Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw. Sprawdzone i...

    Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw. Sprawdzone i wypróbowane WSZYSTKIE PRZEPISY I SPOSOBY PODANIA 23 12 2018

    SK

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    12 potraw wigilijnych. KLIKAJ W ZDJĘCIA, ABY ZOBACZYĆ PRZEPISY. Kolacja wigilijna: ona musi się udać!Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:
    1/14
    przejdź do galerii

    12 potraw wigilijnych. KLIKAJ W ZDJĘCIA, ABY ZOBACZYĆ PRZEPISY. Kolacja wigilijna: ona musi się udać!

    Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:

    Przepisy wigilijne na 12 potraw świątecznych. Wigilia to jedno z nielicznych świąt w roku, kiedy większość ludzi stawia na stołach podobne potrawy. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 (symbolizują 12 apostołów) i koniecznie muszą być postne. Oczywiście wiele zależy od naszych upodobań i regionu w którym mieszkamy. Jednak produkty, z których powinny być przygotowane to przede wszystkim kasze, mąki, kiszona kapusta, groch, ryby, mak miód oraz suszone owoce i warzywa. ZOBACZCIE LISTĘ I PRZEPISY ZAPROPONOWANYCH PRZEZ NAS POTRAW NA WIGILIJNY STÓŁ

    Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw świątecznych



    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. BARSZCZ Z USZKAMI - Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. domów. Jak go zrobić?



    Barszcz z uszkami: Składniki
    • 25 dag buraków
    • pół pęczka włoszczyzny
    • 1 i 1/2 cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 liść laurowy
    • 5 ziaren czarnego pieprzu
    • sól
    • 1 łyżka koncentratu buraczanego
    • 1/2 szklanki mąki
    • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
    • 1/4 pęczka posiekanej natki
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oleju
    • majeranek suszony


    Sposób przygotowania:
    Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki.
    Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

    Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.

    Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

    ZOBACZ TEŻ:
    Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

    Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:
    Zobacz galerię


    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole.



    ZUPA GRZYBOWA: Składniki
    • 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
    • 2 średnie cebule
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • kawałek pora
    • kostka rosołowa grzybowa
    • 2-3 łyżki masła
    • kilka kulek ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • sól
    • pieprz
    • natka pietruszki
    • kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
    • opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki


    Sposób przygotowania:
    Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

    Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

    Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.
    Zobacz galerię


    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA RYBNA Z KARPIA



    ZUPA RYBNA Z KARPIA: Składniki:
    • 1 głowa karpia
    • okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
    • kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
    • 1 duża marchewka
    • ½ pietruszki
    • 1/8 selera
    • sól
    • szczypta utartej gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki pokrojonego koperku
    • sok z cytryny
    • 4 szklanki wody
    • ½ słodkiej śmietanki
    • 3 łyżeczki mąki
    • Szczypta kurkumy
    • 1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )


    Przygotowanie:
    Oczyścić głowę karpia (usuwając oczy, krew, mięso ze skrzeli). Umyć dokładnie mięso ryby. Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka. Dodać warzywa. Lekko osolić (ok. ½ łyżeczk). Gotować na małym gazie 40 minut. Przecedzić. Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut. W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba, skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę, makaron. Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem, odrobiną maggi, szczyptą utartej gałki muszkatołowej.Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.

    Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.pl

    ZOBACZ TEŻ:
    Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

    Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:
    Zobacz galerię


    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KARP W GALARECIE



    KARP W GALARECIE: Składniki
    • 1 karp (ok. 1,2 kg)
    • 15 dag marynowanych grzybków
    • 15 dag marynowanych buraczków
    • 1/2 pęczka włoszczyzny
    • sok z cytryny
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 2 liście laurowe
    • po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
    • 1/2 pęczka natki
    • sól


    Przygotowanie:
    Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.
    Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.
    Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.

    Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl


    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI



    PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: Składniki:
    • 2 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • 50 dag kapusty kiszonej
    • 5 dag suszonych grzybów
    • cebula
    • liść laurowy
    • 2 łyżki oleju lnianego
    • sól, pieprz


    Przygotowanie:
    Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut. Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Osączyć (płyn zachować) i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć.
    Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut.
    Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi z kapustą i grzybami gotować w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia.

    Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

    ZOBACZ TEŻ:
    Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

    Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:
    Zobacz galerię


    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KAPUSTA Z GROCHEM

    KAPUSTA Z GROCHEM: Składniki:
    • 2 kg kapusty kiszonej
    • 0,5 kg łuskanego żółtego grochu
    • 20 dag wędzonego boczku
    • liść laurowy
    • 2 angielskie ziela
    • pieprz
    • wegeta
    • 2 duże cebule


    Przygotowanie:
    kiszoną kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości(w szybkowarze 30 min.)do kapusty dodajemy listek laurowy i ang.ziele po ugotowaniu wyjmujemy groszek płuczemy i gotujemy do lekkiego rozgotowania(w szybkowarze około 40 min.) dosypujemy wegety, składniki łączymy(jeśli w kapuście jest zbyt dużo wody musimy odlać)dobrze mieszamy dodajemy pieprz i wegety do smaku, topimy pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę ,aż do zarumienienia wlewamy wszystko do kapusty z grochem i dokładnie mieszamy.

    Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KAPUSTA Z GRZYBAMI



    KAPUSTA Z GRZYBAMI: składniki
    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 2 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwki
    • 1 duża cebula
    • mielony albo cały kminek
    • tłuszcz
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • 1 łyżka mąki
    • sól, pieprz
    • Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty


    Przygotowanie:
    Opłukane grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godzinę.
    Kapustę wypłukać, drobno pokroić. Wywar z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1–2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz. Dosypać przyprawę do bigosu. Chwilę pogotować. Grzybów można dodać 2–3 dag więcej, według uznania.

    Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KUTIA

    KUTIA: składniki
    • 1 szklanka pszenicy łuskanej
    • 1 szklanka maku
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka miodu
    • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 100 g orzechów laskowych, posiekanych
    • 100 g migdałów, drobno posiekanych
    • 100 g suszonych fig, drobno posiekanych
    • 100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
    • 100 g rodzynek
    • kilka kropel aromatu rumowego


    Przygotowanie:
    Pszenicę opłukać na sicie, a następnie zalać w garnku gorącą wodą. Odstawić na noc. Rano pszenicę ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok. 4 godz.). Po ugotowaniu odcedzić i znów opłukać. Odstawić. Mak zalać wrzącym mlekiem, a następnie doprowadzić do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mak odcedzić dobrze na sicie i zemleć dwa razy w maszynce. Rodzynki zalać na chwilę wrzącą wodą. Miód rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Kiedy będzie już płynny wymieszać z makiem i z pszenicą. Dodać bakalie i aromat, wymieszać. Przełożyć kutię do miseczki i wstawić do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.

    WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ŚWIĘTA NA KOLEJNEJ PODSTRONIE
    1 3 »

    Czytaj treści premium w Dzienniku Zachodnim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (44)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    gorolianie a co na zagrycha

    Grüße aus Oberschlesien (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2

    może" Rum na kościach"hehe

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    wto poradzi

    Grüße aus Oberschlesien (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    tyla zeżrić ,na pewno gorolianie.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Bzdury można pisać

    Tradycja śląska (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 3

    Zacznijmy od tego,że w przedwojennej tradycji śląskiej nigdy nie było,by na stole wigilijnym znajdowało się 12 potraw,tak samo,jak nie łamano się opłatkiem.

    Na typowym stole wigilyjnym...rozwiń całość

    Zacznijmy od tego,że w przedwojennej tradycji śląskiej nigdy nie było,by na stole wigilijnym znajdowało się 12 potraw,tak samo,jak nie łamano się opłatkiem.

    Na typowym stole wigilyjnym autochtonów śląskich(nie przybyszów zza Buga) była zawsze zupa moczka,siemieniotka,rybna,lub grzybowa.Był karp z kartoflami i kiszoną kapustą,oraz był kompot i oczywiście obowiązkowo makówki.

    .Były jeszcze zależnie od rodziny jakieś drobne dodatki,ale na Boga nigdy nie kutia,czy barszcz z uszkami.
    Jeśli już o kutii piszecie,to jest to tradycja przybyszów z terenów obecnej Ukrainy,Lwowa!
    Więc pisząc o tradycji,napiszcie,że to nowa tradycja śląska przybyszów na te tereny.Bo stara tradycja śląska nie jest w ogóle uwzględniona w tych dydrymałkach zabużańskich.zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    co za gorol to szkryfloł?

    kuchorz (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    ftory Slonzok zere na wilijo takie ciulstwa jak?

    barszcz z uszkami,
    kutia,
    pierogi,
    karp w galarecie?

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    co za gorol to szkryfloł?

    kuchorz (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    ftory Slonzok zere na wilijo takie ciulstwa jak?

    barszcz z uszkami,
    kutia,
    pierogi,
    karp w galarecie?

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    mniam

    alok (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    Tu moge podsunąć na kilka fajnych pysznych rybek: http://www.kenwoodworld.com/pl-pl/przepisy/przepisy/ryby1


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    hmm

    makia (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    Klasycznie widzę. Najlepiej. Przetestuję:)

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    podajcie jeszcze

    >) (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 5

    przepis na wrzątek.


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    >)

    kochorz (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    wez czysty garnek ...,
    ale u gorola czysty garnek?

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    nie ma to jak

    mniam..... (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 3 / 2

    tradycyjna golonka w piwie ,sledz w oleju,kaszanka z chrzanem,zrazy wołowe w sosie pikantnym,jakaś ryba smażona ,gołąbki w sosie pomidorowym.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    kompot

    kasia (gość)

    Zgłoś naruszenie treści

    tylko nie wędzone śliwki zepsujesz wszystko


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    kompot

    :) (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    z lisci grzybowych ...............

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    grzybowy

    snowa (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 3 / 5

    Próbowaliście koncentrat grzybowej krakus? Kupiłam po raz pierwszy , ugotowałam na nim zupę i wyszła na prawdę smaczna a jaka pachnąca. Mysle, że też dodam do sosu grzybowego.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    DZ poleca

    Wideo