Propozycja na dziś. Red. Maria Zawała chce zatrzymać smaki lata

Maria Zawała
Oliwa z oliwek, makaron i czerwone wino - smak Italii cały rok
Oliwa z oliwek, makaron i czerwone wino - smak Italii cały rok ARCHIWUM PRYWATNE
Zakupy i dobre jedzenie to jest to, co latem uwielbiam najbardziej. I jeszcze słodkie "nicnierobienie". A ponieważ wakacje od lat spędzam we Włoszech, siłą rzeczy, jak jem, to "włoszczyznę", a jak kupuję, to na tamtejszych letnich wyprzedażach. A właściwie nie kupuję, tylko poluję na okazje, m.in. w centrach outletowych, z których ojczyzna Armaniego słynie.

Jeśli ktoś wybiera się tam jeszcze we wrześniu, polecam największe w Europie centrum outletowe - Designer Outlet Serravalle (między Tortoną a Genuą) - ponad 200 sklepów znanych marek. Albo The Mall w toskańskim Leccio.

Ceny? Czasem nawet trzy czwarte niższe niż w Polsce. Można też przez cały rok polować w Polsce. Np. w Fashion Outlet w Sosnowcu, albo w sklepach TK-Max. Ale miało być też o jedzeniu.

CO ROBIĆ W WAKACJE I CZAS WOLNY? CZYTAJCIE NASZE PROPOZYCJE

Co roku przywożę z Włoch nowe przepisy na proste i smaczne dania, a gotując je, przechowuję na podniebieniu smak lata przez cały rok. By poczuć się jak w Toskanii, wystarczy mieć w domu oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, no i oczywiście... makaron, który po włosku nazywa się pasta. Uwielbiam pastę zmieszaną z pesto alla genovese - zielonym sosem z liguryjskiej Genui, którego głównym składnikiem jest bazylia. Łatwo go zrobić w domu, miksując bazylię z czosnkiem, oliwą i orzeszkami - pinii lub włoskimi. Można dodać pochodzącego z Lacjum sera pecorino. Pesto można też robić z pietruszki i rukoli.

I - co najważniejsze - w słoiczkach można je zamrozić. Podzielę się też z Wami przepisem na słynne spaghetti "Alio, olio e peperoncino", czyli makaron z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką , jedno z ulubionych potraw włoskiego mistrza kuchni Alessandro Borghese.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, nie za mocno, żeby nie spalić czosnku, kilka ząbków posiekać i wrzucić na oliwę, dodać odrobinę ostrej papryczki. Poczekać aż oliwa przejdzie aromatami. Równolegle w garnku ugotować makaron, wrzucając go do osolonej wody i gotując z pęczkiem zielonej pietruszki, naturalnie al dente, czyli na półtwardo.

Z patelni usunąć połowę czosnku i papryczek (danie byłoby za ostre). Wyjąć makaron z wody i przełożyć go do patelni. Pomieszać, by składniki się połączyły. Podawać gorące, posypane parmezanem i zieloną pietruszką, naturalnie popijając dobrym winkiem. Buon appetito!

*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie