Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Powiększają ogródki letnie w Tychach. To pomoc miasta dla restauratorów

RED
Plac Baczyńskiego w Tychach
Plac Baczyńskiego w Tychach UM Tychy
Większe ogródki letnie w Tychach. To pomoc miasta dla restauratorów, którzy mocno odczuli skutki pandemii, a teraz - spełniając narzucone wymogi sanitarne - są zmuszeni ograniczyć liczbę klientów. Pomoc dotyczy tych restauratorów, którzy wynajmują lokale od miasta.

Restauratorzy, który chcieliby skorzystać z takiej możliwości powinni zwrócić się z wnioskiem o powiększenie metrażu ogródka do administratora, z którym mają zawartą umowę (MZUIM, MZBM lub Wydział Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miasta Tychy). Miasto szacuje, że takich lokali jest ok. 30. Każdy wniosek będzie rozpatrywany indywidualnie, gdyż powierzchnia i możliwości powiększenia ogródków letnich są różne, w zależności od lokalu.

Nie będzie nowych stawek za zajęcie terenu miejskiego pod ogródki kawiarniane – będą one naliczane zgodnie z obowiązującymi stawkami, ale w ramach przyjętego pakietu wsparcia dla przedsiębiorców, mogą oni liczyć na ulgi.

- Bezpieczeństwo mieszkańców oraz gości, którzy odwiedzają nasze miasto jest dla nas priorytetem. Dlatego chcemy stworzyć takie warunki, aby można było bezpiecznie korzystać z oferty tyskich restauratorów, m.in. z zachowaniem większych niż normalnie odległości pomiędzy gośćmi – mówi prezydent Andrzej Dziuba.

Musisz to znać

Obejrzyj dokładnie

Od poniedziałku (18 maja) restauracje i kawiarnie mogą działać zarówno wewnątrz, jak i w formie ogródków letnich, pod warunkiem przestrzegania w nich takich zasad, jak np. 1,5 m odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego.

W lokalach można korzystać tylko z jednorazowych sztućców, schowane mają być wszelkie dodatki jak cukier, serwetki czy wazoniki. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu,a osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans.

Do właściciela lokalu gastronomicznego należy ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Po wyjściu gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera