Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Płatki śniadaniowe - wartościowy posiłek. Sprawdzone!

Iwona Makarska
Płatki śniadaniowe - wartościowy posiłek. Sprawdzone!
Płatki śniadaniowe - wartościowy posiłek. Sprawdzone! Dagmara Mazurek /arc.
Pyszne, zdrowe, są źródłem błonnika, witamin i wielu innych wartościowych składników. Płatki śniadaniowe - najchętniej wybierane przez Polki śniadanie. Co Wy na to? Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Daje energię na długi czas. Powinno zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, dlatego musi być urozmaicone. Ma dostarczać około 30 procent kalorii przewidzianych na wszystko, co jemy w ciągu dnia.

Jak się okazuje - Polki uważają, że płatki są bogatym źródłem witamin i substancji odżywczych. Blisko 80 procent respondentek na śniadanie najchętniej je właśnie płatki śniadaniowe. Tak wynika z badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”.

- Naturalne płatki wytwarzane są z ziaren zbóż: owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta, kukurydzy. Podczas produkcji ziarna pozbawia się łusek, a potem tylko poddaje się je sprasowaniu, dzięki czemu całe bogactwo składników pozostaje w środku. Sposób na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Płatki zbożowe będą do tego idealne! Wystarczy zalać je mlekiem lub jogurtem. Następnie dodać ulubione owoce albo inne dodatki, np. orzechy – przekonuje dietetyk i ekspert kampanii Anna Jelonek.

– Ogromna różnorodność płatków zbożowych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Możesz wybrać płatki owsiane, kukurydziane, żytnie, gryczane lub jęczmienne – każda propozycja będzie doskonałym i wartościowym początkiem dnia dla ciebie i całej rodziny, zwłaszcza jako składnik zbilansowanej diety i dopełnienie aktywnego, zdrowego stylu życia. Płatki śniadaniowe pełnoziarniste to cenne źródło składników mineralnych takich jak mangan i fosfor. Są również źródłem błonnika, który  pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit – dodaje dietetyk 

To już druga edycja kampanii, podczas której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu promowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – płatków, ale także pieczywa, mąk, kasz i makaronów. Szczegółowe informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii. 

Źródło: dziennikzachodni.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!