Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restaurant Week Silesia rozpoczął się 16 października 2019. Lista restauracji i menu

Dorota Niećko
Dorota Niećko
Restaurant Week w Isto
Restaurant Week w Isto
Płacisz 49 zł za osobę, dostajesz trzy dania, menu, godzinę i datę wybierasz wcześniej przez internet. Od 16 do 31.10 trwa kolejna edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week. Tym razem króluje dynia. W ramach restaurant Week Silesia jest kilka nowych miejsc: restauracja Arkadiusza Milika w Libero, restauracja w salonie Ferrari, kawiarnia społeczna z jedzeniem w ciemności. Są też restauracje, które znacie z poprzednich edycji. Ale lista lokali w woj. śląskim jest krótsza niż rok temu. Hasła tej edycji: #SzanujJedzenie i #KochaJedzenie. Co zjemy w restauracjach w woj. śląskim? Lista i menu w galerii

Na swój trzydaniowy obiad, plus ewentualnego drinka, który jest w cenie - i jak wcześniej, jest on przyrządzony na bazie martini - macie półtorej godziny. Menu, dzień, godzinę i liczbę gości określasz podczas rezerwacji przez internet. Inaczej stolika nie zarezerwujemy. Chodzi o to, że jednym z haseł tego festiwalu kulinarnego jest to: szanuj jedzenie. Stąd to planowanie.

- Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba - mówią organizatorzy.

Wiosną 2019 z poprzedniej edycji akcji Restaurant Week skorzystało 93 tys. osób. A jesienią 2018 restauracja z Katowic - ISTO - została uznana na najlepszą w Polsce. W tym roku też bierze udział w akcji. Restaurant Week potrwa nie tydzień, a dwa tygodnie, od 16 do 31 października. Rezerwować stoliki można już we wrześniu. W woj. śląskim bierze w niej udział 29 restauracji z Katowic (14 lokali), Bielska-Białej (2), Tarnowskich Gór (2), Sosnowca (2), Gliwic (2), Bytomia, Chorzowa, Knurowa, Dąbrowy Górniczej, Tychów i Zawiercia (po jednej). Pierwszy raz Restaurant Week w Polsce zorganizowano w roku 2014. W woj. śląskim Festiwal jako Silesia Restaurant Week odbywa się po raz dziewiąty. Lista wszystkich restauracji - poniżej, a w naszej galerii zdjęć menu do wyboru w dziewięciu wybranych restauracjach.

Wśród debiutantów znalazły się m.in. dwa oryginalne w skali ogólnopolskiej koncepty restauracyjne – La Squadra działająca przy katowickim salonie Ferrari oraz Food &Ball firmowana przez Arkadiusza Milika, jednego z najsłynniejszych polskich piłkarzy. A także restauracje z kuchnią turecką, sushi, włoską i pizzeria.

- Przed pierwszą edycją nie wszyscy do końca wierzyli, że to się uda, że przyjadą ludzie, tymczasem my sprzedaliśmy ponad 100 proc. biletów. W niektórych miejscach dostawialiśmy stolik – mówił przed laty dla portalu fpiec.pl Maciej Żakowski, współzałożyciel Restaurant Week w Polsce.

A jak jest dzisiaj? W wybranych restauracjach wolne stoliki znikają szybko, szczególnie w weekendy po południu i wieczorem.

Ubiegłej edycji Restaurant Week towarzyszyła kampania społeczna "#SzanujJedzenie". Druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste pod hasłem "#KochajJedzenie" rozpoczyna się właśnie wraz z kolejną edycją Restaurant Weeka. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach.

- Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzeniem odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski.

Jesienna edycja Restraurant Weeka to także czas podsumowań. W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań.

Oto pełna lista uczestników restaurant Week Silesia w październiku 2019

  • AIOLI inspired by Katowice (Katowice)
  • Alaturka (Gliwice)
  • BistrOficyna (Katowice)
  • Cesarska (Chorzów)
  • Dworek New Restaurant (Bielsko-Biała)
  • Dzień i Noc (Katowice)
  • Food&Ball by Arkadiusz Milik (Katowice)
  • ISTO (Katowice)
  • Kagami Sushi (Katowice)
  • La Squadra Ristorante (Katowice)
  • Lando (Tarnowskie Góry)
  • Magiel Kulinarny (Sosnowiec)
  • MONO Patisserie & Bistro (Bielsko-Biała)
  • MOODRO Bistro & Cafe (Katowice)
  • MOODRO City (Katowice)
  • novo restobar (Katowice)
  • ORSO (Knurów)
  • Osteria le Botti (Tychy)
  • Pastamore (Bielsko-Biała)
  • Pepita Tapas & Wine Bar (Katowice)
  • Pizzeria LAS (Zawiercie)
  • Pod Platanami (Tarnowskie Góry)
  • POZIOM Food & Wine (Gliwice)
  • Restauracja Warszawska (Sosnowiec)
  • Stare i Nowe (Katowice)
  • Villa VIENNA (Bytom)
  • Ważne Miejsce (Katowice)
  • Well Done (Dąbrowa Górnicza)
  • WunderBAR (Katowice)

Nie przegapcie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera