Propozycja na dziś. Red. Maria Zawała chce zatrzymać smaki lata

Maria Zawała
Oliwa z oliwek, makaron i czerwone wino - smak Italii cały rok
Oliwa z oliwek, makaron i czerwone wino - smak Italii cały rok ARCHIWUM PRYWATNE
Zakupy i dobre jedzenie to jest to, co latem uwielbiam najbardziej. I jeszcze słodkie "nicnierobienie". A ponieważ wakacje od lat spędzam we Włoszech, siłą rzeczy, jak jem, to "włoszczyznę", a jak kupuję, to na tamtejszych letnich wyprzedażach. A właściwie nie kupuję, tylko poluję na okazje, m.in. w centrach outletowych, z których ojczyzna Armaniego słynie.

Jeśli ktoś wybiera się tam jeszcze we wrześniu, polecam największe w Europie centrum outletowe - Designer Outlet Serravalle (między Tortoną a Genuą) - ponad 200 sklepów znanych marek. Albo The Mall w toskańskim Leccio.

Ceny? Czasem nawet trzy czwarte niższe niż w Polsce. Można też przez cały rok polować w Polsce. Np. w Fashion Outlet w Sosnowcu, albo w sklepach TK-Max. Ale miało być też o jedzeniu.

CO ROBIĆ W WAKACJE I CZAS WOLNY? CZYTAJCIE NASZE PROPOZYCJE

Co roku przywożę z Włoch nowe przepisy na proste i smaczne dania, a gotując je, przechowuję na podniebieniu smak lata przez cały rok. By poczuć się jak w Toskanii, wystarczy mieć w domu oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, no i oczywiście... makaron, który po włosku nazywa się pasta. Uwielbiam pastę zmieszaną z pesto alla genovese - zielonym sosem z liguryjskiej Genui, którego głównym składnikiem jest bazylia. Łatwo go zrobić w domu, miksując bazylię z czosnkiem, oliwą i orzeszkami - pinii lub włoskimi. Można dodać pochodzącego z Lacjum sera pecorino. Pesto można też robić z pietruszki i rukoli.

I - co najważniejsze - w słoiczkach można je zamrozić. Podzielę się też z Wami przepisem na słynne spaghetti "Alio, olio e peperoncino", czyli makaron z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką , jedno z ulubionych potraw włoskiego mistrza kuchni Alessandro Borghese.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, nie za mocno, żeby nie spalić czosnku, kilka ząbków posiekać i wrzucić na oliwę, dodać odrobinę ostrej papryczki. Poczekać aż oliwa przejdzie aromatami. Równolegle w garnku ugotować makaron, wrzucając go do osolonej wody i gotując z pęczkiem zielonej pietruszki, naturalnie al dente, czyli na półtwardo.

Z patelni usunąć połowę czosnku i papryczek (danie byłoby za ostre). Wyjąć makaron z wody i przełożyć go do patelni. Pomieszać, by składniki się połączyły. Podawać gorące, posypane parmezanem i zieloną pietruszką, naturalnie popijając dobrym winkiem. Buon appetito!

*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3