Skrótem
Mam dla ciebie przepis i kilka podpowiedzi jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane, które będą chrupiące i mniej tłuste. Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek. Najważniejsze, by do masy ziemniaczanej dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany, by placki wchłaniały mniej oleju w czasie smażenia. Istotnym, a mało znanym trikiem jest dodanie do nich skrobi, wytrąconej z odciśniętych ziemniaków. Dzięki temu będą ekstra chrupiące i pyszne.
Danie proponuję podać z gęstym jogurtem naturalnym lub greckim doprawionym odrobiną soli i czosnku niedźwiedziego.
Przepis na placki ziemniaczane
czas przygotowania i smażenia: ok. 40 minut
porcja na ok. 22 placuszki
poziom trudności: średni
Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- olej do smażenia.
Sprawdź także: Chipsy z ziemniaków na ekspresową przekąskę. Przepis na hit z TikToka. Potrzebne są trzy składniki
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
- Ziemniaki umyj, obierz, a następnie trzy ziemniaki zetrzyj na tarce na większych, jarzynowych oczkach, a resztę na małych oczkach.
- Przełóż starte ziemniaki na gęste sitko, by odcedzić z nich nadmiar wody.
- Poczekaj kilka minut, możesz delikatnie docisnąć ziemniaki łyżką.
- W misce z wodą z odcedzonych ziemniaków na dnie wytrąci się biała masa – to skrobia.
- Odlej ostrożnie wodę, a gęstą skrobię wybierz łyżką i dodaj do ziemniaków.
- Zetrzyj na tarce cebulę.
- Możesz już przygotować masę na placki: dodaj do ziemniaków jajka, cebulę, jogurt, mąkę pszenną, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej olej na patelni, ustaw średni płomień.
- Kładź po łyżce masy, delikatnie ją rozpłaszczając i smaż placki na złoty kolor z obu stron.
- Gotowe placki ziemniaczane przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pomoże to jeszcze bardziej pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane to prosta do zrobienia potrawa, która w Polsce jest bardzo popularna. Przygotowuje się ją ze startych ziemniaków, z dodatkiem cebuli, jajek, soli, a także niewielkiej ilości mąki. Masę można doprawić pieprzem lub majerankiem.
Placki smaży są na oleju lub smalcu i podaje jeszcze ciepłe, gdy są najbardziej chrupiące. Można serwować je zarówno na słono jak i na słodko.
Popularne dodatki do placków ziemniaczanych:
- kwaśna śmietana,
- cukier,
- bryndza,
- sos czosnkowy,
- gulasz węgierski,
- sos grzybowy,
- twaróg,
- konfitury.
Zobacz także: Przepis na placki z dyni
Popularne dania z plackami ziemniaczanymi
Placki ziemniaczane można podawać same, jako przekąskę, lub jako dodatek do dania głównego. Bardzo popularny jest placek po węgiersku, zwany także plackiem zbójnickim. Danie składa się z dużego placka ziemniaczanego z gulaszem wieprzowym.
W Polsce powstało wiele regionalnych dań z plackami ziemniaczanymi. Część z nich zostało wpisanych na Listę produktów tradycyjnych polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to m.in. :