MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszne risotto z kurczakiem i warzywami. Zdrowe, pożywne i kolorowe danie do zrobienia w kilka chwil. Prosty przepis na wyśmienity obiad

Karolina Głogowska
Risotto z kurczakiem i warzywami to zdrowy i pożywny posiłek
Risotto z kurczakiem i warzywami to zdrowy i pożywny posiłek Getty Images/dulezidar/zdjęcie ilustracyjne
Kremowe i sycące risotto z kurczakiem i warzywami to doskonały pomysł na szybki, bezproblemowy obiad. Danie jest zdrowe, pożywne i wspaniale smakuje. Poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Wypróbuj przepis na risotto i podaj pyszny posiłek.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na wyborny obiad, który przygotujesz bez żadnego wysiłku. To wyśmienite risotto z kurczakiem i warzywami. Zrobisz je na jednej patelni. Nawet jeśli nigdy nie robiłeś risotto, nie obawiaj się. To bardzo łatwe i wyjaśnię szczegółowo krok po kroku, jak to zrobić. Z pewnością szybko opanujesz tę sztukę i następnym razem będziesz mógł zrobić risotto z dowolnymi składnikami.

Risotto – przepis podstawowy

Ten przepis przyda ci się jako baza. Podstawą każdego risotto jest specjalny ryż o małych, okrągłych ziarnach (np. arborio), bulion, szalotka oraz masło. Najpierw rozgrzej na patelni dwie łyżki masła, a następnie zeszklij na nim posiekaną szalotkę. Dodaj niecałą szklankę ryżu i podsmaż przez kilka minut. Następnie wlej dwie szklanki bulionu i mieszaj. Ryż należy gotować do miękkości. W trakcie można go także podlać winem.

Risotto z kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • ¾ szklanki ryżu do risotto,

  • 2 szklanki bulionu,

  • szalotka,

  • 2-3 łyżki masła,

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,

  • 1 młoda marchewka,

  • pół małej cukinii,

  • łodyga selera naciowego,

  • pół puszki groszku,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić risotto z kurczakiem i warzywami?

  1. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam posiekaną szalotkę, zeszkliłam.

  2. Wsypałam ryż, wymieszałam, dusiłam 5 minut.

  3. W tym czasie obrałam i pokroiłam drobno warzywa: marchewkę, cukinię i seler naciowy.

  4. Pokroiłam także kurczaka. Dodałam go do ryżu i dusiłam 5 minut.

  5. Następnie dodałam pokrojone warzywa oraz groszek. Dusiłam kolejne 5 minut.

  6. Zalałam całość bulionem i gotowałam do miękkości ryżu oraz warzyw.

  7. Risotto trzeba cały czas mieszać, żeby nie przywarło do patelni. Ryż powinien wchłonąć cały bulion.

  8. Na koniec doprawiłam risotto solą oraz pieprzem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni