Powstał Browar Wisła! Zachwyca i zaskakuje w odnowionym budynku wiślańskiego dworca

Łukasz Klimaniec
FOT. Facebook.com/BrowarWisła
Udostępnij:
Biała Wisełka, Wiślanin ciemne, Jawornik, Głębce – to tylko niektóre nazwy piwa, jakie serwować będzie Browar Wisła otwarty właśnie w odrestaurowanym zabytkowym budynku dworca kolejowego w Wiśle Uzdrowisko.

Wisła zyskała nową atrakcję w intrygującym miejscu – we wnętrzach zabytkowego i odrestaurowanego budynku dworca kolejowego stacji Wisła Uzdrowiska został właśnie uruchomiony Browar Restauracyjny Wisła.

- Piwo jest warzone na parterze. Leżakowanie piwa odbywa się w piwnicach, gdzie znajduje się 12 tankofermentorów, tam chłodzimy i leżakujemy piwo – wyjaśnia Marek Bujok, właściciel Browaru Wisła.

Pomysł pojawił się trzy lata temu, gdy burmistrz miasta wymyślił, by wykorzystać w pełni budynek dworca kolejowego. Chodziło o to, by zrobić fajne miejsce w budynku, który znajduje się w dobrej lokalizacji – tłumaczy Marek Bujok, właściciel Browaru Wisła, który wygrał przetarg i rozpoczął realizację niezwykłego projektu.

Warzeniem piwa w budynku dworca zajmuje się piwowar Roman Mikłowicz, który warzy piwo także w Browarze Miejskim w Bielsku-Białej. W Browarze Wisła w budynku dworca można skosztować sześciu rodzajów piw - docelowo wszystkich rodzajów piw ma być dwanaście i będą serwowane w zależności od sezonu. Nazwy trunków będą nawiązywały do dzielnic i dolin wiślańskich. I tak - będzie do skosztowania Biała Wisełka, Czarna Wisełka, Wiślanin jasne, Wiślanin ciemne, Jawornik, Głębce (marcowe), Nowa Osada, czy Malinka (piwo malinowe).

Musisz to wiedzieć

- Nawiązujemy do lokalnych nazw i dopasowujemy do nich smaki, Głębce to marcowe , Jawornik to Red Ale. Są pewne posmaki, które będą dopasowane do nazw, jakie są w Wiśle – przyznaje Marek Bujok.

Ale piwa to nie wszystko – w Browarze Wisła serwowane są dania regionalne, ale podane w nowoczesnym stylu. Lokal ma swoje kiszonki - można poczęstować się kiszonymi rzodkiewkami, kalafiorem, ogórkami czy kapustą. Są też regionalne dania i przekąski, jak „Wiszący śledź na semaforze”. – Smakuje bardzo dobrze i świetnie wygląda – zachwala Bujok.

Hitem mogą okazać się desery, a wśród nich kula czekoladowa z lodami piwnymi, które Browar Wisła robi na podstawie własnego piwa z własną recepturą. – To coś zupełnie niespotykanego – przekonuje Bujok.

Budynek dworca kolejowego Wisła Uzdrowisko został oddany do użytkowania 10 lipca 1929 r., w związku z uruchomieniem obcinka kolei Ustroń Polana – Wisła Uzdrowisko. Czasy transformacji ustrojowej nie były dla niego łaskawe - nikłe nakłady na kolejową infrastrukturę i postępująca degradacja obiektów kolejowych sprawiła, że w 2011 roku w budynku dworca zostały zamknięte kasy biletowe i poczekalnia, a powierzchnie parteru dworca wynajęte pod działalność handlowo-usługową. Obiekt szpecił Wisłę i niszczał. W listopadzie 2014 r. gmina kupiła obiekt , ale prace związane z jego modernizacją rozpoczęły się w 2016 r. Rok temu, 25 kwietnia 2019 r. efektownie odnowiony dworzec został oficjalnie oddany do użytku.

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rośnie poczucie zagrożenia cyberprzestępczością

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie