Przepisy na pączki: tradycyjne, fit i wegańskie. Najlepsze przepisy na pączki na tłusty czwartek

Olga Krzyżyk
Olga Krzyżyk

Wideo

Zobacz galerię (7 zdjęć)
Przepis na pączki na Tłusty Czwartek. Przygotowaliśmy domowe przepisy na pyszne pączki. Prezentujemy sprawdzone przepisy naszego redakcyjnego kolegi Kacpra, ale także zdrowy przepis Anny Lewandowskiej czy przepis na pączki z ziemniaków według Ewy Wachowicz. Mamy dla Was przepisy na pączki tradycyjne, fit i oryginalne z batatów.

SPRAWDZONY PRZEPIS NA PĄCZKI TRADYCYJNE

Domowy przepis na pyszne pączki na tłusty czwartek. Zdradzamy domowy i prosty przepis na pączki naszego redakcyjnego kolegi Kacpra. Przepis ten w jego domu przechodzi z pokolenia na pokolenie. Postanowił się jednak nim z nami podzielić. Skąd wiemy, że te pączki są takie dobre? Mieliśmy okazję je już spróbować. Warto poświęcić chwilkę czasu i samemu przygtoowac te pyszne pączki an tłusty czwartek. Oto przepis oraz wykonanie.

Przepis na pączki tradycyjne na tłusty czwartek:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 10-15 dag cukru
  • ok. pół litra mleka (dwie szklanki)
  • 7 żółtek
  • 1 jajko całe
  • szczypta soli
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • 1 kieliszek spirytusu lub wódki
  • trochę startej skórki cytryny
  • paczka cukru wanilinowego
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypki

Jak zrobić pączki tradycyjne?
20 dag mąki wsypujemy do małego garnka. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru i mleko. Rozrabiamy, by było jak gęsta śmietana. Przykryć talerzykiem do wyrośnięcia. Rozpuszczamy margarynę w innym naczyniu lub garnku.

Żółtka i jajko ubić z cukrem. Mąkę wsypać do wysokiego garnka. Dodać szczyptę soli. Wlać ubite jajka i dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko mieszamy i dolewamy w między czasie mleko (tak, żeby nie było za gęste ciasto). Wyrabiamy ciasto, tak by się odklejało od ręki. Margarynę wlewamy do ciasta i wyrabiamy ponownie. Odstawiamy garnek w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykrywamy go ściereczką.

Następnie, gdy ciasto już wyrośnie oprószamy stolnicę mąką. Łyżką nabieramy porcję ciasta, nakładamy nadzienie (może być masło orzechowe, dżem czy marmolada). Ciasto zawijamy w kulkę i układamy na stolnicy. Po wyrobieniu całego ciasta podgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor, obracamy je. Pączki smażymy zawsze do złotego koloru. Wyciągamy pączki i posypujemy cukrem pudrem.

DOMOWY PRZEPIS NA PĄCZKI ANGIELSKIE

To kolejny domowy przepis na pączki od Kacpra. To alternatywa dla osób, które chcą zrobić własne pączki, ale nie mają za dużo czasu. Pączki angielskie są proste w wykonaniu i nie wymagają dużej ilości składników.

Przepis na pączki angielskie na tłusty czwartek:

  • 1 serek homogenizowany
  • pół szklanki cukru
  • ¼ kostki masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • pół kilogramy mąki
  • olej

Jak zrobić pączki angielskie?
Pączki angielskie robi się bardzo szybko. Jak je wykonać? Do garnka wsypać mąkę, dodać jajka, a potem resztę składników. Ciasto wyrobić, a następnie rozwałkować. Musi być takie jak na grubszy makaron (czyli grubsze). Kółka na pączki robimy szklanką lub literatką, a dziurkę w środku kieliszkiem. Gdy mamy już przygotowane pączki, zaczynami ich smażenie. Pączki smażymy na głębokim oleju lub smalcu w garnku, aż nabiorą złocistego koloru.

PRZEPIS NA ZDROWE PĄCZKI WEDŁUG ANNY LEWANDOWSKIEJ

Zdrowe łakocie na tłusty czwartek? Czy to w ogóle możliwe? Anna Lewandowska pokazuje, że jak najbardziej tak. Na swoim blogu z autorskimi przepisami i inspiracjami kulinarnymi "healthy plan by Ann" Anna Lewandowska zdradza przepis na zdrowy przepis na pączki.

Składniki na zdrowe pączki:

  • 80 ml oleju kokosowego
  • 70 ml miodu
  • 4 jaja
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sody

Składniki na polewę:

  • gorzka czekolada (70% kakao)
  • mus kokosowy
  • dekoracja (chipsy kokosowe, jagody goji, kruszona pistacja, Burak Lio Shake, płatki migdałowe)

Zdrowe pączki według przepisu Anny Lewandowskiej:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z funkcją pieczenia góra-dół. W misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową z sodą oczyszczoną. Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu umieszczamy razem z miodem w malakserze i blendujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Na koniec wsypać zawartość miski z suchymi składnikami. Uzyskaną masę przekładamy do foremek na około 1/2 wysokości. Pieczemy 12-15 minut. Po upieczeniu pączki studzimy na kratce i dekorujemy według własnych preferencji.

PRZEPIS NA PĄCZKI EWY WACHOWICZ

Pączki z ziemniaków według przepisu Ewy Wachowicz. Pączki z ziemniaków są puchate i mięciutkie w środku. Po usmażeniu prawie nie czuć ziemniaków, a sprawiają, że pączki dłużej są świeże. Ponadto są bardzo proste w przygotowaniu. Zobaczcie sprawdzony przepis na pączki z ziemniaków według Ewy Wachowicz.

Składniki na pączki:

  • 500 g ziemniaków
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • olej do smażenia

Wykonanie pączków Ewy Wachowicz:
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).

Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

PRZEPIS NA PĄCZKI WEGAŃSKIE

Pączki bez jajek? To możliwe. Wystarczy zrobić pączki wegańskie. Do ich przygotowania możemy wykorzystać słodkie bataty. Pączki wychodzą puszyste i miękkie w środku. Możemy zrobić pączki z nadzieniem w środku lub bez niego. O tym, jak wykonać takie pączki mówi Karolina Gawrońska, znana w Internecie jako "Królowa Wegańskich Słodyczy". Na nagraniu opowiada, jak zrobić wegańskie pączki z batatów.

Składniki na ciasto:

  • 300g obranego batata
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 2 saszetki suchych drożdży (w sumie 14g lub 50g świeżych)
  • 350g mąki pszennej tortowej + dodatkowe 75g + mąka do wyrabiania (ilość zależna od elastyczności ciasta)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 30g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka wódki
  • 50g oleju kokosowego

Dodatkowo składniki

  • wegańska Nutella , ulubiony dżem lub powidła
  • 2l oleju do smażenia
  • cukier z prawdziwą wanilią do obtaczania pączków

Nie przegap

Oferta promocyjna

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3