Przepis na karnawałowe faworki. Sprawdzony, tradycyjny, zawsze działa! Jak zrobić domowe faworki, złociste i chrupiące?

MAO
Przepis na faworki: szybki prosty i sprawdzony
Przepis na faworki: szybki prosty i sprawdzony Aneta Zurek / Polska Press
Przepis na faworki musi być sprawdzony i wypróbowany. Nie czas na kulinarne eksperymenty. Dobry przepis to podstawa udanych faworków, które zachwycą nawet największych smakoszy. Sprawdzona i tradycyjna, domowa receptura no podstawa sukcesu! Własnoręcznie upieczone faworki są powodem do dumy pod warunkiem, że są smaczne, chrupiące i pachnące. To doskonała propozycja na cały karnawał. Mamy najlepszy przepis na faworki, taki prosto od mamy. Sprawdzony i prosty. Smak faworków jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Jak zrobić smaczne faworki? Takie faworki, które się nie ciągną, są lekkie i pachnące, przyjemnie pękają w ustach, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Wypróbowany taki przepis na faworki wielokrotnie i z powodzeniem. Nasz przepis na faworki jest prosty ale sprawdzony. Faworki są łatwiejsze do zrobienia niż pączki i ich przygotowanie zajmuje mniej czasu. A smakują wybornie. Zobaczysz sam, że zrobisz faworki bez żadnego problemu. Przepis na faworki jest prosty!

PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI

Przepisów na faworki jest wiele, ale Dziennik Zachodni prezentuje najprostszy i sprawdzony przepis na domowe faworki. Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut. I zapewniamy, że będą pyszne, chrupiące, lekkie

PRZEPIS NA FAWORKI: PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI

Na czym smażyć faworki?
Pamiętajcie, że do smażenia faworków potrzebny będzie smalec i głębokie naczynie. Jeśli nie macie smalcu, możecie smażyć faworki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Ważne, aby był to olej, który ma wysoką temperaturę dymienia, czyli nadaje się do długiego, głębokiego smażenia. Im wyższa temperatura dymienia, tym olej jest odporniejszy i stabilniejszy podczas podgrzewania, tym samym nadaje się do smażenia.

Przepis na faworki - składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2l oleju do smażenia

Przepis na faworki - wykonanie. Jak zrobić ciasto na faworki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone na kawałeczki masło. Najlepiej masło rozetrzeć dokładnie palcami razem z mąką.

W drugiej misce ubijamy przez kilka minut jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z roztartym masłem i miksujemy. Dodajemy następnie: śmietanę i spirytus. Znów wszystko miksujemy aż powstanie jednolite ciasto.

PRZEPIS NA FAWORKI: PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawić na około 45 minut, do czasu aż zmięknie i dzięki czemu będzie łatwiejsze do wałkowania.

Przepis na faworki - wycinamy i okręcamy faworki
Ciasto rozwałkowujemy na nieduży placek, składamy na pół i rozwałkowujemy. I tak kilkakrotnie. Aby ułatwić sobie pracę, można rozwałkowywać mniejsze placki, ale bardzo cienkie. Nożem wycinamy paski o długości ok. 10-12 cm i szerokości ok. 3 cm (nie dłuższe niż średnica garnka, w którym będziemy smażyć). W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Układać na stolnicy jeden obok drugiego.

Nie przeocz

Przepis na faworki - jak smażyć?
Rozgrzewamy połowę (1 litr) oleju do 180 stopni w szerokim i dużym garnku (jak na pączki) i wkładamy do niego po maksymalnie 3 faworki. Szybko od spodu zaczną się rumienić, więc drewnianym, długim patyczkiem do szaszłyków, przewracamy je i smażymy dalej aż lekko zrumienią się z drugiej strony. Faworki nie powinny za bardzo się zrumienić, mają być złote, nie brązowe! Inaczej będą zbyt suche i twarde.

W połowie smażenia wymieniamy olej na nowy (1 litr), stary tłuszcz wylać. Faworki wyławiamy drewnianym patyczkiem i układamy je na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem.

PRZEPIS NA FAWORKI: PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI

Jak upiec pączki na tłusty czwartek? Zobacz, jak się piecze pączki!

Musisz to wiedzieć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 30

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
12 stycznia, 22:35, To ciasto:

To ciasto nie daje sie rozwałkowac. Wszystko według przepisu, a ciasto z trudem rozwałkowane, po pocieciu kurczy się. Faworki - grube, gumiaste łupy. Masakra nie przepis.

14 stycznia, 21:42, Władysław, żon Jarosławy:

Piasku dosyp

18 stycznia, 05:33, Gość:

Do ciasta nie dodaje się masła. MĄKA, ŻÓŁTKA, ŚMIETANA, SPIRYTUS, i tyle.

na 100%

G
Gość

A może tak 20 lutego.? Ludzie sprawdzajcie co piszecie.

T
Tez
21 stycznia, 18:09, Rewelacyjne:

2 szklanki mąki, 4 żółtka, 3/4 szkl. gęstej śmietany (u mnie piątnica 18% do zup) , 1 łyżka spirytusu, szczypta soli 1 łyżeczka cukru. Przepis od 35 lat sprzedany przyjaciołkom córki z innego nie korzystają.

Moim zdaniem lepsze na smalcu wałkuje cieniusienko podsypujac delikatnie mąką żeby się nie kleiło. Polecam wypróbować smacznego

Tak robię 2 żółtka na szklankę mąki zawsze:)

R
Rewelacyjne

2 szklanki mąki, 4 żółtka, 3/4 szkl. gęstej śmietany (u mnie piątnica 18% do zup) , 1 łyżka spirytusu, szczypta soli 1 łyżeczka cukru. Przepis od 35 lat sprzedany przyjaciołkom córki z innego nie korzystają.

Moim zdaniem lepsze na smalcu wałkuje cieniusienko podsypujac delikatnie mąką żeby się nie kleiło. Polecam wypróbować smacznego

G
Gość
12 stycznia, 22:35, To ciasto:

To ciasto nie daje sie rozwałkowac. Wszystko według przepisu, a ciasto z trudem rozwałkowane, po pocieciu kurczy się. Faworki - grube, gumiaste łupy. Masakra nie przepis.

14 stycznia, 21:42, Władysław, żon Jarosławy:

Piasku dosyp

Do ciasta nie dodaje się masła. MĄKA, ŻÓŁTKA, ŚMIETANA, SPIRYTUS, i tyle.

W
Władysław, żon Jarosławy
12 stycznia, 22:35, To ciasto:

To ciasto nie daje sie rozwałkowac. Wszystko według przepisu, a ciasto z trudem rozwałkowane, po pocieciu kurczy się. Faworki - grube, gumiaste łupy. Masakra nie przepis.

Piasku dosyp

T
To ciasto

To ciasto nie daje sie rozwałkowac. Wszystko według przepisu, a ciasto z trudem rozwałkowane, po pocieciu kurczy się. Faworki - grube, gumiaste łupy. Masakra nie przepis.

G
Gość
a od kiedy ciasto na faworki się miksuje ja wiem że się ugniata a nawet bije wałkiem a im bardziej się je zbije tym faworki są bardziej kruche i rozpływające się w ustach
A
Adam
dlaczego bez rekawiczek ochronnych cukierbik naplenia paczki? to nie higienicznie.
J
Janusz
Czy tak trudno odpowiedzieć niż nieuprzejmie minusować.Ja pochodzę z innej części Polski i jest to dla mnie ważne.
J
Janusz
Proszę w tym miejscu o pomoc ponieważ w innych zamieszczonych miejscach nie otrzymałem odpowiedzi.Chodzi mi o nową zmienioną nazwę ulicy Kunickiego w Rybniku obok Teatru.Tej nowej nazwy nie mogę znaleźć w internecie.
e
em
Remigiusz Raczka proponuje uzyc jednorazowych rekawiczek do nadziewania paczkow! Uhhh az mi sie odechcialo paczkow jak to zobaczylam
G
Gość
i jednego faforka siem wyprodukuje a przy okazji powstanie tyle miejsc pracy ! i gospodarkę się rozrusza i hahahahahahaha !
G
Grash
Favirki smazy sie na smalcu nie prawda ,smazy sie na tym co sie lubi. Co kraj to obyczaj do tego do chodza jaroszem I viganie.
C
Cukierniczka
Tak...racja ..powinno sie faworki smazyc na smalcu.. bynajmniej tak wiekszosc gospodyn robila z 20 lat temu... ale dzis latwiej jest zrobic na oleju gdyz po prostu jest zawsze pod reka:) teraz wiekszosc ludzi prawie wszystko smazy na oleju... i najczesciej jest to olej rzepakowy, poniewaz jest latwo dostepny i najtanszy :)
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie