- Robimy tradycyjne potrawy śniadania Wielkanocnego, czyli barszcz biały z jakiem i kiełbasą wędzoną, sałatki warzywne, wędliny, kiełbasy smażone i wiele innych - wylicza Mikołaj Rykowski, prezes Fundacji Wolne Miejsce, która organizuje wydarzenie.
Poza dziesiątkami wolontariuszy i wolontariuszek w MCK pracowali dziś także szefowie kuchni, którzy z tej okazji przyjechali z całej Polski do Katowic. Wśród nich byli m.in. Maciej Regulski z Dąbrowy Górniczej, zwycięzca 10. edycji programu MasterChef Polska oraz Damian Sobek, chorzowianin, finalista 6. edycji kulinarnego show.
Z MCK świąteczne posiłki rozwożone będą przez wolontariuszki i wolontariuszy do domów osób, które zgłosiły takie zapotrzebowanie. Wielkanocne jedzenie będzie dostarczane od sobotniego popołudnia 16 kwietnia do Niedzieli Wielkanocnej 17 kwietnia.
Nie przeocz
- Święconka będzie kosztować 12 procent więcej niż w zeszłym roku. Gdzie najtaniej?
- Szkło z PRL-u osiąga zawrotne ceny. W wielu domach są prawdziwe skarby
- Mieszkania z rynku wtórnego w największych miastach w województwie śląskim
- Ten budynek wkrótce zniknie z krajobrazu Katowic. Zobaczcie ostatnie zdjęcia!
Musisz to wiedzieć
- Takie witaminy wspomagają pracę mózgu. Możesz poprawić pamięć i koncentrację
- Takie mają być emerytury w lipcu po zmianach podatkowych. Mamy nowe wyliczenia!
- Ceny węgla na Śląsku. Ile zapłacisz za poszczególne gatunki? Zobacz
- Remont "odkrył" kilnkierową nawierzchnię gierkówki. To na tej drodze powstała DK1
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?