Przepis na faworki na smalcu: Remigiusz Rączka poleca faworki smażone na smalcu

KAG
Przepis na faworki na smalcu: Remigiusz Rączka poleca faworki smażone na smalcu[FAWORKI PRZEPIS]
Przepis na faworki na smalcu: Remigiusz Rączka poleca faworki smażone na smalcu[FAWORKI PRZEPIS] arc
Udostępnij:
Faworki, chrust, chruściki, pyszne chrupkie ciastka o słodkim smaku, wyglądem przypominające kokardki mają wiele nazw. Bez względu jednak na to jak je nazwiemy, zachwycają smakiem zarówno dorosłych jak i dzieci. Faworki oprócz Polski bardzo popularne są również w Niemczech oraz na Litwie. W czasie karnawału, tłustego czwartku oraz na ostatki faworki goszczą na wielu stołach i z całą pewnością wypełniają brzuchy łasuchów. PRZEPIS NA FAWORKI - ZOBACZ JAK PRZYGOTOWAĆ PYSZNE FAWORKI

Na początku należy przesiać mąkę do miski, odsypujący przy tym 3-4 łyżki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy je z mąką. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz sól. Wlewamy spirytus lub ocet - to własnie dzięki niemu faworki będą pulchne a w czasie smażenia wchłoną mniej tłuszczu.

-Faworki koniecznie trzeba smażyć na smalcu, dzięki niemu nie spalą się. Dobrze jest również dodać odrobinę spirytusu- mówi Remigiusz Rączka.

Zobacz koniecznie

Następnie ponownie wszystkie składniki mieszamy, a następnie zagniatamy szybko ciasto rękami. W ten sposób przygotowane ciasto powinno być ścisłe, a gdy zacznie odstawać od ręki należy je przełożyć na stolnicę delikatnie oprószoną mąką.

Kolejnym krokiem jest energiczne zbicie ciasta wałkiem. Powstałą w ten sposób kulę należy zwijać i ponownie rozwijać przez przynajmniej 15 minut. W ten sposób przygotowane ciasto należy przykryć lekko wilgotną ścierką i odstawić do lodówki na ok. 40 - 50 minut.

Po tym czasie ciasto należy pokroić na ok. 4-5 równych kawałków. Każdy z nich powinien być cienkim plackiem o grubości ok. 1-2 mm. Rozwałkowane placki należy kłaść na zwilżonej ściereczce oraz przykrywać drugą, tak aby nie obeschły. Placki ciasta należy pokroić na paski ok. 3x10 cm.

Każdy pasek musi posiadać podłużne nacięcie przez które przewijamy jeden koniec. Faworki ponownie układamy na ściereczkach, aby nie obeschły. Ostatni etap to rozgrzanie tłuszczu do temperatury ok 160-180 stopni Celsjusza. Ważna jest odpowiednia temperatura pieczenia, dzięki czemu nie nasiąkną tłuszczem, ani też się nie przypalą.

Upieczone faworki najlepiej odkładać na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Na koniec, pozostaje już tylko posypać faworki cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

Nie przeocz

Przepis na faworki: Składniki

  • 500 g mąki
  • 8 żółtek
  • 50 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu lub octu 6 proc.
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego do posypania
  • 600 g smalcu (albo po 300 g smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia

Musisz to wiedzieć

Bądź na bieżąco i obserwuj

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie