Jak się okazuje - Polki uważają, że płatki są bogatym źródłem witamin i substancji odżywczych. Blisko 80 procent respondentek na śniadanie najchętniej je właśnie płatki śniadaniowe. Tak wynika z badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”.
- Naturalne płatki wytwarzane są z ziaren zbóż: owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta, kukurydzy. Podczas produkcji ziarna pozbawia się łusek, a potem tylko poddaje się je sprasowaniu, dzięki czemu całe bogactwo składników pozostaje w środku. Sposób na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Płatki zbożowe będą do tego idealne! Wystarczy zalać je mlekiem lub jogurtem. Następnie dodać ulubione owoce albo inne dodatki, np. orzechy – przekonuje dietetyk i ekspert kampanii Anna Jelonek.
– Ogromna różnorodność płatków zbożowych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Możesz wybrać płatki owsiane, kukurydziane, żytnie, gryczane lub jęczmienne – każda propozycja będzie doskonałym i wartościowym początkiem dnia dla ciebie i całej rodziny, zwłaszcza jako składnik zbilansowanej diety i dopełnienie aktywnego, zdrowego stylu życia. Płatki śniadaniowe pełnoziarniste to cenne źródło składników mineralnych takich jak mangan i fosfor. Są również źródłem błonnika, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit – dodaje dietetyk
To już druga edycja kampanii, podczas której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu promowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – płatków, ale także pieczywa, mąk, kasz i makaronów. Szczegółowe informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii.
Źródło: dziennikzachodni.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?