PRZEPIS NA MAKOWIEC: NAJEDŹ NA OBRAZ BY ZOBACZYĆ SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ ORAZ CIASTO
MAKOWIEC: ZOBACZ PROSTY I SZYBKI PRZEPIS NA PYSZNY MAKOWIEC
Wigilijny makowiec gości w wielu polskich domach. Na wielu wigilijnych stołach jest to świąteczny przysmak uwielbiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Makowiec na święta smakuje najlepiej. Pyszna masa makowa z posiekanymi migdałami, rodzynkami i odrobiną skórki pomarańczowej. Zawinięta w ciasto drożdżowe z delikatną nutą wanilii potrafi rozbudzić apetyt.
Przygotowania rozpoczynamy od roztarcia drożdży z łyżeczką cukru. Następnie dolewamy do drożdży 50 ml mleka oraz dosypujemy mąkę, tak aby, konsystencja zaczyny przypominała gęstą śmietanę. Zaczyn musimy dokładnie wymieszać, odstawiamy w ciepłe miejsce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie masła w małym garnku, które po rozpuszczeniu odstawiamy do przestudzenia.
Teraz musimy przesiać resztę mąki do drugiej miski. Ucieramy również żółtka z cukrem oraz z ekstraktem wanilii i szczyptą soli. Całość ucieramy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte już drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko i masę żółtkową. Teraz czeka nas wyrabianie ciasta, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Dzięki temu nasz makowiec będzie naprawdę pyszny.
Do wyrobionego ciasta dodajemy masło i wyrabiamy dalej. Ciasto musimy wyrabiać do momentu kiedy zacznie odstawać od ręki. Ciasto na makowiec powinno być miękkie. Nie powinno być zbyt klejące, gdyby okazało się jednak, że jego kleistość jest zbyt duża możemy spróbować dodać odrobinę mąki i ponownie wyrabiać. Otrzymane ciasto na makowiec pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno przeleżeć półtora godziny.
Przygotowania masy makowej rozpoczynamy od zalania maku wrzucą wodą (750 ml). Ważne, aby cały mak został zalany gorącą wodą. Następnie czekamy, aż mak zmięknie, Będzie gotowy do dalszych przygotować, kiedy będziemy mogli go rozetrzeć w palcach. Przygotowany mak dokładnie odsączamy z wody i następnie mielimy go w maszynce z gęstym sitkiem.
Po zmieleniu maku zajmiemy się rodzynkami. Należy je zalać niewielką ilością wrzątku i rumem. Rodzynki odstawiamy na chwilę, do momentu aż zmiękną i nabiorą odpowiedniego, rumowego aromatu. Rodzynki dokładnie odsączamy. Następny krok to dokładne wymieszanie maku z resztą składników.
Teraz na dużej patelni rozpuszczamy pozostawione masło, na które wykładamy naszą masę makową. Całość smażymy około 15 minut cały czas mieszając. Po tym czasie masę pozostawiamy do przestudzenia. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do przestudzonej masy makowej, na koniec wszystko mieszamy.
Nasz makowiec jest już prawie gotowy. Teraz musimy podzielić wyrośnięte ciasto na dwie równe części. Naszą stolnice podsypujemy mąką, a ciasto rozwałkujemy na prostokąty o grubości ok. 5 mm. Ostatnie białko wykorzystamy w tym momencie, w tym celu smarujemy je po rozwałkowanym cieście. Teraz nakładamy masę makową na rozwałkowane ciasta.
PRZEPIS NA MAKOWIEC: NAJEDŹ NA OBRAZ BY ZOBACZYĆ SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ ORAZ CIASTO
MAKOWIEC: ZOBACZ PROSTY I SZYBKI PRZEPIS NA PYSZNY MAKOWIEC
Równo rozkładamy masę makową i pozostawiamy wolne brzegi z każdej strony, wystarczy ok 1,5 cm. Przed nami ostatnia prosta, zwijamy roladę. Następnie otrzymaną roladę owijamy w natłuszczony papier do pieczenia. Makowiec przenosimy na blachę pozostawiając między nimi dość przestrzeni. Rolady odstawiamy do ciepłego miejsca na 20 minut w celu wyrośnięcia.
Po tym czasie blachę z roladami wkładamy do piekarnika. Makowiec pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 30-40 minut. Makowiec będzie gotowy, kiedy ciasto będzie wyraźnie zarumienione. Jeżeli już tak jest, to wyciągamy ciasto z piekarnika, rozcinamy papier i go rozchylamy. Makowiec pozostawiamy do wystudzenia.
Na sam koniec przygotowujemy lukier. W tym celu cukier puder przesiewamy do miski, do której dolewamy gorącą wodę oraz aromat. Otrzymany lukier polewamy na makowiec, do smaku możemy dodać jeszcze kandyzowaną skórkę pomarańczy.
Składniki na dwie długie strucle:
500 g mąki pszennej (do ciasta drożdżowego używam mąki typ 550)
40 g drożdży
120 g cukru
160 g masła
1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii
5 żółtek w temperaturze pokojowej
200 ml ciepłego mleka
szczypta soli
Składniki na masę makową:
500 g suchego maku
4 łyżki miodu
150 g cukru (czyli ok. ¾ szklanki; mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
100 g rodzynek
1-2 kieliszku ciemnego rumu
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g drobno posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
ok. 2 łyżeczek ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
50 g masła
4 białka
Dodatkowo:
1 pozostałe białko
2 szklanki cukru pudru
kilka łyżek gorącej przegotowanej wody
kilka kropel ekstraktu lub aromatu migdałowego
100 g kandyzowanej./smażonej skórki pomarańczowej
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ INNE ŚWIĄTECZNE ARTYKUŁY, NAJEDŹ NA OBRAZ I ZNAJDŹ INTERESUJĄCY, ŚWIĄTECZNY TEMAT
ZOBACZ KONIECZNIE:
GOTUJ Z DZIENNIKIEM ZACHODNIM - PRZEPISY NA PYSZNE DANIA
*Regionalna lista płac. Sprawdź, ile zarabiają [ZAROBKI OD 100 ZŁ DO 1 MLN ZŁ]
*Kuchenne Rewolucje w Tychach: Dom Bawarski Tychy Magdy Gessler [ZDJĘCIA + WIDEO]
*Najpiękniejsze polskie kolędy [POSŁUCHAJ i WYBIERZ]
*Najlepsze prezenty na święta Bożego Narodzenia [ZOBACZ ZDJĘCIA]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?