PRZEPIS Koktajl warzywny: na dobre samopoczucie, odporność, piękną skórę...

Elżbieta Święcka
Smaczne koktajle warzywne, które pomogą nam zadbać o zdrowie. Można je przygotować z ziół, selera, pomidorów czy rzepy

Warzywne koktajle nie tylko świetnie smakują, ale też korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Ponieważ nie są przetworzone i specjalnie dosładzane, dostarczają nam mnóstwa wartości odżywczych, a tym samym są świetnym naturalnym lekiem, koją nerwy, a nawet... pomagają się zrelaksować.

Koktajle, szczególnie z buraków, marchewki czy pomidorów, są polecane w wielu dietach oczyszczających, ponieważ zawarte w tych warzywach substancje wspomagają odtruwanie organizmu, wiążąc toksyny znajdujące się w tkankach. Aktywne substancje zwiększają moc w towarzystwie innych witamin, kwasów lub pierwiastków.

Ale po te koktajle powinni sięgać nie tylko ci, którzy chcą oczyścić organizm. Warto takie napoje podać też najmłodszym, którzy nie zawsze przepadają za warzywami.

Koktajl z buraka i chrzanu

Składniki: 2 małe buraki ćwikłowe, 3 ząbki czosnku, pół małego selera korzeniowego, 5 łyżek natki pietruszki, szklanka przegotowanej wody.

Sposób przygotowania: Buraki i seler obieramy, trzemy na tarce. Miksujemy z dodatkiem wody. Dodajemy rozgnieciony czosnek, posypujemy natką.

Beata Śniechowska w "Teraz kuchnia" przygotowała odkwaszający koktajl z kiwi oraz szpinaku. Dietetyk sportowy Justyna Mizera wyjaśniła, które płatki odkwaszają nasz organizm.

Koktajl oczyszczający

Składniki: 1 pęczek botwinki, jogurt naturalny, koperek, 1 łyżka dowolnych otrąb.

Sposób przygotowania: Posiekaną botwinkę gotujemy w małej ilości wody i studzimy. Miksujemy z jogurtem, koperkiem i otrębami. Pomaga oczyścić przewód pokarmowy.

Koktajl ziołowy

Składniki: 1 szklanka maślanki, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki, pół zielonego ogórka, garść kiełków rzodkiewki.

Sposób przygotowania: Ogórek obieramy i trzemy na tarce. Miksujemy z maślanką, przelewamy do dużej szklanki, dodajemy natkę, koperek i kiełki. Mieszamy i podajemy.

Koktajl pomidorowy z chili

Składniki: 4 pomidory, 2 łodygi selera naciowego, pęczek posiekanego koperku, szczypta chili, 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki. Seler myjemy, kroimy na kawałki. Całość miksujemy, dodając chili i olej. Mieszamy i posypujemy posiekanym koperkiem.

Koktajl na stres

Składniki: Maślanka, 1/2 ogórka, 1 łyżka orzechów włoskich, 1 łyżka koperku i 1 łyżka melisy.

Sposób przygotowania: Maślankę miksujemy z cząstkami ogórka, orzechami, koperkiem i melisą. Podajemy udekorowany listkami melisy.

Odmładzający koktajl pomidorowy

Składniki: 200 ml soku pomidorowego, seler naciowy, sok z cytryny, lód.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki razem miksujemy. Ewentualnie doprawiamy pieprzem. Przed podaniem dodajemy lód.

Oczyszczający koktajl wielowarzywny

Składniki: 3 marchewki, 1 dojrzały pomidor pokrojony na ćwiartki, 1 gałązka koperku, 1 kawałek selera, 1 cm kawałek białej części pora, sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania: Miksujemy marchewki, dodajemy pomidor, koperek, seler i białą część pora. Miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy sok z cytryny i rozdrobniony lód, ponownie krótko miksujemy.

Koktajl z marchewki i rzepy na zmęczenie

Składniki: 4 marchewki, 1 mała rzepa, sól i pieprz, sok z cytryny.

Sposób przygotowania: Warzywa miksujemy, wlewamy do shakera z rozdrobnionym lodem i mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny.

Koktajl pomidorowo-selerowy

Składniki: 500 g selera, 1,5 szklanki soku pomidorowego, 4 łyżki posiekanej natki i koperku.

Sposób przygotowania: Seler myjemy, cieniutko obieramy, kroimy, wyciskamy z nich sok w sokowirówce, łączymy z sokiem pomidorowym, doprawiamy solą i zieleniną.

Koktajl buraczano-ogórkowy

Składniki: 2 szklanki kwasu buraczanego, 500 g świeżych ogórków, 2 łyżki umytego, drobno posiekanego koperku, sól, 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania: Ogórki cienko obieramy, trzemy na tarce, solimy, miksujemy z dodatkiem kwasu buraczanego i drobno posiekanego czosnku. Mieszamy z koperkiem, solimy do smaku.

Beata Śniechowska w "Teraz kuchnia" przygotowała odkwaszający koktajl z kiwi oraz szpinaku. Dietetyk sportowy Justyna Mizera wyjaśniła, które płatki odkwaszają nasz organizm.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie