Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale kimchi można zrobić też z innych warzyw. Jak podaje Wikipedia, większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia proszku z papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw, takich jak kimchi jjigae (zupa kimchi) czy kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi).
Kimchi ostatnio jest bardzo modny w polskich restauracjach, np. jako dodatek do dania głównego. Czy jednak w pogoni za nowinkami ze świata nie zapomnieliśmy o świetnych polskich kiszonkach? Przecież kapusta kiszona czy ogórki kiszone to tradycyjne polskie przetwory, niczym nie ustępujące egzotycznemu kimchi. W dodatku polscy producenci kiszonek poszerzają ofertę o inne niż kapusta czy ogórki kiszonki, np. kiszony czosnek, albo kiszony kalafior.
O kiszonkach i dlaczego warto kupować niepasteryzowane kiszonki, dlaczego sok z kiszonego ogórka jest dobry na kaca mówi Jarosław Chmura z gospodarstwa Michał Sznajder, Kiszone warzywa z Doliny Baryczy z Karnic na Dolnym Śląsku.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?