MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pora na nowalijki. Na razie ze szklarni, ale już niedługo z gruntu. Kiedy kupimy młodą marchew, a kiedy rzodkiewki?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Na nowalijki prosto z gruntu musimy chwilę poczekać, ale dla pierwszego smaku wiosny warto to zrobić. Rzodkiewki doskonale smakują jako przekąska. Można je chrupać i rozkoszować się wiosną. Pokrojone w kostkę/cząsteczki uzupełnią sałatki lub będą bazą do pasty twarożkowej.
Na nowalijki prosto z gruntu musimy chwilę poczekać, ale dla pierwszego smaku wiosny warto to zrobić. Rzodkiewki doskonale smakują jako przekąska. Można je chrupać i rozkoszować się wiosną. Pokrojone w kostkę/cząsteczki uzupełnią sałatki lub będą bazą do pasty twarożkowej. pixabay.com/Skitterphoto
Wiosna wielu kojarzy się z młodością. I to nie tylko w metryce, ale także na talerzu. Już w marcu mogliśmy sięgnąć po pierwsze okazy nowalijek, ale prawdziwy rozkwit tych z gruntu pojawi się za kilka tygodni. Wtedy dopiero będzie uczta. Zobacz, jakie warzywa warto wybrać i jak je wykorzystać.

Spis treści

Ceny warzyw. Ile zapłacimy za nowalijki?

Obecnie za warzywa trzeba zapłacić więcej. Nie powinno to dziwić, wiosna dopiero się zaczyna, koszty produkcji są wysokie, towaru jest mniej, a jeśli chcemy sięgnąć po produkt, na który akurat nie ma „sezonu” w naszym kraju, ta cena zawsze będzie wyższa od krajowej. Dopiero szczyt i wysyp gruntowych okazów spowoduje, że ceny będą mniejsze i ustabilizują się na konkretnym poziomie.

Warzywa szklarniowe a warzywa z gruntu. Czuć różnicę

To, co wciąż można kupić i nazwać krajowym, to tzw. zimowe warzywa – marchew, pietruszka, seler czy buraki. One widnieją na każdym straganie. Choć bazarki powoli kuszą nas nowalijkami, trzeba wiedzieć, że większość to okazy szklarniowe lub zagraniczne. Oczywiście, są smaczne, ale wielu zarzuca im ilość chemii, która gromadzi się w nich w trakcie uprawiania. Na początku kwietnia ze szklarni dostaniemy m.in. sałatę, szczypiorek i rzodkiewki. Najlepiej postawić na uprawy ekologiczne. Na warzywa prosto z ziemi, najlepiej od lokalnego rolnika, trzeba jeszcze chwilę poczekać, minimum do maja.

Uprawa nowalijek w szklarniach wymaga intensywnego stosowania nawozów azotowych. Sprawia to, że mają wysoką zawartość ich pozostałości, które są niekorzystne dla zdrowia. W warunkach beztlenowych tj. w szczelnych opakowaniach foliowych z niegroźnych azotanów łatwo ulegają przekształceniu do azotynów, pisze Anna Rokicka-Żuk, Strona Zdrowia.

Jak przechowywać nowalijki?

Co kupimy w kwietniu, a co w maju i w czerwcu?

Pierwsze oznaki wiosny w kuchni poczujemy już w kwietniu. Wtedy pojawią się nowalijki w postaci:

Miesiąc później, w maju, zagoszczą:

Prawdziwy wysyp czeka nas jednak w czerwcu, zarówno pod kątem warzyw, jak i owoców. Pojawią się słodkie truskawki, czereśnie, a wśród warzyw prym będą wiodły:

  • młode marchewki,
  • młode pory,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • natka pietruszki,
  • ogórki,
  • szpinak
  • oraz fasolka szparagowa.

Młode warzywa sprawdzą się nie tylko na kanapce. Zobacz, co ciekawego przyrządzisz z nowalijek:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pora na nowalijki. Na razie ze szklarni, ale już niedługo z gruntu. Kiedy kupimy młodą marchew, a kiedy rzodkiewki? - Strefa Agro