18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto

JUT
Przepisy na ciasto droźdźowe Adama Gesslera
Przepisy na ciasto droźdźowe Adama Gesslera ARC
Przepis na ciasto drożdżowe? Na upalne dni Adam Gessler oferuje cebulak, czyli ciasto z warzywami. To ciasto drożdżowe, które możemy dowolnie zmieniać. Głównym składnikiem będą jednak warzywa. Oprócz tego, specjalnie dla nas Adam Gessler zdradza przepis na ciasto z rabarbarem. Oprócz tego przedstawiamy również przepis na zwykłe ciasto drożdżowe.

Przepisy na ciasto drożdżowe wg Adama Gesslera

Cebulak

wg Adama Gesslera, czyli ciasto drożdżowe z warzywami
Składniki: 0,5 l mleka, 5 dkg drożdży, 20 dkg cukru, 10 całych jajek, 20 dkg masła i sól.
Wykonanie: Z wszystkich składników należy wyrobić ciasto, następnie uformować z niego płaskie okrągłe bułeczki.

Następnie smarujemy je jajkiem i posypujemy przeszkloną na patelni i przestudzoną cebulą. Zostawić do momentu, jak podrosną. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celcjusza na ok. pół godziny.

ZOBACZ KONIECZNIE:
JAK ZROBIĆ CIASTO CZEKOLADOWE? PRZEPIS PROSTY NA PYSZNE CIASTO

Jak zrobić pyszne ciasto truskawkowe? Przepisy:
Ciasto truskawkowe [PRZEPIS]. Jak zrobić ciasto truskawkowe? Porady Kingi Paruzel

Rabarbarówka

wg Adama Gesslera
Składniki: 0,5 kg masła, 30 dkg cukru, 3 torebki cukru waniliowego, 10 jajek, 60 dkg mąki pszennej, 15 dkg mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie: Połączyć ze sobą mało i cukier oraz cukier waniliowy. Do tego wbijamy 10 całych jajek, dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy i wykładamy na blachę.

ZOBACZ TAKŻE:
PRZEPIS NA CHŁODNIK

Wierzch ciasta posypujemy rabarbarem i cukrem waniliowym. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celcjusza piekarnika i sprawdzamy. Ciasto wyciągamy w momencie, kiedy patyczek, który wsadzamy dla sprawdzenia do ciasta, będzie suchy.

Ciasto drożdżowe

wg Adama Gesslera
Składniki: 50 dag mąki pszennej, 4 dag drożdży, 1/4 litra mleka, 2 żółtka, 10 dag cukru, szczypta soli i pół paczki masła roślinnego.
Wykonanie: Na początek przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem i 10 dag mąki. Mleka musimy dodać tyle aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Całość zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę. Masło roztapiamy w garnuszku. Gdy rozczyn zwiększy obiętość przekładamy go do większej miski i dodajemy masę z żółtek oraz mąkę, resztę mleka i szczyptę soli. Wyrabiamy starannie aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki. Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i na powierzchni tworzą się pęcherzyki powietrza wlewamy masło.

Ciasto wyrabiamy ręcznie, przez ok. 15 min. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę i posypujemy kruszonką. Ciasto drożdżowe wstawiamy do nienagrzanego piekarnika na godzinę. Ustawiamy nawiew od dołu a temperaturę stopniowo zwiększamy począwszy od 100 stopni do 175 stopni, pieczemy około 50 minut.

Kruszonka do ciasta drożdżowego

Składniki: 125 g masła, 3/4 szklanki mąki oraz niepełne pół szklanki cukru

Wykonanie: Masło, mąkę i cukier wykładamy na duży talerz lub blacie i siekamy nożem jak na ciasto kruche. Pod koniec, gdy ciasto jest już zwięzłe wyrabiamy delikatnie ręką i rozrywamy na małe kawałki.

Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Ciasto z rabarbarem[PRZEPIS] Remigiusz Rączka poleca wersję ucieraną!

ZOBACZ TAKŻE:
PRZEPIS NA CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ



*Najpiękniejszy Rynek w woj. śląskim jest w... ZAGŁOSUJ i ZMIEŃ WYNIK
*Matura 2013: Pytania egzaminacyjne na 100 proc. ZOBACZ
*Nudyści już zawitali na plaże ZOBACZCIE, gdzie spotkacie naturystów w woj. śląskim
*Tak zdasz egzamin na prawo jazdy kat. A na motocykl ZDJĘCIA i WIDEO

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!