Na początku należy przesiać mąkę do miski, odsypujący przy tym 3-4 łyżki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy je z mąką. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz sól. Wlewamy spirytus lub ocet - to własnie dzięki niemu faworki będą pulchne a w czasie smażenia wchłoną mniej tłuszczu.
-Faworki koniecznie trzeba smażyć na smalcu, dzięki niemu nie spalą się. Dobrze jest również dodać odrobinę spirytusu- mówi Remigiusz Rączka.
Zobacz koniecznie
Następnie ponownie wszystkie składniki mieszamy, a następnie zagniatamy szybko ciasto rękami. W ten sposób przygotowane ciasto powinno być ścisłe, a gdy zacznie odstawać od ręki należy je przełożyć na stolnicę delikatnie oprószoną mąką.
Kolejnym krokiem jest energiczne zbicie ciasta wałkiem. Powstałą w ten sposób kulę należy zwijać i ponownie rozwijać przez przynajmniej 15 minut. W ten sposób przygotowane ciasto należy przykryć lekko wilgotną ścierką i odstawić do lodówki na ok. 40 - 50 minut.
Po tym czasie ciasto należy pokroić na ok. 4-5 równych kawałków. Każdy z nich powinien być cienkim plackiem o grubości ok. 1-2 mm. Rozwałkowane placki należy kłaść na zwilżonej ściereczce oraz przykrywać drugą, tak aby nie obeschły. Placki ciasta należy pokroić na paski ok. 3x10 cm.
Każdy pasek musi posiadać podłużne nacięcie przez które przewijamy jeden koniec. Faworki ponownie układamy na ściereczkach, aby nie obeschły. Ostatni etap to rozgrzanie tłuszczu do temperatury ok 160-180 stopni Celsjusza. Ważna jest odpowiednia temperatura pieczenia, dzięki czemu nie nasiąkną tłuszczem, ani też się nie przypalą.
Upieczone faworki najlepiej odkładać na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Na koniec, pozostaje już tylko posypać faworki cukrem pudrem z cukrem waniliowym.
Nie przeocz
Przepis na faworki: Składniki
- 500 g mąki
- 8 żółtek
- 50 g schłodzonego masła
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki spirytusu lub octu 6 proc.
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego do posypania
- 600 g smalcu (albo po 300 g smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia
Musisz to wiedzieć
Bądź na bieżąco i obserwuj
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?