W skrócie:
Chrupiące trójkąciki z ciasta francuskiego z farszem ze szpinaku i sera feta to hit każdej imprezy. Są wyraziste w smaku, pyszne i błyskawiczne do przygotowania. Możesz zrobić je niemal na chwilę przed przybyciem gości. Proponuję posypać je przed pieczeniem suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Takie przekąski świetnie smakują na zimno, a także na ciepło, podane np. do czerwonego barszczu.
Przepis na przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 20 sztuk
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 450 g szpinaki (świeży lub mrożony),
- 1 łyżka masła,
- 150 g sera feta,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- czosnek niedźwiedzi do posypania.
Jak zrobić przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem?
- Zacznij od zrobienia farszu: podduś szpinak na patelni, gdy woda odparuje, a liście będą miękkie, to dodaj masło, czosnek, szczyptę soli i fetę pokrojoną w kostki (należy uważać z solą bo feta jest już słona). Odstaw do wystudzenia.
- Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na kwadraty.
- Na każdy kwadrat kładź łyżkę farszu.
- Zlep ciasto na kształt trójkąta.
- Przełóż wszystkie trójkąciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmaruj trójkąciki roztrzepanym jajkiem i posyp czosnkiem niedźwiedzim.
- Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku na 200 stopni przez ok. 10 minut.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?