Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

TOP 5 prostych przepisów na smaczne ciasta. Każdy może sobie z nimi poradzić. Spróbuj! Proponujemy aż 5 świetnych przepisów do wyboru

Kacper Jurkiewicz
Kacper Jurkiewicz
Jeśli lubicie czekoladowe lub kakaowe ciasta, to znajdziecie tutaj taki przepis
Jeśli lubicie czekoladowe lub kakaowe ciasta, to znajdziecie tutaj taki przepis PixaBay - zdj. ilustracyjne
Pyszne i proste do wykonania ciasto? To możliwe! Skoro większość czasu spędzamy obecnie w domu, warto przećwiczyć swoje umiejętności kulinarne. Nawet jeśli czujemy się amatorami. By to ułatwić, wybraliśmy dla was pięć prostych przepisów na ciasta. Poradzi sobie z nimi każdy.

5 prostych przepisów na ciasto. Każdy sobie z nimi poradzi

Izolacja w domu i brak zajęcia? Zawsze warto spróbować swoich sił w pieczeniu ciast. Zebraliśmy dla was pięć prostych przepisów na ciasta. Poradzi sobie z nimi każdy, nawet osoba, która unika kuchni. Są proste, a wybrane przez nas ciasta zrobimy dość szybko oraz tanio.

Ciasto wykonane własnymi rękami jest ucztą zarówno dla naszego ciała, jak i duszy. Pamiętajcie, że w kuchnię warto jest włożyć choć trochę serca. Nasze ciasta będą smakować bliskim, a my będziemy dumni z siebie, że zrobiliśmy coś nowego i dobrego.

Pamiętajmy, żeby przed przystąpieniem do zrobienia ciasta zawsze czytać przepis. Pełny przepis, nie tylko składniki. W ten sposób dowiemy się, ile czasu zajmie nam pieczenie, upewnimy się czy mamy wszystkie potrzebne składniki i jeśli to konieczne - miejsce w lodówce.

Zaskoczcie bliskich i udowodnijcie im, że potraficie przyrządzić smaczne ciacho. A może odkryjecie w sobie nowy talent? Nie dowiecie się, jeśli nie spróbujecie. Do dzieła, smacznego!

Ciasto kakaowe. Zrobimy je bez pieczenia

Boisz się, że ustawisz złą temperaturę na pieczenie ciasta lub nie dopilnujesz go w piekarniku? Istnieją ciasta, które możemy zrobić zupełnie bez pieczenia.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • ok. 600 g herbatników "petit beurre" (najlepiej, żeby były kakaowe)
  • 200 g masła
  • słoiczek dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych (opcjonalnie)
  • kakao

Przepis na ciasto:

Na początku odlewamy 1 i pół szklanki mleka i dokładnie musimy wymieszać je z mąką pszenną, ziemniaczaną, kakao, cukrem, żółtkami. Do ciasta możemy dodać także likier np. kakaowy czy orzechowy. Musimy uważać, żeby nie przesadzić, więc ok. 3 łyżki powinny wystarczyć.

Resztę mleka gotujemy w głębokim naczyniu. Gdy już będzie się gotować, wlewamy do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek. Energicznie mieszamy gotując.

Gdy zagotuje się z tego budyń, musimy odstawić go z ognia. Przelewamy do czystej miski i całkowicie studzimy. Miękkie masło ubijamy przez ok. 3 minuty aż się napuszy. Miksujemy i dodajemy do niego w krótkich odstępach budyń.

Blachę smarujemy masłem i kładziemy na nią papier do pieczenia. Następnie układamy na niej warstwy. Pierwszą są herbatniki, a drugą budyń. Jeśli nie chcemy żeby ciasto było za słodkie, kolejną warstwą powinien być dżem lub powidła. I tak na przemian.

Na koniec ciasto oprószamy kakao. Wkładamy je do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

Ciasto bananowe bez pieczenia

To kolejne ciasto, które możemy zrobić nie piekąc go w piekarniku. Do tego zrobimy je bardzo szybko, choć jego chłodzenie zajmuje trochę czasu. Każdy sobie z nim poradzi. Banany są łatwo dostępne, a sklepy często mają je w promocji.

Składniki:

20 dag herbatników
8 dag masła
3 średnie banany
25 dag schłodzonego serka mascarpone
1/4 szklanki zmielonych migdałów (do dekoracji)

Przepis na ciasto:

Na początku roztapiamy masło w małym rondelku. Odstawiamy je. Mielimy herbatniki, dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy. Powstanie nam masa herbatnikowa.

Potrzebna nam jest tortownica. Wykładamy w niej przygotowaną przez nas masę herbatnikową (tak do ok. połowy jej wysokości). Ciasto wkładamy do lodówki.

Obieramy banany i kroimy je na mniejsze kawałki. Wkładamy je do garnka i dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Wyciągamy ciasto z lodówki i nakładamy na nie naszą masę. Wierzch wyrównujemy łyżką. Posypujemy zmielonymi migdałami (można spróbować również kokosem). Takie ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie powinno być gotowe i smaczne. Smacznego!

Przepis na ciasto pochodzi ze strony Mniam Mniam.

Magiczne ciasto. Zrobisz je tanio

Masz ochotę na przygotowanie dobrego ciasta, a nie chce ci się iść do sklepu? To przepis na ciasto, do którego prawdopodobnie składniki masz już w lodówce oraz na półce. Każdy sobie z nim poradzi.

Składniki:

  • 150 gramów mąki
  • 150 gramów margaryna do pieczenia
  • cukier puder (ok. 150 gramów)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 5 jajek
  • sok z cytryny
  • 600 ml mleka

Przepis na ciasto

Na początku rozpuszczamy i studzimy margarynę. W osobnym garnku wbijamy żółtka (oddzielamy je od białek) i ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę. Miksujemy ciasto dodając na zmianę partiami mleko oraz mąkę.

W osobnej misce wlewamy białka. Ubijamy je na sztywno, pod koniec dodajemy sok z cytryny. Ubite białka dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy je łyżką.

Gotowe ciasto przelewamy na blachę do pieczenia o wymiarach 17 x 27 cm. Pieczemy w 160 st. C. Ciast piecze się około 45 minut, ale warto zerkać przez szybkę, czy nie jest wcześniej gotowe. Jeśli ciasto zacznie pękać, to znak, że powinniśmy wyjąć je z piekarnika. Zawsze możemy sprawdzić także patyczkiem, czy nie jest w środku surowe.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno wystygnąć. Na koniec wstawiamy je do lodówki. Przed podaniem warto oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Przepisy.pl.

Przepis na szybkie ciasto

Nie masz za dużo czasu, a masz ochotę na coś słodkiego? To ciasto również prawdopodobnie zrobisz nie musząc iść do sklepu po składniki. Oto przepis na takie ciasto.

Składniki:

  • 125 gram margaryny do pieczenia
  • 10 łyżek cukru
  • 200 gram mąki
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce (np. jabłka pokrojone w plasterki, owoce są po to żeby nie było nudno)

Przepis na ciasto

Margarynę ubijamy/ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy jajka i ubijamy. Później dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko mieszamy lub miksujemy, aż utworzy się nam jednolita masa.

Blachę do pieczenia (może być okrągła - o średnicy 24 cm) smarujemy margaryną i prószymy mąką (można położyć papier do pieczenia). Przelewamy na nią ciasto i układamy na nim pokrojone w plastry owoce, np. jabłka.

Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Zawsze zerkajmy przez szybkę, czy wszystko z nim w porządku. Jeśli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest gotowe, możemy także sprawdzić to za pomocą patyczka. Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Przepisy.pl

Przepis na prostą babkę wielkanocną

Zbliża się Wielkanoc. Warto więc przygotować smaczną babkę dla swoich domowników.

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 200 g masła
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • bułka tarta

Przepis na ciasto

Przygotowujemy formę na babkę. Najlepiej, żeby miała komin pośrodku. Wysmarowujemy ją masłem lub margaryną, posypujemy bułką tartą. Nagrzewamy również już piekarnik do 170 stopni.

Roztapiamy w rondelku masło. Dodajemy do niego sok oraz skórkę z cytryny. Odstawiamy z ognia.

Następnie do większej miski wbijamy jajka oraz cukier, dosypujemy cukier wanilinowy. Ubijamy na gęstą masę. Dodajemy do miski mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Możemy je wcześniej przesiać przez sito. Miksujemy, aż zrobi nam się ciasto.

Do ciasta wlewamy rozpuszczone wcześniej masło i ponownie miksujemy, aż ciasto nie będzie miało konsystencje przypominającą budyń. Taką masę ciasta wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ją około 45 minut. Gotowość ciasta można sprawdzić patyczkiem.

Po upieczeniu wyciągamy babkę z formy. Posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy np. lukrem. Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaków.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera