POTRAWY Z GRZYBÓW: [PRZEPIS] sos grzybowy, jajecznica z kurkami, zupa grzybowa. DANIA Z GRZYBAMI

Adam PawełczykZaktualizowano 
POTRAWY Z GRZBÓW: [PRZEPIS] sos grzybowy, jajecznica z kurkami, zupa grzybowa. DANIA Z GRZYBAMI Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
POTRAWY Z GRZYBÓW: PRZEPISY NA DANIA Z GRZYBAMI Przełom lata i jesieni to czas grzybobrań. Dlaczego więc w tym okresie nie urozmaicić swojego domowego menu o dania przygotowane ze świeżo zebranych borowików, kurek, maślaków i prawdziwków?

POTRAWY Z GRZYBÓW: [PRZEPIS] sos grzybowy, jajecznica z kurkami, zupa grzybowa. DANIA Z GRZYBAMI

Potrawy z grzybami nie dość, że są smaczne to jeszcze stanowią ciekawą alternatywę dla posiłków przyrządzanych w naszych kuchniach każdego dnia.
Przedstawiamy wam siedem przepisów na dania z grzybami.

NAJLEPSZE DANIA Z GRZYBAMI: POTRAWY Z GRZYBÓW PRZEPISY. CO ZROBIĆ Z GRZYBÓW?

SOS GRZYBOWY: NAJLEPSZY PRZEPIS NA SOS GRZYBOWY
Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać. A sos grzybowy idealnie pasuje do wielu dań. W szczególności do potraw mięsnych i placków ziemniaczanych ale wykorzystać można go również do potraw wegetariańskich lub klusek.

Do przygotowania sosu grzybowego potrzebne będą:

  • 35 dag grzybów (różne rodzaje)
  • 1 szklanka wody
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki masła
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Kilka łyżek śmietany (12 proc.) do sosów
  • Natka pietruszki

JAK ZROBIĆ SOS GRZYBOWY?
Grzyby czyścimy, płuczemy, następnie suszymy. Kroimy na plasterki średniej grubości, nie oddzielając kapelusza od nóżki.
Cebulę obieramy i drobno kroimy, później wrzucamy na gorącą patelnię. Szklimy ją na maśle. Do tego dorzucamy pokrojone grzyby i podsmażamy przez około 10 minut, delikatnie mieszając .
Do smaku dolewamy jeszcze na patelnię trochę wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Po tym grzyby dusimy do miękkości (ok. 10-15 minut)
Następnie do sosu grzybowego dodajemy posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Na koniec sos należy zabielić śmietaną.

JAJECZNICA Z KURKAMI: NAJLEPSZY PRZEPIS NA JAJECZNICĘ Z KURKAMI
Jajecznica z kurkami idealnie sprawdza się jako śniadanie. Smak kurek sprawia, że jest to jedno z najsmaczniejszych dań z wykorzystaniem tego grzyba. Jednocześnie jest ono bardzo proste w przygotowaniu.
Do przygotowania jajecznicy z kurkami dla dwóch osób potrzebne będzie:

  • 6 jajek
  • 2 garście kurek
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • Szczypta soli

JAK ZROBIĆ JAJECZNICĘ Z KURKAMI?
Kurki oczyszczamy i kroimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy, po czym wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z masłem. Gdy cebula będzie zeszklona należy dodać jeszcze odrobinę masła oraz dorzucić pokrojone kurki. Kurki podsmażamy przez ok. 5 min, co jakiś czas mieszając. Należy pamiętać, że kurek nie powinno się smażyć zbyt długo, gdyż wtedy staną się one twarde i nasze danie się nie uda.

Jajka z kolei rozbijamy do miski, następnie je roztrzepujemy. Potem wlewamy na patelnię. Jajecznicę smażymy na bardzo małym ogniu mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką.

ZUPA GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI LUB ZIEMNIAKAMI: NAJLEPSZY PRZEPIS NA ZUPĘ GRZYBOWĄ
Zupę grzybową najlepiej przyrządzić z borowików i podgrzybków. Koniecznie świeżych. Jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej warto wzbogacić o łazanki lub pokrojone ziemniaki. Doda to zupie wybornego smaku.
Do przygotowania zupy grzybowej potrzebne będzie:

  • 30-35 dag grzybów (najlepiej borowików lub prawdziwków)
  • 2 średnie cebule
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek pora
  • 1 kawałek selera
  • 1 kostka rosołowa grzybowa
  • 2-3 łyżki masła
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
  • Kilka łyżek śmietany (12 proc.) do zup i sosów
  • 3 średnie ziemn
    iaki lub makaron łazanki (opcjonalnie)

Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, pora i selera. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową.

Grzyby oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy do gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (przez min. 30-40 minut).

Cebule obieramy i drobno kroimy, następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cebuli nie smażymy. Należy ją zeszklić na maśle. Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy natkę pietruszki i dorzucamy ją do zupy.

Zupa grzybowa dobrze smakuje z łazankami lub pokrojonymi ziemniakami.
Makaron łazanki gotujemy osobno, al dente. Łazanki nakłada się na talerz zalewając zupą.
Z kolei ziemniaki należy obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka gotując kilka minut.
Zupę grzybową powinno się zabielić – najlepiej śmietaną 12 proc. Do zup i sosów.

MAKARON Z KURKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI: NAJLEPSZY PRZEPIS NA MAKARON Z KURKAMI
Do przygotowania potrzebne będzie:

  • 400 g makaronu (penne, tagliatelle)
  • 0,5 kg kurek
  • 1 średnia cebula
  • Ok. 5 połówek suszonych pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcjonalnie: parmezan do posypania

Grzyby należy oczyścić i umyć. Większe pokroić na kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojony w cienkie listki czosnek. Następnie dodajemy kurki, dusimy przez około 30 minut (grzyby powinny oddać zawartą w nich wodę). Kiedy grzyby zmiękną, dodajemy pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, ocet balsamiczny i miód. A koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy z makaronem. Danie gotowe do spożycia od razu.

TARTA Z GRZYBAMI
Do przygotowania ciasta potrzebne będzie:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Sól
  • Do przygotowania nadzienia potrzebne będzie:
  • 500 g grzybów
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Składniki na ciasto zgniatamy w kulkę. Następnie zwijamy ją w folię i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
Przygotowujemy nadzienie: smażymy na maśle cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.

KURCZAK Z PRAWDZIWKAMI
Do przygotowania potrzebne będzie:

  • ½ kurczaka (około ½ kg)
  • 1 kg świeżych prawdziwków lub podgrzybków
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z połówki cytryny
  • Masło
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Dowolne przyprawy

Grzyby obieramy, czyścimy i myjemy. Następnie kroimy je w plastry.
Mięso kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w niedużą kostkę. Mięso musi się zarumienić na 2 łyżkach rozgrzanego wcześniej na patelni masła. Następnie do podsmażonego mięsa dodajemy jeszcze 2 łyżki masła oraz pokrojone w plastry grzyby, rozgnieciony czosnek oraz dowolne przyprawy. Polewamy nieco wodą i dusimy jeszcze przez około 35 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Przed podaniem danie należy skropić odrobiną soku z połówki cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.
Podajemy na ciepło z ziemniakami i dowolną surówką.

POLĘDWICZKI Z SOSEM GRZYBOWYM: NAJLEPSZY PRZEPIS NA POLĘDWICZKI W GRZYBOWYM
Do przygotowania potrzebne będą:

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 300 g grzybów (prawdziwków lub maślaków)
  • 1 duża cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Ok. 1 łyżki mąki pszennej
  • Masło
  • Olej

Grzyby oczyścić i pokroić. Polędwicę kroimy w plastry, lekko rozbijamy i delikatnie obtaczamy w mące. Wrzucamy na rozgrzany olej, tak aby zrumieniła się z obu stron. Następnie zdejmujemy ją z patelni, na którą to z kolei wrzucamy łyżkę masła i posiekaną cebulę. Smażymy ją na złoty kolor i dodajemy pokrojone wcześniej grzyby. Smażymy tak przez około 15 minut, po czym wrzucamy na patelnię polędwicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty. W razie potrzeby do sosu można dolać trochę wody.
Polędwiczki podajemy z ziemniakami.

Co Ty wiesz o Jerzym Ziętku? Rozwiąż QUIZ DZ

Szkolna wyprawka 2017. Ile kosztuje? CENY BIEDRONKA, KAUFLAND, TESCO, CARREFOUR, AUCHAN

25 lat po pożarze lasów w Kuźni Raciborskiej. Zobacz niezwykły dokument multimedialny poświęcony tragedii z 1992 roku. Kliknij w przycisk PLAY. Zachęcamy, aby oglądać na monitorze komputera.

KLIKNIJ PONIŻEJ I POBIERZ
500 ZŁ NA DZIECKO WNIOSKI + FORMULARZE

KLIKNIJ W OBRAZ I ZOBACZ JAK PRAWIDŁOWO WYPEŁNIĆ WNIOSEK W PROGRAMIE RODZINA 500 PLUS

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tymoteusz

Kocham wszystko co jest związane z grzybami, jajecznicę z grzybami, krokiety z grzybami. Najbardziej lubię zupę grzybową to na pewno, mojej babci, a jeśli chodzi o te na mieście to w Oliwie i Papryce

b
bartka

Warto do zupy dodać koncentrat grzybowy krakusa, niedawno spróbowałam i fajnie z nim smakuje, aromat super, z resztą koncentrat jest z suszonych grzybków. Do sosów tez jak najbardziej się nadaje.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3