Katarzyna Stankow, doradca żywieniowy, pasjonatka zdrowej kuchni oraz mama dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową, napisała w minionym roku poradnik kulinarny JedzONKO, gdzie można było znaleźć proste i zdrowe przepisy, jakie można zrobić na oddziałach onkologicznych.
W czwartek, 21 czerwca, odbyła się premiera drugiej części poradnika JedzONKO, którą połączono z warsztatami kulinarnymi. Wzięli w nich udział podopieczni fundacji Iskierka oraz zaproszeni goście: Mirosław Neinert, aktor i dyrektor Teatru Korez w Katowicach, Zenon Nowak, prezes Polska Press Grupy Śląsk, Marek Wilk, wydawca „Gazety Wyborczej” w Katowicach, Marek Twaróg, redaktor naczelny „Dziennika Zachodniego” oraz Dariusz Kortko, redaktor naczelny „Gazety Wyborczej” w Katowicach.
- Dzisiaj mamy szczególne wydarzenie - premierę drugiej części JedzONKA, poradnika dedykowanego naszym dzieciom, które na co dzień przebywają w szpitalu. Przepisy są proste, smaczne i kolorowe. Co więcej, można je wykonać w warunkach szpitalnych. W drugiej części JodzONKA zainspirowaliśmy się także przepisami dzieci. To one wysyłały nam swoje przepisy, które przygotowały wspólnie z rodzicami. Chcieliśmy także, by ta część poradnika różniła się od poprzedniej i dlatego jest podzielona na 5 kolorów: biały, żółty, zielony, czerwony i fioletowy, które odpowiadają przepisom na dania w tej kolorystyce - mówi Jolanta Czernicka-Siwecka, prezes zarządu fundacji Iskierka.
- Podczas dzisiejszych warsztatów w Pracowni Smaku Jolanty Kleser gotujemy m.in. czerwoną zupę wiśniową z kluseczkami z kaszy manny i wiele innych potraw w pięciu drużynach. Każda drużyna ma do przygotowania danie w jednym z pięciu kolorów. JedzONKO to nie tylko książka. To także zajęcia warsztatowe na śląskich oddziałach onkologii dziecięcej. Wspólnie z naszymi podopiecznymi gotujemy na oddziałach onkologicznych w całej Polsce - dodaje prezes fundacji Iskierka.
Poradnik kulinarny JedzONKO2 można kupić już od 22 czerwca na stronie internetowej fundacji Iskierka (www.fundacjaiskierka.pl) w cenie 30 złotych. Cały dochód ze sprzedaży książki przeznaczony zostanie na cele edukacyjne podopiecznych Iskierki. Książka trafi także do rodziców podopiecznych Iskierki, by stanowiła pomoc w codziennym przygotowywaniu posiłków. W styczniu pojawi się trzecia część poradnika kulinarnego. Tym razem tematem będzie żywienie dedykowane dzieciom po przeszczepach.
- Razem z Hanią i jej mamą Karoliną, laureatkami konkursu na przepis do naszej książki, przygotowujemy roladki z bakłażana z pomidorami i mozzarellą. Pomaga nam Kornelia i pan Marek. Mam nadzieję, że danie wyjdzie pysznie. Przepis Hani i jej mamy można zobaczyć w JedzONKO2. To zupa z cukinii, którą przyrządza obecnie inna grupa - podkreśla Iza Molenda z fundacji Iskierka.
Z kolei mała Maja wspólnie ze swoją mamą Martą Czarnecką robiły podczas warsztatów czerwoną zupę wiśniową. Maja często gotuje z mamą. Uwielbia kuchnię i je wszystkie zupy.
- A najbardziej lubisz jaką? - pytamy
- Najbardziej lubię zupę pomidorową - mówi nieśmiało Maja.
Fundacja ISKIERKA jest polską organizacją pożytku publicznego zajmującą się od 2006 roku budowaniem systemów wsparcia finansowego, psychologicznego i społecznego dla dzieci z chorobą nowotworową i ich rodzin. Fundacja opiekuje się ponad 500 dziećmi leczącymi się głównie w specjalistycznych ośrodkach w Katowicach, Chorzowie i Zabrzu, a także w Rzeszowie. Realizuje projekty ogólnopolskie i prowadzi pomoc finansową dla dzieci, również tych leczonych w innych ośrodkach w Polsce i za granicą.
Zobacz wideo:
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?