Przepisy na Boże Narodzenie: przepis na tradycyjną...

    Przepisy na Boże Narodzenie: przepis na tradycyjną siemieniatkę

    PAS

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Okradzionowie proponują na wigilię tradycyjną siemieniatkę
    1/3
    przejdź do galerii

    Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Okradzionowie proponują na wigilię tradycyjną siemieniatkę ©PAS

    Na wigilijny stół panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Okradzionowie proponują tradycyjną siemieniatkę.
    Przepis na siemieniatkę KGW Okradzionów w Dąbrowie Górniczej

    Koło Gospodyń Wiejskich w Okradzionowie powstało w 1933 r. Kultywuje dawne tradycje ludowe, co w tak zwanej „zielonej dzielnicy” Dąbrowy ma szczególne znaczenie. Pierwszą przewodniczącą była Anna Kolczyk. Panie z okradziono-wskiego KGW śpiewają, tworzą piękne rękodzieła, wyszywane obrazy, a także oczywiście świetnie gotują.

    Przepis na siemieniatkę wigilijną

    Siemieniatka - składniki:

    30 dag konopi, 200 ml śmietany słodkiej, 1 cebula, 2 łyżki cukru, 1 płaska łyżka soli, 1 łyżka masła, 1 litry wody, kasza

    Siemieniatka - przygotowanie:

    Ziarna konopi opłukać na sicie, zalać ciepłą wodą (ok.
    0,5 litra) i trzymać w cieple ok. 2 dni, by ziarna zakiełkowały. Potem przełożyć do garnka z 1,5 litra wody, gotować przez godzinę aż łuski ziaren popękają. Nasiona odcedzamy, zostawia-my wywar. Na sicie ucieramy nasiona nad wywarem, aż w sitku zostaną tylko skorupki, które już do niczego się nie przydadzą. Najważniejsze, by otrzymać jak najwięcej mleczka z konopi, więc jeśli to potrzebne ziarna gotujemy kilka razy i powtarzamy wygniatanie. Mleczka powinno być ok. 2 litrów. Obrać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle. Cebulę blendujemy o dodajemy do mleka konopnego. Uzyskaną podstawę zupy wigilijnej słodzimy, pieprzymy i solimy do smaku. Dopełniamy słodką śmietaną. Całość zagotowujemy, stale mieszając, aby zupa nie przypaliła się i nie wykipiała. Na koniec dodajemy łyżkę masła. Siemieniatkę podaje się zazwyczaj z kaszą gryczaną, ugotowaną na sypko, albo z grzankami. Wszystko zależy od upodobań domowników. Zupa ma niepowtarzalny aromat i specyficzny gorzkawo-słodki smak.

    POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:




    Cudowny gol w Centralnej Lidze Juniorów


    Magazyn sportowy Dziennika Zachodniego KIBIC


    Czytaj treści premium w Dzienniku Zachodnim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    DZ poleca

    Wideo