Przepis na paprykę faszerowaną. Papryka faszerowana mięsem [PAPRYKA PRZEPIS]

MPKZaktualizowano 
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Papryka faszerowana mięsem mielonym MPK
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to nasza propozycja na szybki obiad. Zobacz, jak zrobić pyszą paprykę faszerowaną. Zobacz przepis

Papryka faszerowana mięsem przepis: Wariacji na temat papryki faszerowanej mięsem mielonym jest wiele. Niektórzy nadziewają samym mięsem, zapiekają połówki papryk, dodają pieczarki itp.

My podajemy przepis błyskawiczny i sprawdzony. Wystarczy nieco ponad godzina (przygotowanie i duszenie), aby rozkoszować się jej smakiem.

ZOBACZ TAKŻE:
PRZEPIS NA LECZO Z CUKINIĄ

Naszą paprykę nadzialiśmy ryżem i mięsem - nadzienie zbliżone do tego, które dajemy do gołąbków.

Potrzebujemy:
10 papryk o regularnym kształcie
4 woreczki ryżu
750 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe, indyk - ale zawsze w dobrym gatunku)
Opcjonalnie można użyć też trochę boczku
2 duże cebule, 2 ząbki czosnku
Przyprawy do smaku: sól i pieprz, odrobina przyprawy typu „Maggi".
Pół pęczka koperku

(Proporcje są dowolne, radzimy Wam jednak przygotować tych papryk sporo, bo zwykle szybko znikają:)

Aby nasz stół był kolorowy, kupujemy zarówno papryki zielone, czerwone jak i pomarańczowe, wszystkie w zbliżonym kształcie i wielkości (zobaczcie na naszym zdjęciu).

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i pilnujemy, by pozostał trochę niedogotowany (surowy nie może być). Wysypujemy go po ugotowaniu do dużej miski.

Szykujemy mięso mielone: podsmażamy jedną dużą cebulę na łyżce oleju (przy tej okazji też wykorzystujemy też ewentualnie boczek), dodajemy mięso mielone, na koniec dodajemy ząbek czosnku (ważna kolejność - bo inaczej czosnek straci aromat).

Pamiętajcie, by mięsa nie zesmażyć. Lekko je podstudzamy i łączymy z ryżem.
Papryka i nadzienie idealnie się uzupełnią, więc naszym zdaniem wystarczą podstawowe przyprawy, pieprz i sól, my dodajemy jeszcze naprawdę odrobinę „Maggi".
Ale - co kto lubi.

Nie radzimy przesadzać w tej potrawie z ziołami, bo tu ma dominować smak papryki, a to wersja klasyczna tej potrawy.

No i szykujemy nasze kolorowe pojemniczki - uwaga, odcinami końcówkę papryki i pozostawiamy ją, aby przykryć po napełnieniu farszem.

Ważna rzecz - nie odcinamy zbyt dużego fragmentu. Jeśli zetniecie kawał papryki z góry, to w trakcie duszenia papryka oddaje aromat na zewnątrz i farsz jest mało wyrazisty. My tylko wycinami fragment wokół ogonka.

Papryki wypełniamy dokładnie farszem, ale delikatnie i nakładamy im czapeczkę.

Papryka, którą proponuję i którą widzicie na zdjęciu jest w wersji duszonej.

Przygotowane już wypełnione farszem papryki układamy w wysokim garnku. Wlewamy trochę wody (papryki do połowy mogą być w wodzie) i 2 łyżki oleju, dodajemy jedną dużą cebulę pokrojoną w plasterki oraz ząbek czosnku. Wrzucamy także koper.
Przykrywamy i dusimy do miękkości.

Woda odparuje, a wywar z powodzeniem można użyć - po zagęszczeniu - jako sosu.

Kto woli, może ułożyć swoje papryki w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika.
Po ok. 40 minutach są gotowe.

polecane: FLESZ: Umacnia się rynek pracownika. Oto zawody najbardziej pożądane.

Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na paprykę faszerowaną. Papryka faszerowana mięsem [PAPRYKA PRZEPIS] - Dziennik Zachodni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
K
Krzys

dobra potrawa obejdzie się bez glutaminianu sodu w postaci maggi, vegety czy innych kucharków

zgłoś
777

TURKI AMERYHAMSKIE.?

zgłoś
S
Seba

Najlepiej wołowy w ciescie na ostro

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3