Przepis na jajka faszerowane na Wielkanoc. Znakomite farsze do jajek na wielkanocne śniadanie - pieczarki, łosoś, awokado, szynka

MAO
Wielkanoc 2021. Jajka faszerowane to świetne danie na wielkanocny stół. Nadają się zarówno na śniadanie wielkanocne, jak i na świąteczną kolację. Ponadto to po prostu po smakowita przekąska. Prawdziwym przysmakiem są jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado i szynką. Ich przygotowanie jest proste, a potrawa bardzo smaczna i do tego efektowna. Jak długo trwa przygotowanie jajek faszerowanych? W zależności od tego, ile jaj chcemy nafaszerować i iloma różnymi farszami - czas przygotowania wynosi od kilkunastu minut do nawet godziny. Jaja faszerowane na Wielkanoc to coś, co warto przygotować i co zadowoli smakoszy, nawet tych o najbardziej wyszukanym podniebieniu.

Przepisy na Wielkanoc - jaja faszerowane

Wielkanoc coraz bliżej. Chcecie zaskoczyć rodzinę pysznym jedzeniem podczas śniadania wielkanocnego? A może spodziewacie się gości na obiedzie w Niedzielę Wielkanocną lub w Poniedziałek Wielkanocny? Jajka faszerowane są świetnym daniem, które jest bardzo smaczne, efektowne i smakuje chyba każdemu.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA

Jajka faszerowane na Wielkanoc: najlepsze przepisy

Wielkanoc jest idealnym momentem, kiedy można podać jajka faszerowane. Najlepsze są z pieczarkami, łososiem albo awokado. Farsz można dowolnie modyfikować dodając ulubione warzywa i przyprawy, zmieniając w ten sposób smak jajek faszerowanych.

Jajka faszerowane: jak przygotować?
Na początek należy duże jajka (rozmiar L lub XL) ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie i obrać. Nastepnie przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć żółtka. Uwaga, żółtka wkładamy do jednej lub kilku miseczek - w zależności od tego, na ile sposobów chcemy faszerować jajka.

Gotowe nafaszerowane jajka przed podaniem należy schłodzić w lodówce, chłodne są smaczniejsze.

Poniższe przepisy są na farsze, które wystarczą na 4 jajka faszerowane, czyli 8 połówek. Zatem jeśli chcecie skorzystać ze wszystkich przepisów, powinniście ugotować 12 jaj, a żółtka przełożyć do trzech miseczek.

Wielkanoc. Jajka faszerowane pieczarkami - przepis
Jeden z najsmaczniejszych farszów do jajek na wielkanoc, to ten z pieczarek z natką pietruszki. Aby przygotować cztery jajka faszerowane pieczarkami, potrzebne są następujące składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół
  • 20 dag pieczarek
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki majonezu

Żółtka należy rozgnieść widelcem w miseczce. Pieczarki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię dać olej i zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do żółtek. Natkę pietruszki posiekać i dorzucić do żółtek z pieczarkami i cebulką. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec należy dodać majonezu, aby farsz się połączył w jedną masę.

Połówki ugotowanych jajek faszerować nakładając ilość farszu według uznania. Jajka faszerowane pieczarkami gotowe!

Wielkanoc. Jajka faszerowane łososiem - przepis
Najpyszniejsze jednak są jajka faszerowane łososiem, z dodatkiem koperku. Aby przygotować cztery jajka faszerowane łososiem, potrzebne są następujące składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół
  • 60 g łososia wędzonego
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz cytrynowy

Żółtka należy rozgnieść widelcem w miseczce. Wędzonego łososia drobno posiekać i dodać do żółtek. Koperek również posiekać i dorzucić do miseczki. Wymieszać, dodać majonez i ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym do smaku. Gotowy farsz nakładać do połówek ugotowanych jajek. Jajka faszerowane łososiem gotowe!

Jajka faszerowane awokado - przepis
Trzeci farsz, który na pewno zrobi furorę na świątecznym stole, to awokado i świeża kolendra z limonką. Takie jajka faszerowane mają nieco egzotyczny smak, ale są pyszne! Aby przygotować cztery jajka faszerowane awokado, potrzebne są następujące składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki majonezu
  • mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Żółtka należy rozgnieść widelcem w miseczce. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć łyżką miąższ. Pokroić go drobno i dodać do żółtek. Kolendrę posiekać i dorzucić do farszu. Dodać majonez oraz sok z limonki. Wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki, można dodać jeszcze odrobinę majonezu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładać do połowek ugotowanych jajek. Jajka faszerowane awokado gotowe!

ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Sałatki na Wielkanoc: pyszne, proste świąteczne sałatki PRZEPISY. Najlepsze sałatki na Wielkanoc. Idealne na śniadanie wielkanocne

SMACZNEGO!
PISZCIE W KOMENTARZACH, KTÓRE JAJKA FASZEROWANE NA WIELKANOC SMAKUJĄ WAM NAJBARDZIEJ

PIT - będą zmiany w systemie. Pieniądze otrzymamy szybciej

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie