CIASTO:
1 kg mąki (najlepiej tortowej)
100g drożdży
100g cukru
0,5 l mleka
6 żółtek
1 całe jajko
Szczypta soli
5 łyżek oleju
1 cukier waniliowy
1 kieliszek wódki lub spirytusu
1 l oleju do smażenia
NADZIENIE:
marmolada, toffi, budyń
Sposób przygotowania:
Do dużej miski trzeba wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalać ciepłym mlekiem. To wszystko powinno być dobrze wymieszane, a następnie przykryte ściereczką i odstawione na 30minut w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie.
- Do wyrośniętej masy dodaję jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru – dobrze mieszam. Stopniowo dodaję mąkę i żółtka – ciągle mieszając - opowiada Iwona Chajto, która uwielbia gotować oraz piec.
Następnie z ciasta trzeba zrobić kulę i znowu przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie można podzielić je na części i wałkować placki grubości 1 cm.
- Można wyciąć krążki na przykład szklanką - zaleca pani Iwona.
Wycięte koła układane są na blacie i posypywane mąką. Trzeba je zostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut. W tym czasie w garnku rozgrzewamy olej. Do nagrzanego oleju wrzucamy wyrośnięte krążki. Kiedy krążki te się zarumienią, trzeba przekręcić je na drugą stronę.
- Usmażone krążki wyjmuję na papier, aby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki nabijam szprycą nadzieniem – marmoladą, toffi, budyniem itp. - dodaje nasza gospodyni.
Z tego przepisu na pączki wychodzi około 40 pączków. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?