Z owoców pigwy wytwarza się m.in. syropy, nalewki, wina, konfitury, a także kompot. Pigwa doskonale nadaje się na domieszkę do przetworów z owoców o mdłym lub słabo wyraźnym smaku, dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami.
  • Dzięki dużej zawartości pektyn pigwy służą również do żelowania przetworów z owoców o niskiej zawartości pektyn. Pigwa jest bardzo dobra również do produkcji suszu, syropu do lodów i deserów, czy galaretki. Często myli się pigwę roślinę z krzewem pigwowca, niskiego krzewu z tej samej rodziny.

TAK WYGLĄDA PIGWA POSPOLITA - WIDEO:

PIGWA - HISTORIA i ZASTOSOWANIE - ZOBACZ WIDEO:

NALEWKA Z PIGWY PRZEPIS - ZOBACZ WIDEO:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo