18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Autorska Adama Gesslera ma nowe jesienne menu [ZOBACZ KONIECZNIE]

Katarzyna Pachelska
Katarzyna Pachelska
Restauracja Autorska Adama Gesslera w Katowicach
Restauracja Autorska Adama Gesslera w Katowicach MATERIAŁY PRASOWE
Gęsi pipek, faszerowane patisony, benedyktyńska zupa z borowików to tylko niektóre nowe dania z jesiennego menu w autorskiej restauracji Adama Gesslera w Katowicach ZOBACZ KONIECZNIE

Restauracja Autorska Adama Gesslera w Katowicach ma nowe menu:

Borowiki w śmietanie (25 zł), rydze z patelni (23 zł), pierogi z rydzami (19 zł), kopytka ze szpinakiem i borowikami (22 zł), benedyktyńska zupa z borowików, podawana z jajkiem w koszulce (19 zł), a także sezonowe zupy dnia – krem z dyni i zupa z brukwi (17 zł) to tylko niektóre z jesiennych przebojów. Patisony, serwowane z sosem pomidorowym i sałatą z sosem winegret (35 zł) kuszą dwoma wariantami farszu – mięsnym i warzywnym.

KLIKNIJ I ŚCIĄGNIJ NA BIURKO:
MENU RESTAURACJI AUTORSKIEJ ADAMA GESSLERA

Nowa karta menu obowiązuje w Restauracji Autorskiej Adama Gesslera w Hotelu Best Western Premier w Katowicach od piątku 6 września. Lokal, odmieniony prawie rok temu, działa na podstawie zasad ułożonych przez Adama Gesslera, właściciela kilku restauracji w Krakowie i Warszawie, znawcy kuchni i autora programu telewizyjnego Wściekłe gary. Jedną z nich jest używanie wyłącznie świeżych, ekologicznych i nie mrożonych produktów, a zasada ta dotyczy także ryb.

Nie stosuje się żadnych półproduktów. Wszystko, włącznie z majonezami, dżemami, konfiturami, wędlinami i pasztetami przygotowują kucharze wybrani do pracy przez Adama Gesslera. Siedząc przy stoliku, można obserwować pracę kucharzy, bo kuchnia jest otwarta na salę. To kucharze serwują gościom potrawy prosto z patelni albo garnka.

W kuchni, którą na życzenie można odwiedzić, nie ma kuchenki mikrofalowej i pieca konwekcyjno-parowego. Pieczywo wypieka się tu na bieżąco, w szamotowym piecu, działającym od 40 lat.

Nowością jesiennej karty jest też gicz cielęca pieczona z warzywami w śmietanie i z lanymi kluskami (51 zł), a „wielkim sezonowym powrotem” legendarny „Gęsi pipek”: gulasz podrobowy z gęsich żołądków (23 zł). W menu jesiennym jest też Beef Stroganov (55 zł).
- Beef Stroganov znany już za czasów emigracji Białej Rosji do Paryża - mówi Adam Gessler. - Tam zostało nazwane nazwiskiem wspaniałego rosyjskiego arystokraty, generała Stroganova. Cienko cięta polędwica wołowa rzucona na bardzo rozgrzaną patelnię, przedtem na tą patelnię wlane sklarowane masło. Dolewamy brandy, które zamyka pory tego mięsa do końca, a spirytus zostawia cudowny aromat. Dodajemy przetarte pomidory z oliwkami, kapary z ogórkami kiszonymi. Są tam także pieczarki. Danie te historycznie było podawane z kładzionymi kluskami, i tak się je podaje również w tej restauracji. To danie po raz pierwszy w życiu zjadłem w Katowicach, w Hotelu Silesia, dawno temu. Cudowne, znakomite danie. Wtedy gdy je jadłem po raz pierwszy, nie było znakomitej części produktów potrzebnych do jego przyrządzenia. Brandy było Słonecznym Bzregiem bułgarskim, o polędwicy nikt wtedy nie myślał, zamiast świeżych pomidorów był koncentrat, ale smakowało cudownie - dodaje Adam Gessler.

ZOBACZ KONIECZNIE I ZAPISZ NA BIURKU:
MENU RESTAURACJI AUTORSKIEJ ADAMA GESSLERA

Ciekawa historia wiąże się też z gęsim pipkiem.

- Przepis na gęsi pipek, czyli gulasz z gęsich żołądków, dostałem od legendarnego klezmera Leopolda Kozłowskiego - mówi Adam Gessler. - Zdradził go tylko dwóm osobom na świecie. Jego matka i babki gotowały tego pipka w domu. Ponieważ zaczyna się jesień, zaczyna się też czas gęsi. To są gęsi, podobnie jak ryby, które tu mamy, są z Zatora. Zatorskie gęsi były tymi, które towarzyszyły Sobieskiemu w drodze do Wiednia. Lano wtedy smołę na drogi, sypano piaseczek, maczano w tym nogi gęsiom i powstawały w ten sposób ich buty. Mogły sobie więc spacerować gdzie chciały.

W jesiennym menu nie zabrakło sztandarowych dań Restauracji: pieczonej kaczki faszerowanej jabłkami, doprawianej czosnkiem i majerankiem (79 zł), befsztyka tatarskiego z niebanalnymi dodatkami takimi jak opieńka, anchois czy kapary (siekanego na oczach gości, przy ich stoliku, 38 zł), policzków wołowych (40 zł) i tradycyjnych dań regionalnych - żuru (17 zł) oraz rolady śląskiej z kluskami i modrą kapustą (38 zł).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!