PRZEPIS NA PĄCZKI: tradycyjne pączki na tłusty czwartek. Sprawdzony przepis na pączki domowe z konfiturą, lub z dżemem. Wypróbuj

MAOZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (13 zdjęć)
PRZEPIS NA PĄCZKI: tłusty czwartek już dziś. Mamy dla Was najlepszy i sprawdzony przepis na pączki domowe i tradycyjne. Jeśli nie macie ochoty na pączki sklepowe, wypróbujcie nasz przepis na pyszne pączki domowe. Takich pączków nie da się kupić. Zapewniamy, że pączki są pyszne, a ich aromat wypełni cały Wasz dom. Pamiętajcie tylko, że do pieczenia pączków najlepiej nadaje się smalec. Nasz przepis na pączki jest sprawdzony i łatwy. Pączki na pewno Wam będą smakować. Tłusty czwartek 2018 już dziś. Pączki to podstawa.

PRZEPIS NA PĄCZKI: tradycyjne pączki na tłusty czwartek. Sprawdzony przepis na pączki domowe. Najlepsze pączki jak u babci. Sprawdź przepis

Wypróbujcie nasz przepis na pączki domowe. Łatwe i tradycyjne pączki we własnym domu. Wypróbujcie przepis na pączki domowe.

Przepis na pączki: Jeśli nie macie smalcu, możecie smażyć pączki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Ważne, aby był to olej, który ma wysoką temperaturę dymienia, czyli nadaje się do długiego, głębokiego smażenia. Im wyższa temperatura dymienia, tym olej jest odporniejszy i stabilniejszy podczas podgrzewania, tym samym nadaje się do smażenia pączków.

ZOBACZ TAKŻE:
Faworki na tłusty czwartek [PRZEPIS NA FAWORKI]. Jak zrobić faworki?

I jeszcze jedno: najlepsze domowe pączki wychodzą z konfiturą z róży. Jeśli takiej nie macie, wykorzystajcie swoją ulubioną marmoladę lub konfitury np. malinową lub truskawkową.

Tłusty czwartek - pączki czy kreple? [JAK SMAŻYĆ PĄCZKI?] Pączki na tłusty czwartek PRZEPIS

Przepis na pączki na tłusty czwartek - składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 50 dag mąki pszennej tortowej (najlepiej typ 505)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki stołowe masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia lub smalec (litr)
  • konfitura do nadzienia
  • do dekoracji: lukier, cukier puder lub skórka kandyzowana z pomarańczy

Przepis na pączki - wykonanie: drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym (!) mleku. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy do garnka z bardzo ciepłą wodą. Odstawiamy na kwadrnas - do czasu aż drożdże porządnie się spienią.

PRZEPIS NA PĄCZKI: PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK [SPRAWDZONY PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI]

W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę (około 10 - 15 minut ucierania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy.

PRZEPIS NA PĄCZKI: PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK [SPRAWDZONY PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI]

Trzeba dobrze wyrobić ciasto, najlepiej ręką przez około 15 - 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera (haki) przez 10 - 15 minut. Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.

CZYTAJCIE TEŻ:
Tłusty czwartek: a może róże? WIDEO

Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy lub miksujemy ciasto do całkowitego połączenia się składników.

Wyrobione ciasto na pączki musi wyrosnąć. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypany mąką. Wałkujemy lekko na niezbyt duży placek o grubości ok. 2 cm).

Szklanką wycinamy krążki. Czynności powtarzamy aż ciasto się skończy. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy lub blacie, przykrywamy czystą czystą ściereczką na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia.

Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę.

PRZEPIS NA PĄCZKI: PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK [SPRAWDZONY PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI]

Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni (czytaj uwagi o smażeniu na dole strony).

Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.

Paczki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami.

Jeśli smażyliśmy pączki bez nadzienia, po ostudzeniu można nadziewać np. rękawem cukierniczym z ostrą końcówką.

Na koniec dekorujemy pączki lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy lub po prostu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 16

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iwo

Pierwszy raz robiłam pączki i udało się :) !!! w dodatku wyszły przepyszne !!!

H
HAHAHA

SKĄD TE BZDURY

H
HAHAHA

505-DOBRE

a
agwama

Jeszcze dodam, że na początku wyrabiałam zwykłym ręcznym mikserem z końcówkami śrubkami dopiero potem łapą i dodałam rum zamiast spirytusu.

a
agwama

Ten przepis jest DOSKONAŁY! Smażę pączki co roku od daaaawna i takie nie były nigdy. Leciutkie, puszyste i pyszne. Polecam na nadzienie kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, najlepiej własnej roboty. Bomba!

M
Magda

Po prostu rewelacyjne. Domowe. Takie pamiętam z dzieciństwa. Wychodzą miękkie, puszyste. Na początku ciężko wyrobić ciasto , bo klei się do rąk niemiłosiernie, ale pod koniec wyrabiania zaczyna odchodzić od rąk. Także proszę się nie zrażać i wyrabiać porządnie :)

R
Robert

Po interwencji mojej lepszej połówki i kilku cennych uwagach ten przepis jednak zamienił się w pyszne puszyste pączusie!

R
Robert

Droga redakcjo proszę nie wstawiać niesprawdzonych wczesniej przepisów. Ten przepis to jakiś dramat nic nie wychodzi! A może daliście za mało precyzyjny opis? Zmarnowaliście mi tłusty czwartek, bo na inne przepisy nie mam już czasu i składników. Życzę miłego wieczoru...

h
h a t e

Ciasta nie da się wyrobić bo jest zbyt lepkie i płynne, nie pomaga nawet dosypywanie mąki.
Ż e n u n c j a .

P
Pączkara

Szkoda czasu i składników, pączki upiekly się strasznie suche i popękane. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Wyszły jak suche bez smaku drożdżowe bułki. Nie polecam!

J
Jo

mosz recht

T
Tyta

pączki jedzom gorole

G
Gość

ile pączków wychodzi z tego przepisu ?

s
stedtke

Na fecie z dobrze uodżywionygo szlezjera. Godom wom palce lizać.

D
Dm

Przepis na domowe kreple......?
hihi

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3