Pijana śliwka: przepis na obłędne ciasto tylko dla dorosłych. Jak zrobić pijaną śliwkę?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto "pijana śliwka" swoją nazwę zawdzięcza sporej ilości rumu.  Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto "pijana śliwka" swoją nazwę zawdzięcza sporej ilości rumu. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
"Pijana śliwka" to pyszne, rumowe ciasto tylko dla dorosłych. Mamy niezawodny przepis na deser, który może zaskoczyć gości. Kakaowy biszkopt, śmietankowy krem, kakaowa polewa i nasączone w rumie suszone śliwki - palce lizać! Musicie tego spróbować Sprawdźcie nasz przepis i zobaczcie, jak krok po kroku zrobić ciasto "pijana śliwka".

Na skróty

"Pijana śliwka" - rumowe ciasto tylko dla dorosłych

Mamy dla Ciebie przepis na ciasto zwane "pijaną śliwką". Nazwa wynika ze sporej ilość alkoholu użytego w przepisie - 250 ml. W szklance rumu moczymy suszone śliwki, a następnie alkoholem nasączamy kakaowy spód.

Rum podkreśla smak i dodaje aromatu. Jeśli jednak nie przepadasz za tym trunkiem, możesz zamiast niego dodać 1 szklankę np.:

  • wódki
  • malibu
  • amaretto

Chcesz przygotować bardziej rodzinną wersję tego wypieku? Wystarczy nasączyć ciasto wodą, w której gotowały się śliwki (w takim wypadku, zostawiamy śliwki do moczenia w gotowanej wodzie, patrz przepis).

Ciasto "pijana śliwka"- sprawdzony przepis

(czas przygotowania: ok. 1,5 godziny+ czas na moczenie śliwek w alkoholu)

Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone.
Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 400 g suszonych śliwek
  • 1 szklanka rumu
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru

ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny lub masła
  • zapach śmietankowy
    polewa:
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody

Precyzyjnie odmierzaj składniki!

miejsce #1

Lafe

Lafe WKS001.1 Czarna

43,32 zł28,00 zł-35%
miejsce #4

Caso Germany

CASO GERMANY L15

235,00 zł203,70 zł-13%
miejsce #5

Łucznik

ŁUCZNIK PT-852 Ciastka

34,99 zł34,90 zł
miejsce #6

Eldom

Eldom Rena WK320S

59,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Jak zrobić ciasto kakaowe z kremem krok po kroku?

  1. Zacznij od przygotowania śliwek: suszone śliwki zalej wodą, dodaj cukier i pogotuj ok 5 min., uważając, by za bardzo się nie rozpadły.

  2. Odcedź śliwki zachowując wodę ( nasączysz nią biszkopt).

    Nasz rada: jeśli robisz wersję bezalkoholową, użyj podwójnej ilości wody oraz cukru i zostaw w takim syropie śliwki aż zmiękną. Na koniec taką słodko-śliwkową wodą nasącz biszkopt.

  3. Śliwki zalej rumem i zostaw pod przykryciem na kilka godzin, lub na całą noc.

  4. Następnie zacznij przygotowywać ciasto: Ubij białka z cukrem, dodaj żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia

  5. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao wymieszaj i dodaj do ubitych białek. Wymieszaj.

  6. Wylej ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  7. Piecz ok 30 min. w 170 stopniach. Wystudź.

  8. Przygotuj krem: odlej z mleka około pół szklanki, a resztę zagotuj z cukrem i wanilią.

  9. Do odlanej porcji dodaj obie mąki, dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Pogotuj masę ok. 2 min cały czas mieszając.

  10. Krem należy schłodzić co chwilę mieszając lub przykryć wierzch folią spożywczą.

  11. Następnie utrzyj masło/margarynę dodając po łyżce przestudzony krem oraz wlej zapach śmietankowy.

  12. Przygotuj polewę: masło, kakao, wodę i cukier rozpuść i pogotuj ok. 2 min.

  13. Śliwki odcedź, alkohol połącz z odstawioną wcześniej wodą z gotowania śliwek. Takim pączem nasącz kakaowe ciasto.

  14. Wyłóż krem, na wierzchu ułóż śliwki. Całość polej przestudzoną polewą.

Ciasto "pijana śliwka" swoją nazwę zawdzięcza sporej ilości rumu.  Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Pijana śliwka: przepis na obłędne ciasto tylko dla dorosłych...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Pijana śliwka: przepis na obłędne ciasto tylko dla dorosłych. Jak zrobić pijaną śliwkę? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie