Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na szparagi. Jak przygotować szparagi? Szparagi to afrodyzjak [GOTOWANIE SZPARAGÓW]

MAO
Przepis na szparagi: Przepis na szparagi na naprostsze na świecie, ale pyszne szparagi zielone zawijane w plastry boczku i zapiekane w cieście francuskim. Potrzebujemy:pęczek szparagówkilka plastrów boczku (tyle, ile mamy łodyg szparagów)opakowanie ciasta francuskiegożółtkoodrobinę oliwy lub masłasólpół łyżeczki cukru
Przepis na szparagi: Przepis na szparagi na naprostsze na świecie, ale pyszne szparagi zielone zawijane w plastry boczku i zapiekane w cieście francuskim. Potrzebujemy:pęczek szparagówkilka plastrów boczku (tyle, ile mamy łodyg szparagów)opakowanie ciasta francuskiegożółtkoodrobinę oliwy lub masłasólpół łyżeczki cukru arc.
Przepis na szparagi: Szparagi zielone, szparagi białe wracają do łask. Polacy zaczynają doceniać walory warzywa, które znali już i cenili starożytni Rzymianie. W strarożytnym Rzymie szparagi zielone i szparagi białe były uważane za afrodyzjak. Po czym poznać świeże szparagi? Jak przechowywać szparagi? Jak gotować szparagi? Mamy dla Was kilka porad i przepisów.

Przepis na szparagi

Szparagi to niezwykła potrawa. Kłopotliwa w przyrządzaniu, ale szlenie modna. Szparagi po prostu trzeba polubić.

Kupując szparagi zielone lub szparagi białe należy zwrócić uwagę na główki. Powinny główki być zamknięte, zaś końcówki h lekko wilgotne. Szparagi powinny być jędrne i twarde. Przy świeżych szparagach, po ściśnięciu końcówki, powinien wypłynąć sok.

PRZEPIS NA SZPARAGI

Pamiętajmy, że obieramy tylko szparagi białe, zielone nie. Szparagi białe powinny być średniej grubości. Cienkie będzie trudno obrać, grube - będą bardzo twarde i mało smaczne. Przy zielonych szparagach grubość nie jest ważna. Zielonych nie trzeba obierać, więc mogą być cienkie.

Gdy wybieracie w sklepie szparagi zielone lub białe powąchajcie je także. Gdy zbyt długo leżą, nie są odpowiednio przechowywane, zwłaszcza na półkach w supermarketach, zaczynają lekko śmierdzieć.

Jak przechowywać szparagi? Świeże szparagi zielone i szparagi białe powinniśmy owinąć w wilgotną ściereczkę. W lodówce powinny być krótko - maksymalnie do 3 dni.

Zanim ugotujemy szparagi zielone lub szparagi białe (obrane), trzeba odciąć zdrewniałą końcówkę - to kilka centymetrów, a najlepiej wygiąć łodygę szparaga i sama się złamie w odpowiednim miejscu.
A teraz przepis na szparagi na naprostsze na świecie, ale pyszne szparagi zielone zawijane w plastry boczku i zapiekane w cieście francuskim. Potrzebujemy:

  • pęczek szparagów
  • kilka plastrów boczku (tyle, ile mamy łodyg szparagów)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • żółtko
  • odrobinę oliwy lub masła
  • sól
  • pół łyżeczki cukru

Szparagi zielone gotujemy w wysokim garnku. Przed włożeniem ich do wrzącej, osolonej (ale z odrobiną cukru!) wody, najlepiej pęczek związać nitką. Gotujemy kilka minut - 2-3. Szparagi gotujemy główkami do góry. Uwaga! Główki szparagów zielonych nie powinny być zanurzone.

Ugotowane szparagi zielone studzimy w zimnej wodzie. Każdy zawijamy w plasterek boczku. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty wielkości ok. 10 cm na 10 cm. Zawijamy szparagi. Na koniec ciasto smarujemy żółtkiem, aby pięknie się zbrązowiło. Tak przygotowane szparagi układamy na blaszce posmarowanej masłem lub pokropionej oliwą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut.

Smacznego!


*Uwaga na kleszcze! Jak rozpoznać i leczyć boreliozę? Sprawdż tutaj
*Przepisy drogowe od 18 maja 2015: 50 km/h + odebranie prawa jazdy
*Koszmarny wypadek w aquaparku Nemo w Dąbrowie. Chłopak ma zmasakrowaną twarz
*NA ŻYWO Akcja ratunkowa w KWK Wujek Śląsk trwa. Szukają 2 górników
*Nowe becikowe: 1 tys. zł przez 12 miesięcy ZASADY + DOKUMENTY
*Śląsk Plus. Zobacz nowe wydanie interaktywnego tygodnika o Śląsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!