Premiera JedzOnko2 oraz warsztaty kulinarne z podopiecznymi...

    Premiera JedzOnko2 oraz warsztaty kulinarne z podopiecznymi fundacji Iskierka ZDJĘCIA

    Zdjęcie autora materiału

    Olga Krzyżyk

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Warsztaty kulinarne w Pracowni Smaku Jolanty Kleser
    1/51
    przejdź do galerii

    Warsztaty kulinarne w Pracowni Smaku Jolanty Kleser ©Marzena Bugała-Azarko

    W Pracowni Smaku Jolanty Kleser w Katowicach w czwartek, 21 czerwca, odbyła się premiera drugiej części poradnika kulinarnego JedzONKO połączona z warsztatami kulinarnymi. Podopieczni fundacji Iskierka wspólnie z rodzicami i zaproszonymi gośćmi przyrządzali kilka dań z tego poradnika.
    Katarzyna Stankow, doradca żywieniowy, pasjonatka zdrowej kuchni oraz mama dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową, napisała w minionym roku poradnik kulinarny JedzONKO, gdzie można było znaleźć proste i zdrowe przepisy, jakie można zrobić na oddziałach onkologicznych.

    W czwartek, 21 czerwca, odbyła się premiera drugiej części poradnika JedzONKO, którą połączono z warsztatami kulinarnymi. Wzięli w nich udział podopieczni fundacji Iskierka oraz zaproszeni goście: Mirosław Neinert, aktor i dyrektor Teatru Korez w Katowicach, Zenon Nowak, prezes Polska Press Grupy Śląsk, Marek Wilk, wydawca „Gazety Wyborczej” w Katowicach, Marek Twaróg, redaktor naczelny „Dziennika Zachodniego” oraz Dariusz Kortko, redaktor naczelny „Gazety Wyborczej” w Katowicach.

    - Dzisiaj mamy szczególne wydarzenie - premierę drugiej części JedzONKA, poradnika dedykowanego naszym dzieciom, które na co dzień przebywają w szpitalu. Przepisy są proste, smaczne i kolorowe. Co więcej, można je wykonać w warunkach szpitalnych. W drugiej części JodzONKA zainspirowaliśmy się także przepisami dzieci. To one wysyłały nam swoje przepisy, które przygotowały wspólnie z rodzicami. Chcieliśmy także, by ta część poradnika różniła się od poprzedniej i dlatego jest podzielona na 5 kolorów: biały, żółty, zielony, czerwony i fioletowy, które odpowiadają przepisom na dania w tej kolorystyce - mówi Jolanta Czernicka-Siwecka, prezes zarządu fundacji Iskierka.

    - Podczas dzisiejszych warsztatów w Pracowni Smaku Jolanty Kleser gotujemy m.in. czerwoną zupę wiśniową z kluseczkami z kaszy manny i wiele innych potraw w pięciu drużynach. Każda drużyna ma do przygotowania danie w jednym z pięciu kolorów. JedzONKO to nie tylko książka. To także zajęcia warsztatowe na śląskich oddziałach onkologii dziecięcej. Wspólnie z naszymi podopiecznymi gotujemy na oddziałach onkologicznych w całej Polsce - dodaje prezes fundacji Iskierka.

    Poradnik kulinarny JedzONKO2 można kupić już od 22 czerwca na stronie internetowej fundacji Iskierka (www.fundacjaiskierka.pl) w cenie 30 złotych. Cały dochód ze sprzedaży książki przeznaczony zostanie na cele edukacyjne podopiecznych Iskierki. Książka trafi także do rodziców podopiecznych Iskierki, by stanowiła pomoc w codziennym przygotowywaniu posiłków. W styczniu pojawi się trzecia część poradnika kulinarnego. Tym razem tematem będzie żywienie dedykowane dzieciom po przeszczepach.

    - Razem z Hanią i jej mamą Karoliną, laureatkami konkursu na przepis do naszej książki, przygotowujemy roladki z bakłażana z pomidorami i mozzarellą. Pomaga nam Kornelia i pan Marek. Mam nadzieję, że danie wyjdzie pysznie. Przepis Hani i jej mamy można zobaczyć w JedzONKO2. To zupa z cukinii, którą przyrządza obecnie inna grupa - podkreśla Iza Molenda z fundacji Iskierka.

    Z kolei mała Maja wspólnie ze swoją mamą Martą Czarnecką robiły podczas warsztatów czerwoną zupę wiśniową. Maja często gotuje z mamą. Uwielbia kuchnię i je wszystkie zupy.
    - A najbardziej lubisz jaką? - pytamy
    - Najbardziej lubię zupę pomidorową - mówi nieśmiało Maja.
    Zobacz galerię
    Fundacja ISKIERKA jest polską organizacją pożytku publicznego zajmującą się od 2006 roku budowaniem systemów wsparcia finansowego, psychologicznego i społecznego dla dzieci z chorobą nowotworową i ich rodzin. Fundacja opiekuje się ponad 500 dziećmi leczącymi się głównie w specjalistycznych ośrodkach w Katowicach, Chorzowie i Zabrzu, a także w Rzeszowie. Realizuje projekty ogólnopolskie i prowadzi pomoc finansową dla dzieci, również tych leczonych w innych ośrodkach w Polsce i za granicą.

    Zobacz wideo:


    POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:





    Czytaj treści premium w Dzienniku Zachodnim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    DZ poleca

    Najlepsze studniówki 2019: szalona zabawa

    Najlepsze studniówki 2019: szalona zabawa

    Porozmawiaj z Rybką MiniMini na żywo na ekranie!

    Porozmawiaj z Rybką MiniMini na żywo na ekranie!

    Hakerzy kradną dane ze smartfonów, zabezpiecz je.

    Hakerzy kradną dane ze smartfonów, zabezpiecz je.

    Zobaczcie, jak mieszkają polscy milionerzy ZDJĘCIA

    Zobaczcie, jak mieszkają polscy milionerzy ZDJĘCIA