Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pszczyna: warto się wybrać na dni miasta

Katarzyna Granda
arc. Dziennik Zachodni
Trwają Dni Pszczyny. Przygotowano sporo nowości, szczególnie dla najmłodszych.

Dni Pszczyny potrwają do niedzieli.

Jak co roku, dla mieszkańców i gości na scenie w parku grają znane zespoły. - W tym roku mamy sporo gwiazd, ale nie ma, jak to bywało wcześniej, jednej gwiazdy głównej - zapowiada Michał Czernek dyrektor PCK-ulu. W sobotę gości będzie rozbawiał Jerzy Kryszak, a wieczorem wystąpią Damian Holecki, Grubson i Ira. W niedzielę zagrają Stachursky i Ich Troje. Tu zapowiada się niezłe show, bo zespół świętuje swoje 20-lecie.

Koncerty jednak to nie wszystko. Program imprezy z roku na rok jest coraz bogatszy. Tym razem szczególnie sporo nowości przygotowano pod kątem dzieci. - Włączamy dzieci w wydarzenia na scenie głównej - zapowiada Michał Czernek. Prowadzący imprezę, Mariusz Totoszko i Justyna Tomańska, oprócz konferansjerki zajmą się także animacją maluchów. - Dzieciaki będą mogły się wykazać w konkursie muzycznym „Mali i zdolni” (niedziela, godz. 15). W sobotę, Mariusz Totoszko poprowadzi też dla nich lekcje rytmiki - wyjaśnia Czernek. Dodatkowo przy scenie zostanie wyznaczona strefa z zabawami dla najmłodszych. To nie wszystko, obok lunaparku, który od lat podczas Dni Pszczyny cieszy setki maluchów, stanie fort wojskowy gdzie m.in. przygotowany zostanie tor przeszkód oraz Stacja Nurkowa, gdzie dzieci będą mogły bezpłatnie zanurkować w basenie wypornościowym. Na najmłodszych atrakcje będą czekały też na rynku - namiot edukacyjno-zabawowy, w którym dzieciaki będą mogły wziąć udział w grach i zabawach przygotowanych przez myśliwych. - Tą atrakcję nazwaliśmy „Myśliwy przyjacielem przyrody”. Będzie tu m.in. laserowa strzelnica - zapowiada dyrektor PCK-ulu i podkreśla, że atrakcja będzie bezpłatna.

Kuchnia to drugi, obok rozrywek dla dzieci mocny punkt dodatkowych atrakcji na tegorocznych Dniach Pszczyny. Organizatorzy zadbali o miłośników dobrych smaków. Na „łezce” przy pszczyńskim rynku ustawiły się Food Trucki, które mają być nie tylko odpowiedzią na potrzeby kulinarne gości, ale także urozmaiceniem Festiwalu Pszczyńskich Maszketów „Chochla”. Tu także nowość, w tym roku zadaniem startujących w konkursie jest przygotowanie dania, które będzie odpowiedzą na hasło konkursu „ Gęś w gospodarstwie”. Dotychczas kucharze przygotowywali konkretne potrawy, teraz będzie dowolność - zapowiada Czernek. Gotowanie na rynku zaplanowano na niedzielę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!