Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Projekt społeczny "Re-foodable". Potrzebna inicjatywa uczniów z Bielska-Białej

Kamil Lorańczyk
Kamil Lorańczyk
Grupa będzie przekazywać swoją wiedzę w ramach cyklu prelekcji dla szkół podstawowych na obszarze Bielska-Białej oraz Czechowic-Dziedzic.
Grupa będzie przekazywać swoją wiedzę w ramach cyklu prelekcji dla szkół podstawowych na obszarze Bielska-Białej oraz Czechowic-Dziedzic. Re-foodable
Projekt społeczny "Re-foodable" został stworzony przez grupę sześciu licealistów z okolic Bielska-Białej. Są to uczniowie Akademickiego Dwujęzycznego Liceum Oxford Secondary School oraz Zespołu Szkół w Bielsku-Białej im. gen. Stanisława Sosabowskiego ZDZ w Katowicach. Celem projektu jest redukcja ilości marnowanego jedzenia oraz edukacja i podnoszenie świadomości na temat tego problemu.

Projekt społeczny "Re-foodable" to inicjatywa uczniów z Bielska-Białej

- Wiele z nas, uczniów szkół średnich, przygotowuje obiady do szkoły samodzielnie. Często spędzamy w szkole 8 godzin dziennie lub więcej. Jeśli jemy tylko kanapki przez cały dzień, to w efekcie nasz organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości witamin i składników odżywczych. W szkołach podstawowych najczęściej rodzice przygotowują dzieciom drugie śniadanie, natomiast obiad można zjeść na stołówce. Dostrzegliśmy w tym problem - rodzice często nie wiedzą co ich pociecha lubi jeść, a czego nie. Poza tym, nie każdemu dziecku przypada do gustu szkolne menu. W szkole średniej natomiast uczniowie mają krótkie przerwy między lekcjami i to czego nie zdążą zjeść, najczęściej wyrzucają - mówi Izabela Sadkowska, liderka projektu.

Co roku na świecie marnujemy aż 1/3 wyprodukowanego jedzenia. Nic dziwnego, że najwięcej jedzenia wyrzuca się w Chinach, Indiach oraz Stanach Zjednoczonych. W tych krajach przeciętna osoba wyrzuca od 50 do 70 kg jedzenia rocznie. W Polsce ten wskaźnik wynosi nawet do 105 kg na osobę rocznie. Problem nie dotyczy jednak liczby mieszkańców, czy braku żywności na tych obszarach.

- Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa, jedzenia jest pod dostatkiem na rynkach lokalnych nawet tam, gdzie ludzie umierają z głodu. Podstawowym problemem jest więc nie tyle problem braku żywności, ile problem ubóstwa. Chcemy podważyć stereotypy i podnieść świadomość ludzi o problemie marnotrawstwa. Wiele osób uważa, że gastronomia marnuje najwięcej jedzenia lub to, że Polski ten problem nie dotyczy. W rzeczywistości ok. 60% jedzenia marnujemy w gospodarstwach domowych. Natomiast co 25 osoba w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie i nie jest w stanie zapewnić sobie nawet jednego pełnowartościowego posiłku dziennie - wyjaśnia Zuzanna Laskowska, członkini projektu i grafik komputerowy.

Grupa będzie przekazywać swoją wiedzę w ramach cyklu prelekcji dla szkół podstawowych na obszarze Bielska-Białej oraz Czechowic-Dziedzic.
Grupa będzie przekazywać swoją wiedzę w ramach cyklu prelekcji dla szkół podstawowych na obszarze Bielska-Białej oraz Czechowic-Dziedzic. Re-foodable

W tym celu grupa działa na social mediach (Instagram, TikTok: @re_foodable) oraz opracowuje przepisy na stronie internetowej refoodable.pl. Co więcej, już w lutym 2023 r. grupa będzie przekazywać swoją wiedzę w ramach cyklu prelekcji dla szkół podstawowych na obszarze Bielska-Białej oraz Czechowic-Dziedzic. Przy pomocy tłumaczki - prezentacje i wszelkie materiały projektowe zostały przetłumaczone na język ukraiński. Materiały oraz nagrody dla uczniów przygotowano w ramach partnerstwa z Bankiem Żywności SOS w Warszawie, Biblioteką Publiczną w Czechowicach-Dziedzicach, Drukarnią “Dar”, firmą “EkoWtór” oraz sklepem “Helikon”. Kampania działa pod patronatem Burmistrza Czechowic-Dziedzic oraz Rady Młodzieżowej Bielska-Białej.

- Obecnie planujemy rozwiesić plakaty oraz zawrzeć współpracę z Hotelem Mercure w Katowicach. Mieliśmy przyjemność wystąpić w programie "Pokój na Poddaszu" w TVP3 Katowice - zwraca uwagę Wiktoria Izydor, która prowadzi social media projektu.

Grupa będzie przekazywać swoją wiedzę w ramach cyklu prelekcji dla szkół podstawowych na obszarze Bielska-Białej oraz Czechowic-Dziedzic.
Grupa będzie przekazywać swoją wiedzę w ramach cyklu prelekcji dla szkół podstawowych na obszarze Bielska-Białej oraz Czechowic-Dziedzic. Re-foodable

Grupa gorąco zachęca do przyłączenia się w inicjatywę poprzez media społecznościowe, a także stronę internetową

- Niezależnie od wieku, miejsca zamieszkania, czy stanu finansowego - przy wprowadzeniu dobrych nawyków - każdy z nas może walczyć z problemem. Naszym celem jest przekonanie jak największej grupy osób do tego, że aby zmienić świat - najpierw musimy zacząć zmieniać nasze najbliższe otoczenie - podsumowuje Izabela Sadkowska.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera