Wielkanocny żurek z biała kiełbasą to przepyszna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole w wielu domach. Ale ważne, aby był przygotowany według tradycyjnego i sprawdzonego przepisu. Bo ugotowanie pysznego żurku wielkanocnego z białą kiełbasą i chrzanem to nie taka prosta sprawa. Ważny jest zakwas. Sprawdźcie jak przygotować idealny:
Przepis na żurek z białą kiełbasą i chrzanem
Składniki na zakwas na żur:
- mąka żytnia,
- gorąca woda,
- czosnek,
- kromka chleba razowego
Przygotowanie zakwasu: Gorącą wodą zalewamy mąkę żytnią - dokładnie mieszając, dodajemy 4 ząbki pokrojonego czosnku. Na samym końcu kromkę razowego chleba. Zostawiamy wszystko na około tydzień.
Przygotowanie zupy: Gdy kwasek na żurek będzie gotowy, możemy przygotować zupę. Gotujemy wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, dodajemy 4 ziarnka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Po ugotowaniu wywaru czas wyjąć wędzonkę oraz białą kiełbasę, następnie wlewamy zakwas z żuru plus 2 łyżki tartego chrzanu. Gotujemy wszystko ok 5-10 minut. W osobnym garnku gotujemy jaja. Na talerz nakładamy pokrojoną w paski wędzonkę i białą kiełbasę, dodajemy ćwiartki jajka, zalewamy żurem.
PRZEPISY NA WIELKANOC: najlepsze potrawy na Wielkanoc 2019
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
W PUNKT ODC. 3 - Ekstraklasa podzielona!
TYDZIEŃ Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?