Barszcz wigilijny pyszny i zdrowy: przepisy Magdy Gessler i Ewy Wachowicz. Wypróbowane i proste przepisy na barszcz czerwony na zakwasie
Przepis na barszcz czerwony wigilijny
Barszcz wigilijny Ewy Wachowicz - wykonanie krok po kroku:
Buraki obieramy i kroimy na kawałki, zalewamy letnią, wcześniej przegotowaną wodą.
Dodajemy kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego.
Odstawiamy pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).
Kiedy zakwas jest gotowy, przygotowujemy wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio moczymy).
Doprawiamy liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość gotujemy i przecedzamy przez sito.
Na koniec dodajemy zakwas (ok. pół szklanki) i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna.
Uwaga! Żaden barszcz czerwony nie może się zagotować, bo straci kolor! Dlatego ważne jest, aby gotować go na małym ogniu i pilnować, aby zupa nie zawrzała.
Smacznego!