Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na kurki z makaronem. Jak przyrządzić kurki? To pyszne danie idealne na lato

MAKI
Przepis na kurki z makaronemZobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Przepis na kurki z makaronemZobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Beata Malicka
Przepis na kurki z makaronem jest prosty. Sprawdź, jak przyrządzić kurki. Grzybiarze potwierdzają: w lasach jest wysyp kurek. Smaczne grzyby mają wielu amatorów. Jak przygotować smaczne i szybkie danie? Podpowiada Beata Malicka, pasjonatka kulinariów, nasza Czytelniczka.

Przepis na kurki z makaronem

Sezon kurkowy w pełni w Polsce i - uwaga! - w Chorwacji - przekonują nasi Czytelnicy, którzy te smaczne grzyby zbierają nawet na wakacjach.

Wiadomo, że te samodzielnie zebrane, prosto z lasu - są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. A do tego dochodzi jeszcze satysfakcja z samodzielnych zbiorów. Grzyby są nie tylko smaczne, ale z i zdrowe.

Nawet jeśli nie macie pasji grzybiarza, kurki można kupić w każdym markecie i na targowiskach. Warto wykorzystać ten moment, bo właśnie teraz jest sezon na te grzyby. A przepis prosty, do zrobienia nie tylko w domu, ale na każdym campingu.

Nie przeocz

Makaron z kurkami

To prosty przepis, nawet dla początkującego kucharza. Wykonanie nie trwa dłużej niż 20 minut - przekonuje pani Beata Malicka.

Potrzebujemy:

  • 25 dag kurek,
  • 40 dag makaronu wstążki,
  • 1 kubeczek śmietany 30 proc.,
  • cebulę, czosnek,
  • kieliszek wytrawnego, białego wina,
  • sól pieprz do smaku,
  • natkę pietruszki do posypania.

Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewam łyżkę oliwy z oliwek, dodaję łyżeczkę masła. Wrzucam pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Chwilkę pozwalam im się zeszklić. Następnie dorzucam 2 garści kurek - mówi pani Beata.

Musisz to wiedzieć

Większe grzybki kroję na mniejsze części i podsmażam. Dolewam kieliszek białego wytrawnego wina i duszę, aż wino zredukuje się, a kurki zmiękną.
Dolewam kubeczek 30 proc. śmietanki i gotuję do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i posypuję natką pietruszki. Z uwagi na jej brak dzisiaj dodałam zieloną cebulkę.
Połączyłam z ugotowanym w międzyczasie makaronem i gotowe! Smacznego!

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera