Potrawy na grilla PRZEPISY: Kaczka, kurczak, szynka i grill

Magdalena Nowacka-Goik
Przepisy Piotra Ogińskiego znajdziecie też na jego kanale na YouTube - Kocham Gotować. Warto tam zaglądać po inspiracje
Przepisy Piotra Ogińskiego znajdziecie też na jego kanale na YouTube - Kocham Gotować. Warto tam zaglądać po inspiracje Grzegorz Goik
Udostępnij:
Potrawy na grilla PRZEPISY: Soczyste mięsa na grilla poleca vloger kulinarny Piotr Ogiński z Tarnowskich Gór

Potrawy na grilla PRZEPISY:

Majowy, gorący weekend, kolejny z tych dłuższych, to oczywiście czas na wspólne biesiadowanie przy grillu, na ogródku, działce, a może nawet w parku. Czasu mamy sporo, warto więc pokusić się o coś innego niż tradycyjne kiełbaski czy karczek. Ale uspokajamy - będzie jak najbardziej mięso. No bo to w końcu grill. Chociaż nie zabraknie warzyw. Na biesiadowanie przy grillu zaprasza Piotr Ogiński - kucharz z Tarnowskich Gór, znany z videobloga „Kocham gotować”. Uczestnik pierwszej edycji programu kulinarnego Top Chef, doszedł do finału w Hell’s Kitchen. Wydał książkę z przepisami.

Amerykańska kanapka Pulled Pork Sandwich

Piotr zachwycił się tą amerykańską kanapką w Los Angeles. Mięso jest przepyszne, chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku, zdecydowanie lepsza alternatywa od kebaba. Ale przygotowanie tej potrawy długo trwa. Składniki: kilogram szynki wieprzowej, ciabaty; marynata (2 łyżki oleju, jedna łyżeczka cząbru, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżki pieprzu ziołowego); glazura do polewania mięsa na grillu (łyżka z marynaty, 2 łyżki musztardy sarepskiej, 6 łyżek wody). Dodatki: zielona cebulka, czerwona cebula, pomidor, rzodkiewki, świeża kolendra, majonez, pieprz czarny ziarnisty, rukola.

Wykonanie: dzień wcześniej przygotowujemy marynatę. Wcieramy ją w szynkę i zostawiamy na jeden dzień w lodówce. Na drugi dzień wyjmujemy i kładziemy na grilla (po tej stronie, gdzie się nie pali).

Polewamy glazurą od czasu do czasu i pod przykryciem zostawiamy na wolnym ogniu. Uwaga: 4-5 godzin nawet. Następnie rwiemy mięso na kawałki, doprawiamy składnikami wymienionymi w dodatkach. Wkładamy między górę i dół ciabaty. I można już rozkoszować się smakiem.

Soczysty kurczak w pysznej marynacie

W tej potrawie oczywiście głównym składnikiem jest kurczak. Konkretnie używane będa piersi. Ale co jeszcze?

Składniki na sos i marynatę: 1/2 czerwonej papryki, 1/2 skórki z cytryny, świeża pietruszka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, pieprz, sól, 10 łyżek sosu barbecue, łyżeczka cukru, łyżka octu z białego wina, łyżeczka cukru, 100 ml wody.

- Grill to fajna sprawa, męska. Robimy tego grilla , żeby się pokazać kobietom, a kobiety lubią kurczaka - twierdzi Piotr Ogiński.

A zatem teraz jak to przyrządzić? Przecinamy wpół kurczaka, zostawiając kość, która będzie go chronić przed wyschnięciem. kiedy piersi są gotowe, nacinamy tak, żeby weszła marynata. Marynatę robimy mieszając wymienione składniki. Cztery łyżki tej marynaty dajemy na kurczaka, resztę do tzw. kieszonek(czyli nacięć w kurczaku). Tak zamarynowanego kurczaka wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki (minimum godzina). Grill podzielony na dwie części. Wrzucamy skórą do dołu. Około 3-4 minutki smażymy. Kość, która zostawiliśmy, będzie chroniła go przed spalenizną. Przekładamy kurczaka na część mniej gorącą i przykrywamy. Podczas pieczenia będziemy smarować też sosem-marynatą (po 15 minutach). I grillujemy. Jak długo? Około trzydziestu minut (zależnie od wielkości). Podajemy z sałatką z pomidora, mozzarelą, awokado.

Azjatycka sałatka z grillowana kaczką

Teraz coś dla tych, którzy lubią, aby danie było różnorodne. Główny składnik - noga z kaczki. Marynata : 1 łyżeczka cynamonu mielonego, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, szczypta pieprzu białego, sól ziołowa, łyżka sosu sojowego, 1/2 łyżeczki miodu. Sałatka: 4 liście kapusty pekińskiej, 2 małe słodkie papryki, 2 cebulki dymki, 1/2 paczki makaronu ryżowego, 1/2 marchewki, 1 łyżeczka chili, Dressing: 1 łyżka sosu sojowego, 1/2 łyżeczki miodu, trochę soku z limonki.

Jak przyrządzamy? Nogę z kaczki marynujemy. Zawijamy mięso w folię (dość szczelnie) i wrzucamy na godzinę na grilla. Po godzinie wyjmujemy z folii (dalej na wolnym ogniu grillujemy już bez folii) i zabieramy się za sałatkę. Osobno gotujemy makaron ryżowy, na 10 minut wrzucamy go do zimnej wody, potem do wrzącej na 20-30 sekund, odcedzamy przelewając zimną wodą. Danie gotowe. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie