Restauracje i lokale w Chorzowie szykują się na otwarcie ogródków gastronomicznych. Lokale otwierają ogródki od soboty 15 maja

Olga Krzyżyk
Olga Krzyżyk

Wideo

Branża gastronomiczna cierpi od początku epidemii koronawirusa. Praktycznie od pierwszego lockdownu w 2020 roku lokale gastronomiczne mogą serwować jedynie dania na wynos lub na dowóz. Latem czynne były ogródki zewnętrzne, ale jesienny lockdown znowu ograniczy biznes. Teraz w końcu jest szansa, by się trochę odbić. Od 15 maja mogą działać ogródki gastronomiczne. Chorzowscy przedsiębiorcy już szykują się na otwarcie. Od 29 maja z kolei czynna będzie też gastronomia wewnętrza.

Ogródki gastronomiczne w Chorzowie szykują się na otwarcie

Obecnie restauracje mogą sprzedawać jedzenie tylko na wynos lub w dowozie, klienci nie mogą jeść ani pić w lokalu. Rząd luzuje jednak obostrzenia i krok po kroku znosi lockdown spowodowany epidemią koronawirusa. Liczna nowych zakażeń maleje i łagodniejsza również przepisy bezpieczeństwa. Od 15 maja oficjalnie będą mogły działać ogródki zewnętrzne. To częściowe otwarcie gastronomii. Klienci będą mogli usiąść i zjeść oraz napić się w ogródkach przy restauracjach, barach, pubach i kawiarniach.

Chorzewscy przedsiębiorcy już szykują ogródki zewnętrzne, by już od 15 maja przyjąć pierwszych klientów. Trwa rozstawianie stolików i parasoli. Oczywiście ogródki zewnętrzne mogą działać, ale w reżimie sanitarnym. Musi być zachowany odpowiedni odstęp między stolikami czy przestrzegany limit gości. Zobaczcie na zdjęciach przygotowania do otwarcia sezonu ogródkowego

- Chorzowska gastronomia już się przygotowuje - Kraken stawia duży ogródek przed lokalem. A'le dobre również chwaliło się pracami w swoim ogrodzie. Miejsce do spędzania czasu na deptaku ulicy Wolności przygotowuje też chociażby Kartel - meksykańska restauracja - mówi Kamil Nowak, rzecznik prasowy Urzędu Miasta w Chorzowie.

- Miasto wsparło właścicieli lokali gastronomicznych zwracając im pełną roczną kwotę, jaką zapłacili z tytułu koncesji na sprzedaż alkoholu. Wszystkie pieniądze - niemal 260 tys. zł - trafiły w marcu do chorzowskich restauracji i pubów. Oprócz tego puby, restauracje i bistra mieszczące się w lokalach miejskich mogły liczyć na obniżki czynszu już od zeszłego roku - dodaje Kamil Nowak z UM Chorzów.

Zobacz koniecznie

Zmiany od 15 maja w gastronomii:

  • Gastronomia zewnętrzna (na świeżym powietrzu) – otwarte ogródki restauracyjne:
  • działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik.

Zmiany od 29 maja w gastronomii:

  • Gastronomia wewnętrzna – otwarte restauracje:
  • max obłożenie 50 proc. lokalu,
  • działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – zachowany bezpieczny dystans między stolikami, limit osób na stolik.

Nie przeocz

Epidemia koronawirusa wpłynęła na to, że branża gastronomiczna przeżywa ogromny kryzys. Wiele restauracji, knajp i barów w Polsce musiało zostać zamkniętych. Właściciele decydowali się też na ograniczenie liczby pracowników, bo nie było ich stać na ich opłacenie. Niektórzy, po latach działalności, zamykali swoje biznesy. Teraz branża powoli będzie chciała wyjść na prostą. Każdy liczy, że już nie będzie więcej lockdownów w Polsce.

Musisz to wiedzieć

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie