Jestem fanką zup. Lubię je jeść i gotować również. Dzisiaj proponuję krem z cukinii. Do przygotowania zupy dla 4 osób potrzebujemy: 3 średnie cukinie, 4 marchewki, 2 małe cebule, 1 pietruszkę, mały seler, kawałek pora, kostkę rosołową drobiową, sól, pieprz czarny mielony i w kulkach, gałkę muszkatołową, olej do smażenia, 3 l wody.
WIĘCEJ PRZEPISÓW Z CUKINII:
Wakacyjny przepis na dziś: Cukinia faszerowana na letnią zapiekankę
Wakacyjny przepis. Dziś zapiekanka z cukinii
Cukinie obieramy, kroimy na plastry, a potem w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w wiórki. Marchewki, pietruszkę i seler też obieramy. Gotujemy bulion z marchewek, pietruszki, selera, pora i kostki rosołowej. Doprawiamy solą i pieprzem w kulkach. Cebulę trzeba zeszklić na patelni na oleju. Dorzucamy cukinię i dusimy. Uwaga! Cukinia nie ma się smażyć. Można ostrożnie dolać trochę wody. Posypujemy cukinię solą, by szybciej zmiękła. Gdy będzie gotowa, warzywa odsączamy z resztek oleju i w naczyniu miksujemy blenderem.
Z bulionu wyławiamy warzywa. Marchewki kroimy na kawałki i też miksujemy. Resztę wyrzucamy. Zmiksowane warzywa dorzucamy do garnka z ugotowanym bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Krem powinien mieć pomarańczowy kolor. Podajemy z grzankami - te najlepiej zrobić z pokrojonych w kostkę i podsmażonych na maśle lekko czerstwych bułek - lub groszkiem ptysiowym.
*Artur Hajzer nie żyje. Tragedia na Gasherbrum ZDJĘCIA
*Superbudowa 2013. Wybieramy najlepszą inwestycję woj. śląskiego ZAGŁOSUJ
*Marsz Autonomii 13 lipca 2013: PROGRAM, LISTA OBECNOŚCI
*Jak zdać egzamin na prawo jazdy? ZOBACZ WIDEOTESTY i CZYTAJ PODPOWIEDZI
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?