Ramen w Katowicach. Gdzie w stolicy Śląska zjesz popularne japońskie danie? Zobacz najlepsze miejsca

Paweł Ćwikliński
Paweł Ćwikliński
W tych katowickich lokalach spróbujesz ramenu, popularnej japońskiej potrawy. Zobacz galerię >>>
W tych katowickich lokalach spróbujesz ramenu, popularnej japońskiej potrawy. Zobacz galerię >>>RODNAE Productions, źródło: Pexels
Ramen w Katowicach - gdzie zjeść popularne w ostatnich latach japońskie danie? Zobacz katowickie miejscówki, które specjalizują się w przygotowywaniu tej potrawy. Ramen cieszy się sporym zainteresowaniem przede wszystkim ze względu na ogromną różnorodność wariantów, zapewniających nowe kulinarne odkrycia. W stolicy Śląska odkryjesz niejedno oblicze tego wyjątkowego dania. Sprawdź listę miejsc, łącznie z ich lokalizacją.

Ramen w Katowicach. Gdzie znajdziesz katowickie rameniarnie?

Kulinarna mapa Katowic obfituje w miejsca, gdzie zapoznać się można ze światową kuchnią na różne sposoby. Zwiedzać można Indie, Tajlandię, Gruzję i wiele innych, a wszystko to bez konieczności kupowania biletów - wystarczą kubki smakowe i restauracje zapewniające tamtejsze specjały. Jedzeniowe trendy podlegają jednak ciągłym zmianom. W zależności od tego, co obecnie jest popularne, pojawiają się modne lokale starające się dotrzymać kroki nieustannie reformującym się gustom.

Jednym z najpopularniejszych zagranicznych dań w kraju nad Wisłą ostatnich lat jest japoński ramen, czyli bulion i makaron wzbogacony solidną porcją dodatków. W Katowicach tzw. rameniarni, czyli miejsc specjalizujących się w przygotowywaniu tej potrawy, jest kilka. Poniżej sprawdzić możesz, co zjesz w środku i jak do nich dotrzesz:

Dlaczego ramen jest taki popularny?

Ramen nazywany jest daniem japońskim i, choć rzeczywiście króluje on w tamtejszej kulturze, do Kraju Kwitnącej Wiśni dotarł z Chin w XIX wieku. Fenomen w tamtych stronach zawdzięcza głównie temu, że jest niezwykle prosty i tani w przygotowaniu, a dzięki uniwersalnej formule przygotowywania jest podatny na kreatywne wariacje. Szefowie kuchni, zarówno na Wschodzie jak i na Zachodzie, prześcigają się w pomysłach na to, w jaki sposób go urozmaicić. Ramen otwiera wrota do istnego królestwa smaku - wywary mogą być mięsne lub bezmięsne, a liczba możliwych kombinacji dodatków jest w zasadzie nieskończona.

Pomimo oczywistych skojarzeń ze swojskim rosołem, należy pamiętać, że samodzielnie przygotowywanie ramenu wygląda inaczej. Smak wywaru zdecydowanie różni się od polskiego odpowiednika, tak samo jak używany typ makaronu i filozofia dodatków (przede wszystkim warzywnych - mocno warzywny ramen oznacza głębszy smak). W procesie często używa się również charakterystycznego dla kuchni japońskiej sosu sojowego.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie