Podlaskie miody mają doskonałą reputację. Wytwarzane są na wciąż nieskażonych terenach, gdzie bogactwo flory sprzyja produkowaniu najróżniejszych gatunków miodu. Zobacz listę najlepszych podlaskich pasiek, który trafiły na listę Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
Miody z terenów Zielonych Płuc Polski
Miód uchodzi za jeden z najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Ten wytwarzany przez pszczoły smakołyk znany jest od tysiącleci i zawsze ceniono go za walory:
- smakowe
- odżywcze
- lecznicze
- kosmetyczne.
Przeczytaj też o podlaskich WĘDLINACH:
Podlaskie miody cieszą się znakomita reputacją ze względu na to, że wytwarzane są w pasiekach umiejscowionych na terenie Zielonych Płuc Polski. Brak przemysłu, intensywnej produkcji rolnej i szlaków transportowych to idealne warunki do działalności pszczelarskiej.
Podlaskie miody: rodzaje
Bogactwo miodów jest ogromne. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżniamy miody:
- nektarowe (z nektaru kwiatów)
- spadziowe (ze spadzi drzew iglastych i liściastych)
- mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).
Najpopularniejsze są miody nektarowe. Pszczoły pozyskują ten cenny surowiec z kwiatów przeróżnych roślin. Często pszczelarze wędrują ze swoimi pasiekami i wystawiają ule w miejscach, gdzie kwitną konkretne rośliny i w ten sposób uzyskują pożądany rodzaj miodu.
Przeczytaj też:
Wśród miodów nektarowych najpopularniejsze są:
- miód rzepakowy
- miód wrzosowy
- miód gryczany
- miód akacjowy
- miód lipowy
- miód koniczynowy
- miód bławatkowy
- miód malinowy
- miód nawłociowy
- miód mniszkowy
Sprawdź, które pasieki podlaskie wytwarzają miód z pasją i przejdź do galerii zdjęć.
Przeczytaj też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?