Restauracja Dzień i Noc w Katowicach MENU + CENY WIDEO ZDJĘCIA Tutaj była Kryształowa w Katowicach

Justyna PrzybytekZaktualizowano 
Restauracja Dzień i Noc w Katowicach MENU + CENY WIDEO ZDJĘCIA W piątek, 5 stycznia, w dawnej Kryształowej została otwarta nowa restauracja - Dzień i Noc. Lokal w industrialnym, ale ciepłym klimacie, z doskonałym menu, którego gwarantami są szefowie tutejszej kuchni Agnieszka Syguła i Marcin Czubak. Co ciekawe, restauracja będzie szóstą „tankową” restauracją Pilsnera w Polsce, do której złocisty trunek z Czech będzie przywożony raz w tygodniu.

Dzień i noc powstała w kamienicy przy Warszawskiej 5 w centrum Katowic. Lokal ten przez całe lata zajmowała kultowa „Kryształowa”. Ze starego w nowym został drewniany parkiet, wspaniałe sufity i kafle na ścianach. I tyle. Nowy jest wystrój, menu i pomysł na prowadzenie tego miejsca.

Dzień i Noc, inaczej niż Kryształowa, ma być miejscem dla wszystkich i na luzie

- Ma być dla wszystkich. Nie celujemy w tzw. wyższą półkę. Wręcz przeciwnie. Ma być przyjaźnie, ciepło, rodzinnie, na luzie – mówią twórcy lokalu.

PISALIŚMY:
Kryształowa bez Magdy Gessler: Maria Ożga z MasterChef: ja na rolady nie mówię rulady

Kryształowa bez Magdy Gessler: Maria Ożga z MasterChef: ja n...

W ciepłym, ale i industrialnym, klimacie urządzone są wnętrza restauracji. Wszystkie meble, w tym okazałe lampy, wykonano na zamówienie. W lokalu są trzy sale: pubowa z dużym barem i tankami, restauracyjna z otwartą kuchnią, której sercem jest sprowadzony z Anglii piec m.in. do steków oraz mniejsza sala z jednym, dużym, wspólnym stołem.

ZOBACZ TEŻ:
Katowice: do Kryształowej wraca życie. W restauracji trwa remont

Katowice: do Kryształowej wraca życie. W restauracji trwa re...

Szefami tutejszej kuchni będą Agnieszka Syguła, która ma na koncie współpracę z licznymi znanymi restauracjami oraz Marcin Czubak, finalista jednej z edycji kulinarnego show – TopChef. Oboje będą starali się zaskakiwać gości kuchnią prostą i smaczną.

Kuchnia autorska: prosta i smaczna

Karta dań ma się składać z wyselekcjonowanych prostych dań, opartych o składniki od polskich dostawców, ale będzie tez otwarta na kuchnię międzynarodową.

- To będzie nasza – moja i Agnieszki – kuchnia. Pokażemy, czego nauczyliśmy się przez wszystkie lata. Niczego nie szufladkujemy, nie używamy żadnych hasztagów, choć zasadniczo menu będzie zmieniane sezonowo – tłumaczy Czubak. - Naszą specjalnością na pewno będą dania z grilla, przygotowywane w specjalnym piecu opalanym żywym ogniem – dodaje Syguła.

Zamysł jest też taki, aby jedzenie w restauracji się nie marnowało. - Wprowadziliśmy lodówkę pomocy, która będzie stała na zewnątrz i w której wieczorami będziemy zostawiać hermetycznie zapakowane jedzenie, które zostanie nam z dnia. Nie chcemy go marnować, ani wyrzucać. Dlatego każdy kto potrzebuje pomocy, będzie mógł tu podejść i zabrać co chce – wyjaśnia Czubak.

Menu sezonowe i specjały na każdy dzień tygodnia

Generalnie w menu lokalu znajdziemy dania kuchni śląskiej, ale też polskiej, czeskiej, austriackiej, azjatyckiej. Oprócz tego sezonowego, będzie też stała karta dań ze specjałami na każdy dzień tygodnia. I tak w poniedziałki będą to potrawy piwne (tego dnia piwo będzie po 5 zł) wśród nich krem cebulowy i gulasz wieprzowy; wtorki będą dniem steka, w środy zjemy m.in. ozorki wieprzowe, czy gęsie żołądki, a w czwartki owoce morza. W piątki stałą pozycją w menu będzie szkockie fish&chips, a w sobotę – śląski twist, czyli żur i tarte kluski z kaczką.

Wina z polskich winnicy i piwo prosto z Czech

- Wśród alkoholi prym będzie wiódł tankowy, niepasteryzowany Pilsner Urquell. Będziemy szóstą restauracją w Polsce, która ma dostęp do tego systemu. Piwo warzone dla naszej restauracji będzie przyjeżdżało do nas prosto z browaru w Czechach. Jego przydatność do spożycia wynosi tylko pięć dni, dlatego gwarantujemy najwyższą świeżość – opowiada Maciej Ostrowski, ambasador Pilsnera w Polsce. Jak dodaje w restauracji będą także serwowane mocniejsze alkohole oraz wina z polskich winnic.

Nazwa restauracji – Dzień i noc – ma oddawać koncepcję jej funkcjonowania. Lokal ma być czynny od wczesnych godzin rannych do późnych wieczornych. W piątek i w sobotę (5 i 6 stycznia) w weekend otwarcia będzie dostępny od godz. 12. W tygodniu ma być dostępny do godz. 22, w czwartki, piątki i soboty dłużej, także w te dni w lokalu mają pojawiać się didżeje i muzyka na żywo. Główna kuchnia będzie serwowała dania do godz. 22., potem podawane będą przystawki i mniejsze dania, w tym polski kawior. Śniadania w tygodniu będą serwowane od godz. 8. do 12.

Ceny? Za żur na zakwasie gryczanym zapłacimy 12 zł, za tarte kluski z kaczką i skwarkami z kaczki – 28 zł, sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym i sałatką ziemniaczaną będzie kosztował 38 zł, a gulasz wieprzowy na piwie z knedlikami – 24 zł. Ostrygi podawane na trzy sposoby to koszt 6 zł za jedną sztukę, mule a'la Marinara – 32 zł. A dla przykładu łupacz w cieście piwnym z frytkami kosztuje 27 zł. Antrykot dojrzewający – 45 zł, ozorki wieprzowe w sosie chrzanowy z pure ziemniaczanym – 22 zł, a gęsie żołądki z pęczakotto grzybowym – 26 zł.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Horoskop 2018 dla wszystkich znaków zodiaku wróżki z Katowic ZOBACZ

Rejestr pedofili i gwałcicieli z woj. śląskiego NAZWISKA I ZDJĘCIA

Czy dostałbyś się do pracy w policji? PRAWDZIWE PYTANIA TESTU MULTISELECT

Sylwester w Katowicach z Polsatem przed Spodkiem ZDJĘCIA + WIDEO

Wideo

Materiał oryginalny: Restauracja Dzień i Noc w Katowicach MENU + CENY WIDEO ZDJĘCIA Tutaj była Kryształowa w Katowicach - Dziennik Zachodni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 9

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
G
Gość

Bardzo się rozczarowałem byłam ze znajomymi oczekiwanie na podejście obsługi trwało ponad 20 minut obsługa totalnie ma wszystko w nosie manum jest niepotrzebna bo i tak i tak nic z tego menu nie ma w ofercie podsumowanie totalna klęska i porażka Pozdrawiam serdecznie

zgłoś
G
Gabi

Wyciągi -albo ich nie ma albo felerne.Smród w sali a po 20 minutach ubranie przesiąknięte olejem.Na kawę przy zajetym 1 stoliku czekaliśmy 20 min.Myślę ,że na razie ludzie przychodzą z ciekawości,chyba że poprawią niedoskonalości.

zgłoś
z
zofia

jedno wielkie rozczarowanie.nigdy więcej

zgłoś
E
ElaK

Odwiedziliśmy restaurację 17.01.2018. Na obsługę czekaliśmy długo, choć gości było o tej porze niewielu. Wiele dań z menu było niedostępnych. Moje danie smakowało mdło. Zachwytu nie było.

zgłoś
S
Sz

Jednak dno może mieć kolejne dno. Po godzinie oczekiwania nieotrzymaluśmy nawet przystawki, nie mówiąc o daniu głównym. Tzw. Pani Menager nie była w stanie określić się kiedy jakikolwiek posiłek otrzymamy. Żenada.

zgłoś
V
Viktoriia

Szanowna/y Pan/Pani redaktor, ambasador marki Pilsner Urquell ma na imię Marcin Ostrowski ;)

zgłoś
V
Viktoriia

Szanowni Państwo! Restauracja przyjmuje gościa, nie klienta! Jest to bardzo ważna różnica :)

zgłoś
B
Beuthner

Jak widza te ceny ! sa bardzo przyzwoite !!!! jedzenie jak bedzie smakowalo to bedzie super !!! ale mysla ze bez tyj super kucharki Gessler to bedzie dobry start czego wam zycze !!!! jak byda w Katowicach to napewno was odwiedza i napisza komentarz. Glück auf aus Bonn !!!!

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3