Na skróty
"Pijana śliwka" - rumowe ciasto tylko dla dorosłych
Mamy dla Ciebie przepis na ciasto zwane "pijaną śliwką". Nazwa wynika ze sporej ilość alkoholu użytego w przepisie - 250 ml. W szklance rumu moczymy suszone śliwki, a następnie alkoholem nasączamy kakaowy spód.
Rum podkreśla smak i dodaje aromatu. Jeśli jednak nie przepadasz za tym trunkiem, możesz zamiast niego dodać 1 szklankę np.:
- wódki
- malibu
- amaretto
Chcesz przygotować bardziej rodzinną wersję tego wypieku? Wystarczy nasączyć ciasto wodą, w której gotowały się śliwki (w takim wypadku, zostawiamy śliwki do moczenia w gotowanej wodzie, patrz przepis).
Ciasto "pijana śliwka"- sprawdzony przepis
(czas przygotowania: ok. 1,5 godziny+ czas na moczenie śliwek w alkoholu)

Składniki:
- 400 g suszonych śliwek
- 1 szklanka rumu
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
ciasto:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
- 0,5 l mleka
- 0,5 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g margaryny lub masła
- zapach śmietankowy
polewa: - 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
Precyzyjnie odmierzaj składniki!

severin
KW 3671 Waga SEVERIN
waga kuchenna o maksymalnym obciążeniu 5 kg, z wyś…

Cecotec
Cecotec Cook Control 10300 EcoPower
Dokładność pomiaru:1 g;Funkcje dodatkowe:funkcja t…

Gastroback
Gastroback Classic 30102
Dokładność pomiaru:10 g;Funkcje dodatkowe:stalowa …
Jak zrobić ciasto kakaowe z kremem krok po kroku?
Zacznij od przygotowania śliwek: suszone śliwki zalej wodą, dodaj cukier i pogotuj ok 5 min., uważając, by za bardzo się nie rozpadły.
Odcedź śliwki zachowując wodę ( nasączysz nią biszkopt).
Nasz rada: jeśli robisz wersję bezalkoholową, użyj podwójnej ilości wody oraz cukru i zostaw w takim syropie śliwki aż zmiękną. Na koniec taką słodko-śliwkową wodą nasącz biszkopt.
Śliwki zalej rumem i zostaw pod przykryciem na kilka godzin, lub na całą noc.
Następnie zacznij przygotowywać ciasto: Ubij białka z cukrem, dodaj żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao wymieszaj i dodaj do ubitych białek. Wymieszaj.
Wylej ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ok 30 min. w 170 stopniach. Wystudź.
Przygotuj krem: odlej z mleka około pół szklanki, a resztę zagotuj z cukrem i wanilią.
Do odlanej porcji dodaj obie mąki, dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Pogotuj masę ok. 2 min cały czas mieszając.
Krem należy schłodzić co chwilę mieszając lub przykryć wierzch folią spożywczą.
Następnie utrzyj masło/margarynę dodając po łyżce przestudzony krem oraz wlej zapach śmietankowy.
Przygotuj polewę: masło, kakao, wodę i cukier rozpuść i pogotuj ok. 2 min.
Śliwki odcedź, alkohol połącz z odstawioną wcześniej wodą z gotowania śliwek. Takim pączem nasącz kakaowe ciasto.
Wyłóż krem, na wierzchu ułóż śliwki. Całość polej przestudzoną polewą.
Pijana śliwka: przepis na obłędne ciasto tylko dla dorosłych...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji