Pod następnymi zdjęciami znajdziesz kompletny przepis na puszysty sernik wielkanocny!
Składniki na kruche ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka zimnej wody
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 80 g miękkiego masła
- szklanka cukru np. drobnego
- 6 dużych jaj
- 1 białko
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
- budyń waniliowy (proszek, ok. 40g) lub 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki przyprawy do sernika
- (opcjonalnie) odrobina skórki pomarańczowej
Przepis krok po kroku: Kruche ciasto
1:
Do miski wsypujemy 260 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżki cukru pudru, pół łyżeczki proszku do pieczenia i dodajemy 130 g zimnego masła, żółtko oraz 1 łyżkę zimnej wody.
2:
Ciasto zagniatamy i wkładamy je do lodówki na 20-30 minut.
3:
Natłuszczoną masłem tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wykładamy na spód foremki. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy przez 15-17 minut w temperaturze 190° Celsjusza.