PRZEPIS NA FAWORKI sprawdzony! To najlepszy przepis na pyszne faworki domowe. Prosty PRZEPIS NA FAWORKI 28.02.2019

MAOZaktualizowano 
Przepis na faworki: szybki prosty i sprawdzony Fot. Pawel Lacheta/Polskapresse
FAWORKI PRZEPIS: Jak zrobić smaczne faworki? Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Własnoręcznie upieczone faworki to doskonała propozycja na Tłusty Czwartek. Mamy najlepszy przepis na faworki, taki prosto od mamy. Wypróbowany taki przepis na faworki wielokrotnie i z powodzeniem. Można je zrobić nawet przed tłustym czwartkiem, chociaż tego dnia, 28 lutego będą smakować najlepiej. Nasz przepis na faworki jest prosty ale sprawdzony. Faworki są łatwiejsze do zrobienia niż pączki i ich przygotowanie zajmuje mniej czasu. A smakują wybornie. Zobaczysz sam, że zrobisz faworki bez żadnego problemu. Przepis na faworki jest prosty!

PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI

Przepisów na faworki jest wiele, ale Dziennik Zachodni prezentuje najprostszy i sprawdzony przepis na domowe faworki. Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut. I zapewniamy, że będą pyszne, chrupiące, lekkie

PRZEPIS NA FAWORKI: PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI

Na czym smażyć faworki?
Pamiętajcie, że do smażenia faworków potrzebny będzie smalec i głębokie naczynie. Jeśli nie macie smalcu, możecie smażyć faworki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Ważne, aby był to olej, który ma wysoką temperaturę dymienia, czyli nadaje się do długiego, głębokiego smażenia. Im wyższa temperatura dymienia, tym olej jest odporniejszy i stabilniejszy podczas podgrzewania, tym samym nadaje się do smażenia.

ZOBACZ KONIECZNIE:
PRZEPIS NA FAWORKI NA SMALCU WG REMIGIUSZA RĄCZKI

Przepis na faworki - składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2l oleju do smażenia

Przepis na faworki - wykonanie. Jak zrobić ciasto na faworki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone na kawałeczki masło. Najlepiej masło rozetrzeć dokładnie palcami razem z mąką.

W drugiej misce ubijamy przez kilka minut jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z roztartym masłem i miksujemy. Dodajemy następnie: śmietanę i spirytus. Znów wszystko miksujemy aż powstanie jednolite ciasto.

Tłusty czwartek w piątek MEMY Pączki są wtedy tańsze. Sprawdźcie

PRZEPIS NA FAWORKI: PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawić na około 45 minut, do czasu aż zmięknie i dzięki czemu będzie łatwiejsze do wałkowania.

Przepis na faworki - wycinamy i okręcamy faworki
Ciasto rozwałkowujemy na nieduży placek, składamy na pół i rozwałkowujemy. I tak kilkakrotnie. Aby ułatwić sobie pracę, można rozwałkowywać mniejsze placki, ale bardzo cienkie. Nożem wycinamy paski o długości ok. 10-12 cm i szerokości ok. 3 cm (nie dłuższe niż średnica garnka, w którym będziemy smażyć). W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Układać na stolnicy jeden obok drugiego.

Przepis na faworki - jak smażyć?
Rozgrzewamy połowę (1 litr) oleju do 180 stopni w szerokim i dużym garnku (jak na pączki) i wkładamy do niego po maksymalnie 3 faworki. Szybko od spodu zaczną się rumienić, więc drewnianym, długim patyczkiem do szaszłyków, przewracamy je i smażymy dalej aż lekko zrumienią się z drugiej strony. Faworki nie powinny za bardzo się zrumienić, mają być złote, nie brązowe! Inaczej będą zbyt suche i twarde.

W połowie smażenia wymieniamy olej na nowy (1 litr), stary tłuszcz wylać. Faworki wyławiamy drewnianym patyczkiem i układamy je na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem.

PRZEPIS NA FAWORKI: PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI

Jak upiec pączki na tłusty czwartek? Zobacz, jak się piecze pączki!

TYDZIEŃ Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 24

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

a od kiedy ciasto na faworki się miksuje ja wiem że się ugniata a nawet bije wałkiem a im bardziej się je zbije tym faworki są bardziej kruche i rozpływające się w ustach

A
Adam

dlaczego bez rekawiczek ochronnych cukierbik naplenia paczki? to nie higienicznie.

a
ania

jeżeli się odchudzasz dołącz do diety jakiś dobry suplement diety który przyśpieszy efekty, polecam ci stronę tabletki na odchudzanie figurena

J
Janusz

Czy tak trudno odpowiedzieć niż nieuprzejmie minusować.Ja pochodzę z innej części Polski i jest to dla mnie ważne.

J
Janusz

Proszę w tym miejscu o pomoc ponieważ w innych zamieszczonych miejscach nie otrzymałem odpowiedzi.Chodzi mi o nową zmienioną nazwę ulicy Kunickiego w Rybniku obok Teatru.Tej nowej nazwy nie mogę znaleźć w internecie.

e
em

Remigiusz Raczka proponuje uzyc jednorazowych rekawiczek do nadziewania paczkow! Uhhh az mi sie odechcialo paczkow jak to zobaczylam

G
Gość

i jednego faforka siem wyprodukuje a przy okazji powstanie tyle miejsc pracy ! i gospodarkę się rozrusza i hahahahahahaha !

G
Grash

Favirki smazy sie na smalcu nie prawda ,smazy sie na tym co sie lubi. Co kraj to obyczaj do tego do chodza jaroszem I viganie.

C
Cukierniczka

Tak...racja ..powinno sie faworki smazyc na smalcu.. bynajmniej tak wiekszosc gospodyn robila z 20 lat temu... ale dzis latwiej jest zrobic na oleju gdyz po prostu jest zawsze pod reka:) teraz wiekszosc ludzi prawie wszystko smazy na oleju... i najczesciej jest to olej rzepakowy, poniewaz jest latwo dostepny i najtanszy :)

A
Aga

zrobilam ciasto zgodnie z przepisem i wyszli naprawde super. po 45 minutach latwo byli je rozwalkowac, nie przyklelo sie, bylo elastyczne i gladkie. dziekuje za podzielenie sie przepisem :)

B
Bakteria

Taki rzepis czytalam w expresieilustrowanym z 1900 roku

B
Bakteria

:) normalnie teatr

s
smakoszka faworków

Pychotka. Takich faworków jeszcze nigdy nie konsumowałam.

n
nieznany

ty sam jestes jak ten szpieg

W
WERONIKA

PYCHOTKA PRUBUJE

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3