Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Prosty i sprawdzony przepis
Składniki na farsz: garść suszonych borowików, 500 g kapusty kiszonej, cebula, łyżka oleju, sól i pieprz.
Przygotowanie farszu:
Borowiki zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc, następnie obgotowujemy je w tej wodzie. Odcedzamy, ale wody nie wylewamy. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy borowiki delikatnie obsmażamy.
Kapustę drobno siekamy, dodajemy grzybów, lekko dusimy, podlewamy niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy 10 minut. Farsz studzimy.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szkl. semoliny,
- 1 szklanka wrzącego mleka,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka masła,
- 1 duży cebula,
- szczypta soli i cukru,
- 2 łyżki soli.
Nie przegapcie
Przygotowanie ciasto: do misy robota wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut, można wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto wyciągamy, układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy kawałki pierogów. Na każdy nakładamy farsz.
Pierogi zlepiamy dokładnie, możemy dla ozdoby zrobić falbanki. Układamy je na posypanej mąką desce i wrzucamy do gotującej się, osoloną wodę. Po wypłynięciu pierogi gotujemy około 5 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypujemy przesmażoną cebulą z odrobiną cukru i soli.
Zobaczcie koniecznie
Dasz radę na święta? Spróbuj
Moda damska w okazyjnych cenach na prezenty świąteczne
Sprawdź promocyjne oferty słuchawek. Będzie to dobry pomysł na prezent świąteczny
Sprzęt RTV w promocji? Zobacz świąteczne promocje na telewizory
Sprawdź inne pomysły na prezenty świąteczne
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?