Przepis na ciasto marchewkowe. Prosty i szybki przepis domowy jak zrobić pyszne ciasto marchewkowe z orzechami i lukrem

JT
Ciasto marchewkowe: przepis na pyszne i domowe ciasto marchewkowe z orzechami i lukrem Lucyna Nenow
Przepis na ciasto marchewkowe jest łatwy. Ciasto będzie wilgotne, aromatyczne i przepyszne. Udaje się wyśmienicie! Do tego jest z orzechami i lukrem - palce lizać! To jedno z najpyszniejszych i najprostszych do wykonania ciast. Ponadto piecze się je szybko. Sekret tkwi, jak zwykle, w doborze składników. Dlatego tak ważny jest sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe. Proporcje mają znaczenie. To ciasto, którym zajadają się i dzieci, i dorośli. My proponujemy Wam łatwy i sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe: pyszne, domowe, wilgotne. Będziecie zachwyceni!

Ciasto marchewkowe: przepis na proste, domowe i pyszne ciasto

Macie w domu sporo marchewki, a goście zapowiedzieli się z wizytą na sobotnie lub niedzielne popołudnie? To znak, że trzeba upiec ciasto marchewkowe. Nie ma chyba osoby, która tego ciasta nie lubi. Pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe zadowoli podniebienia nie tylko największych łasuchów.

Ciekawostką jest, że ciasto marchewkowe jest szczególnie popularne w krajach anglosaskich, ale w Polsce od kilku lat robi prawdziwą furorę. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.

Sekretem wykonania tego ciasto jest to, że w smaku nie przypomina ono zupełnie ciasta z marchewką, kolorem zaś bliżej mu do piernika. Jego przygotowanie zaś jest proste. Przekonajcie się i wypróbujcie ten sprawdzony przepis!

Aby upiec domowe ciasto marchewkowe potrzebujemy:

  • średniej wielkości keksówkę
  • papier do pieczenia

Przepis na ciasto marchewkowe: składniki na 12-15 kawałków

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 szklanki startej i odciśniętej z nadmiaru soku marchwi
  • bakalie: rodzynki, posiekane orzechy włoskie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza, a keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Przepis na ciasto marchewkowe z lukrem - krok po kroku:

  1. Zmiksować jajka z cukrem.
  2. Następnie dolać powoli olej i znów zmiksować.
  3. Dodać mąkę, sodę, cynamon i sól i ponownie zmiksować.
  4. Na koniec dodać marchew i bakalie – wymieszać do połączenia składników, na jednolite ciasto.

Ciasto marchewkowe przelewamy do formy i pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Na koniec ostudzone ciasto marchewkowe polewamy lukrem.
Przepis na lukier do ciasta marchewkowego

  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z 1 wyciśniętej cytryny

Cukier puder i sok z cytryny ucieramy w moździerzu. Jeśli jest za słodki, dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny. Ciasto marchewkowe z lukrem jest przepyszne!

Smacznego!

Nie przegap

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Tych produktów nie łącz z kawą, bo sobie zaszkodzisz!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Anka

Dla lepszej wilgotności warto dodać 1/3 szklanki soku marchwiowego, jeśli nie macie wyciskarki,to może być kubuś

Dodaj ogłoszenie