- Ogórki kiszone, czy jak kto woli kwaszone są znane w Europie centralnej i wschodniej. Kisimy ogórki dodając kopru, korzeni chrzanu, ząbków czosnku, zalewając wszystko wodą z solą.
- Ogórki kwaszone przez kilka dni to ogórki małosolne, a przez dłuższy czas to ogórki kiszone. Są podawane do obiadu jako dodatek do ziemniaków, jako składnik sałatek, kanapek. Są tradycyjną zakąską do wódki. Zupa ogórkowa też jest z kiszonych ogórków.
- Do Polski ogórki trafiły najprawdopodobniej z Bizancjum przez Rosję – według jednych autorów już w IX w. – choć inni uważają, że warzywo zagościło na polskich stołach dopiero w wieku XIII.
PRZEPIS NA KISZONE OGÓRKI:
Na 5 litrowych słoików potrzeba:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- kilka baldachimów kopru,
- 2 główki czosnku, podzielonego na ząbki i obranego,
- 2 korzenie chrzanu. Zalewa - 1 litr wrzącej wody,
- 1 łyżka soli.
Wideo
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera