PRZEPIS NA MAKÓWKI - KGW BEŁK
Koło Gospodyń Wiejskich w Bełku rozpoczęło swoją działalność w 1949 roku. Niegdyś KGW organizowało wiele kursów, pokazów i prelekcji, które cieszyły się duża popularnością. Obecnie Członkinie służą pomocą przy organizacji różnych imprez kulturalnych, wyjazdów na wystawy rolnicze do Poznania i pokazy upraw. KGW liczy sobie obecnie 34 osoby.
Makówki na świąteczny stół
Makówki - składniki:
- mak
- mleko
- cukier lub miód
- masło
- bułki
- bakalie
- orzechy, migdały, rodzynki
Makówki - sposób przygotowania:
Mak gotujemy na pocukrowanym mleku. Do tego dodajemy masło. Zamiast cukru możemy dać miód. W misce układamy pokrojone bułki, wek albo plecionkę. Niektóre gospodynie układają sucharki.
Na to kładziemy warstwę ugotowanej już wcześniej masy makowej, i posypujemy bakaliami.
Później całość przekładamy bułkami i ponownie masą makową i tak na zmianę. Na samą górę kładziemy pokrojone orzechy włoskie, płatki migdałów albo rodzynki. Układamy byle jak bądź we wzorki.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Cudowny gol w Centralnej Lidze Juniorów
Magazyn sportowy Dziennika Zachodniego KIBIC
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?