Przepis na pierniczki świąteczne: sprawdzony przepis
Zapach pierników, obok zapachu choinki, mandarynek i grzybów, to jeden z aromatów kojarzących się ze świętami Bożego Narodzenia. Wspólne pieczenie pierników na święta to wieloletnia tradycja w polskich domach. Uwielbiają to zwłaszcza dzieci, którym sporo frajdy sprawia wycinanie pierniczków i dekorowanie ich. Ale też dorośli lubią piec pierniki na święta.
Pierniki na święta warto upiec wcześniej
Jeśli chcemy w święta Bożego Narodzenia 2020 zajadać się pysznymi i miękkimi piernikami, za ich pieczenie trzeba zabrać się najpóźniej ok. tydzień przed świętami grudnia. Pierniki potrzebują "leżakowania" w puszce albo zamkniętym pudełku, w ciemnym miejscu.
Życzenia na Boże Narodzenie
Oto przepis na pierniki - łatwy i sprawdzony. W domu rodzinnym naszej redakcyjnej koleżanki pierniki według tego przepisu są pieczone od trzech pokoleń. I zawsze wychodzą pyszne! Trzeba tylko pamiętać, aby upiec np. w połowie grudnia, wtedy na święta są idealne!
Przepis na pierniki: miękkie, z miodem
Aby upiec pyszne pierniki, potrzebujemy:
- 300 g mąki
- 150 ml miodu
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 60 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników (mieszanki kardamonu, anyżu, cynamonu i mielonych goździków)
- 1 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- mąka do podsypywania stolnicy
- dekoracje do pierników: posypka, pisaki, barwniki do lukru, wiórki czekoladowe
Oczywiście do pieczenia pierników potrzebne są jeszcze foremki, najlepiej w różnych kształtach, aby wycięte pierniczki były różnorodne.
Najlepsze przepisy świąteczne
Jak upiec pierniki - krok po kroku:
- Masło trzeba wyjąć wcześniej z lodówki - musi być bardzo miękkie.
- Zanim masło zmięknie, siekamy drobno nożem kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
- Kiedy masło jest bardzo miękkie, w dużej misce mieszamy przesianą mąkę, masło, cukier puder i miód.
- Dodajemy po kolei: jajko i proszek do pieczenia. Mieszamy.
- Dodajmy: przyprawę do pierników, kakao i skórkę kandyzowaną.
- Zagniatamy ciasto.
- Z ciasta robimy kulkę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
- Rozgrzewamy piekarnik do 18 stopni C.
- Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy pierniczki.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierniki.
- Pierniki pieczemy w piekarniki w temp. 180 C przez ok. 10-12 minut.
Zanim udekorujemy pierniki, trzeba poczekać aż wystygną. W tym czasie można przygotować lukier do dekoracji pierników.
Przepis na lukier do pierników:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przesiany cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny podgrzewając w rondelku. Cukier będzie się rozpuszczał. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy trochę cukru pudru, aby zgęstniał. Natomiast jeśli lukier jest za gęsty, dodajemy trochę soku z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier, można dodać odrobinę barwnika do lukru w wybranym kolorze.
Pierniki dekorujemy lukrem i posypujemy posypką do dekoracji lub wiórkami czekolady. Gotowe pierniki powinny "poleżakować" w szczelnej puszce lub zamkniętym pudełku przez około tydzień, aby zmiękły.
Smacznego!
Musisz to wiedzieć
- Oto 15 najpiękniejszych choinek w śląskich miastach. Zobaczcie, jakie wybraliśmy
- Wraca zdalne nauczanie. Czy to może się znów udać? MEMY. Od 20 grudnia lekcje on-line
- Stacja Leclerc w Sosnowcu ma najtańsze paliwo! Kolejki cały czas są ogromne
- W Zabrzu stoi najbardziej rozświetlony dom na Śląsku. Ale tu świątecznie!
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?