Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Barszcz wigilijny pyszny i zdrowy: przepisy Magdy Gessler i Ewy Wachowicz. Wypróbowane i proste przepisy na barszcz czerwony na zakwasie

MAO
Przepis na barszcz czerwony wigilijny
Przepis na barszcz czerwony wigilijny
Barszcz wigilijny pyszny i zdrowy: oto sprawdzony, tradycyjny przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler i Ewy Wachowicz, z uszkami na zakwasie. jest w wigilię niezbędny na stołach Polaków. Barszcz to najpopularniejsza potrawa wigilijna obok karpia. Barszcz czerwony to jedna z najbardziej popularnych zup w Wigilię Bożego Narodzenia. Ma idealną buraczkową barwę, wspaniały zapach i smak. Ewa Wachowicz i Magda Gessler zdradzają swoją tajemnicę - tak przygotowują barszcz, z którym konkurować może jedynie zupa grzybowa. Ale chyba każdy, kto choć raz zjadł barszcz czerwony z uszkami, wie, że to pyszna zupa. A w Wigilię nabiera wyjątkowego smaku. Jak przygotować smaczny barszcz wigilijny? Przepisów jest dużo. Każda gospodyni pewnie ma swój. My proponujemy przepisy na barszcz czerwony Magdy Gessler i Ewy Wachowicz. Oba wypróbowaliśmy i zapewniamy, że barszczyk jest przepyszny!

Barszcz wigilijny pyszny i zdrowy

Prawdziwy barszcz wigilijny powinien być ugotowany na zakwasie. Dlatego warto pomyśleć o nim już teraz. Zakwas do barszczu wigilijnego warto zrobić na 4-5 dni przed Wigilią, czyli 19-20 grudnia. Jeśli jednak nie macie czasu, nie zdążycie, albo zapomnicie, że zakwas trzeba zrobić wcześniej, wtedy pozostaje skorzystać z zakwasu sklepowego.

Ważna uwaga na początek: barszczu czerwonego nie można doprowadzić do wrzenia, bo jeśli się zagotuje, to straci kolor!

Barszcz wigilijny Magdy Gessler

Przepis na zakwas do barszczu wigilijnego Magdy Gessler:

  • 1 kg buraków (to mniej więcej 4 duże buraki)
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • garść kminku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kromka razowego chleba na zakwasie
Przepis na barszcz czerwony wigilijny

Barszcz wigilijny pyszny i zdrowy: przepisy Magdy Gessler i ...

Jak przygotować zakwas na barszcz wigilijny z czerwonych buraków?

Warto przygotować kamienny garnek lub inne naczynie, w którym zrobimy zakwas. Może to być duży słoik, który nakryjemy ściereczką i postawimy w chłodnym miejscu.

Zakwas do barszczu wigilijnego Magdy Gessler - krok po kroku:

  1. Zagotowujemy wodę z cukrem i solą, a potem ją studzimy.
  2. W międzyczasie obieramy buraki i kroimy je na cienkie plasterki.
  3. Obieramy czosnek i kroimy na plasterki.
  4. W kamiennym garnku układamy buraki.
  5. Dodajemy przyprawy i zalewamy całość przegotowaną wcześniej wodą tak, aby wszystkie buraki znajdowały się pod powierzchnią wody.
  6. Dodajemy kromkę chleba razowego na zakwasie.
  7. Garnek przykrywamy gazą i zostawiamy w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu na 4-5 dni.

Czytaj także

Uwaga, jeśli garnek z zakwasem trzymamy w kuchni, to lepiej postawić go na podłodze, w zacienionym miejscu, np. pod oknem, albo pod stołem przy oknie. Gotowy zakwas na barszcz czerwony z buraków należy przelać przez lejek wyłożony gazą do butelek. Taki zakwas można przechowywać w lodówce przez ok. dwa tygodnie, więc przyda się jeszcze do zrobienia np. sylwestrowego lub noworocznego barszczu czerwonego z krokietami.

Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler

Kiedy mamy gotowy zakwas, w Wigilię Bożego Narodzenia możemy zabrać się za gotowanie barszczu wigilijnego. Jeśli Wigilia będzie dla Was pracująca, nic straconego. Barszcz można ugotować dzień wcześniej, 23 grudnia. Wtedy wszystkie składniki się "przegryzą" i w czasie wieczerzy wigilijnej będzie jeszcze smaczniejszy.

Barszcz wigilijny Magdy Gessler - składniki:

  • 1 kg buraków
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2-3 grzyby suszone
  • 3 l wywaru jarzynowego
  • 1 winne jabłko
  • zakwas z buraków - ok. pół szklanki
  • przyprawy: pieprz w kulkach, sól morska, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego

Na początek ważna porada Magdy Gessler, o której mówiła wielokrotnie w "Kuchennych rewolucjach": do barszczu czerwonego nie używamy pieprzu mielonego, a tego w kulkach, który ma się wygotować, aby smak przeszedł do zupy. Przepis na barszcz za www.smakizycia.pl.

Barszcz wigilijny Magdy Gessler - wykonanie krok po kroku:

  1. Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. pół godziny w małym garnku.
  3. Starte buraki zalewamy wywarem jarzynowym.
  4. Dodajemy przyprawy.
  5. Kroimy na ósemki jabłko (wcześniej umyte, przekrojone na pół i z wydrążonymi gniazdami) i dodajemy do wywaru.
  6. Obrany czosnek siekamy nożem i dodajemy do zupy.
  7. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  8. Na koniec dodajmy zakwas i gotujemy kilka minut.

Na koniec można zakwasić barszcz czerwony sokiem z cytryny a jeśli jest bardzo kwaśny - dodać szczyptę cukru.

Przepis na barszcz czerwony Ewy Wachowicz

Drugi przepis na barszcz wigilijny, z którego barszcz wychodzi pyszny to przepis Ewy Wachowicz (ewawachowicz.pl). To również barszcz czerwony na zakwasie, który trzeba przygotować kilka dni wcześniej.

Barszcz wigilijny Ewy Wachowicz - składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • zakwas z buraków
  • cukier
  • sól
  • pół cytryny

Czytaj także

Zakwas na barszcz wigilijny Ewy Wachowicz- składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 l wody
  • 1 łyżeczka kminku
  • 30 g korzenia chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 kromka chleba razowego

Barszcz wigilijny Ewy Wachowicz - wykonanie krok po kroku:

  1. Buraki obieramy i kroimy na kawałki, zalewamy letnią, wcześniej przegotowaną wodą.
  2. Dodajemy kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego.
  3. Odstawiamy pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).
  4. Kiedy zakwas jest gotowy, przygotowujemy wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio moczymy).
  5. Doprawiamy liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim.
  6. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Całość gotujemy i przecedzamy przez sito.
  8. Na koniec dodajemy zakwas (ok. pół szklanki) i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna.

Uwaga! Żaden barszcz czerwony nie może się zagotować, bo straci kolor! Dlatego ważne jest, aby gotować go na małym ogniu i pilnować, aby zupa nie zawrzała.

Smacznego!

Szukasz prezentu na święta? Zobacz nasze oferty

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera