Pocco Italia Ristorante w Sosnowcu to nowa restauracja w mieście. Mieszkańcy Zagórza doczekali się włoskiego bistro z prawdziwego zdarzenia

Adam Tobojka
Adam Tobojka
Restauracja Pocco Italio Ristorante zaprasza na specjały kuchni włoskiej. tu mozna jześć obiad wprost z półwyspu apenińskiego! Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Restauracja Pocco Italio Ristorante zaprasza na specjały kuchni włoskiej. tu mozna jześć obiad wprost z półwyspu apenińskiego! Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Karolina Wandyszewska
Pizza, makarony, włoskie desery i wina – te i inne pozycje znajdziemy w menu nowootwartej Pocco Italia Ristorante, serwującej potrawy prosto z Półwyspu Apenińskiego. Otwarcie lokalu to wynik wielu miesięcy wytężonej pracy Grzegorza Wandyszewskiego, restauratora z Łazisk Górnych.

Pierwsza włoska restauracja na Zagórzu

Sosnowiecka dzielnica Zagórze do tej pory pozbawiona była włoskiej restauracji z prawdziwego zdarzenia. Sytuacja ta zmieniła się w zeszłym tygodniu – wtedy to przy ulicy Dmowskiego otwarte zostało nowe bistro, Picco Italia Ristorante, której specjalnością są włoskie potrawy, przygotowywane według oryginalnych przepisów z półwyspu apenińskiego i tylko z pochodzących stamtąd produktów.

Restaurację prowadzi Grzegorz Wandyszewski, pracujący w branży gastronomicznej od ponad dwudziestu lat. Prowadził wcześniej drink bar, jednak otwarcie kuchni włoskiej zawsze była jego największym marzeniem.

- To miejsce to owoc wielu miesięcy wytężonej pracy, zarówno nad wystrojem, jak i menu. Cieszę się, że w końcu udało nam się spełnić sen o własnej włoskiej restauracji – mówi właściciel.

Co znajdziemy w menu? Lokal stawia głównie na dania mączne – pizze i makarony, których w karcie znajdziemy szeroki wybór. Co ważne, wszystkie dania przygotowywane są z sprowadzanych z Włoch składników, nie ma mowy o stosowaniu lokalnych zamienników.

- Tylko one potrafią oddać autentyczny smak kuchni włoskiej – stawia jasno sprawę pan Grzegorz.

Wszystkie potrawy sporządzane są według oryginalnych przepisów. I tak na przykład ciasto na pizzę przygotowywane jest co najmniej dwanaście godzin wcześniej, by mogło odpowiednio długo poleżakować, dzięki czemu staje się puszyste i po upieczeniu zachowuje lekkość, idealnie komponującą się z świeżymi składnikami.

- Już raz się zdarzyło, że nie przewidzieliśmy tak dużego zainteresowania naszą restauracją, że o godzinie 19 zabrakło nam już ciasta na pizzę. Ale drugi raz się to nie zdarzy! - śmieje się córka pana Grzegorza, Karolina, która pomaga ojcu w prowadzeniu lokalu.

Nie tylko pizza

Poza pizzą w menu znajdziemy szereg przystawek, makaronów, włoskich deserów i wybór win, dobrany w współpracy z sommelierami z Dobrego Wina. Wszystko to pozwoli skosztować prawdziwej, włoskiej kuchni, nie wybierając się daleko od domu.

- Lokacja, którą wybraliśmy, nie jest przypadkowa. Chcieliśmy z naszą kuchnią wyjść do mieszkańców Sosnowca, którzy po ciężkim dniu w pracy niekoniecznie mają chęć jechać do centrum bądź innego miasta, by zjeść dobry obiad, pizzę przygotowaną z oryginalnych składników, a nie z mrożoną szynką z marketu – mówi pan Grzegorz.

Nie jest to jedyna restauracja z włoską kuchnią w mieście. W lipcu przy ulicy Małachowskiego otwarte zostało się bistro „Dzień i Noc”, również oferujące dania rodem z Półwyspu Apenińskiego.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

Paweł Szrot ostro o "Zielonej Granicy"."To porównanie jest uprawnione"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie