Polskie kiszonki równie dobre co modne ostatnio koreańskie kimchi. Kiszona nie tylko kapusta, ale też czosnek czy kalafior WIDEO

Katarzyna Pachelska

Wideo

Zobacz galerię (6 zdjęć)
Koreańskie kiszonki, czyli kimchi, robią ostatnio furorę w restauracjach. Jednak polskie kiszonki wcale nie ustępują egzotycznym, o czym przekonywał podczas Food Show 2018 Jarosław Chmura z gospodarstwa Michał Sznajder. Kiszone warzywa z Doliny Baryczy z Karnic na Dolnym Śląsku.

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale kimchi można zrobić też z innych warzyw. Jak podaje Wikipedia, większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia proszku z papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw, takich jak kimchi jjigae (zupa kimchi) czy kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi).

Kimchi ostatnio jest bardzo modny w polskich restauracjach, np. jako dodatek do dania głównego. Czy jednak w pogoni za nowinkami ze świata nie zapomnieliśmy o świetnych polskich kiszonkach? Przecież kapusta kiszona czy ogórki kiszone to tradycyjne polskie przetwory, niczym nie ustępujące egzotycznemu kimchi. W dodatku polscy producenci kiszonek poszerzają ofertę o inne niż kapusta czy ogórki kiszonki, np. kiszony czosnek, albo kiszony kalafior.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie